Sorting by

×
Alternatif EnerjiBilimsel GelişmeFizikMakalelerUzay-ZamanVideobilim

Devrimsel Gelişme Sayesinde Mars Kolonileri Karbon Dioksitten Enerji Elde Edebilir

kurubuz enerji

Northumbria, Newcastle ve Edinburgh Üniversitesi’nin öncülüğünde geliştirilen yeni bir innovatif teknikle, gelecek Mars kolonileri karbon dioksitten enerji elde edebilecek. Araştırmada Leidenfrost etkisinden yararlanan bir tür motor sayesinde enerji üretilebiliyor. Leidenfrost etkisinde, bir sıvı kaynama noktasından çok daha sıcak bir yüzeye denk geldiğinde, damlacıklar ve o an buharlaşan sıvının gaz buharı arasında ince koruyucu bir bariyer oluşuyor. Aynı fenomen kuru buz da denilen katı karbon dioksitte de gerçekleşiyor ve kuru buz küpleri sıcak yüzeylerde bu ince  gaz buharı tarafından korunarak yüzmeye başlıyor. İşte Northumbria Üniversitesi’nin araştırmasında bu gaz buharı yardımıyla bir motora güç verdi. Leidenfrost etkisi ilk kez enerji elde etmek için kullanıldı.

Bu tekniğin ekstrem(zorlayıcı) ve uzay ortamlarında heyecan verici sonuçları olabilir. Örneğin ; dış uzayda uzun dönemli keşiflerde ve kolonileşmede katı karbon dioksit atık yerine enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Eğer bu teknik işe yararsa, gelecek Mars görevlerinde, geçenlerde bahsedildiği gibi yolculuk tek yönlü olmaktan çıkarak dönüşü olan bir yolculuk haline gelebilir.

Kuru buz Dünya’da bolca bulunmayabilir, fakat NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter uydusundan gelen veriler Mars’da doğal kaynak olarak bulanabileceğini gösteriyor. Mars’ta karbondioksit aynı Dünya’daki su gibi önemli bir rol oynuyor. Mars’da karbondioksit değişken sıcaklıklar altında işleyen döngüsel faz değişimlerden dolayı bol bulunan bir kaynak.

“Belki de Mars’da geleceğin güç istasyonları kuru buz bloklarını buharlaştırarak veya karbon bazlı kaynaklardan(metan vb.) kimyasal enerji elde edebilir”.

“Aslında tek bir şey kesindir ki, diğer gezegenlerdeki geleceğimiz bu gezegenlerdeki doğal kaynaklara adaptasyon yeteneğimizle bağlantılıdır. Bu nedenle Dünya’da olmayan fakat diğer gezegenlerde olan doğal kaynakları açığa çıkarmak için yaratıcı yollar bulmalıyız,” diyor Dr Rodrigo Ledesma-Aguilar.

Leidenfrost tabanlı motorlar buharlı motorlara benziyor. Yüksek basınçlı buhar tabakası rulmansız rotor sistemlerini çevirdiğinden düşük sürtünmeli bir sistem ortaya çıkıyor.

Sistemin potansiyel olarak uzun süreli uzay keşfine imkan tanımasının yanında, düşük sürtünmeli doğasından dolayı farklı uygulamalarda da kullanılabileceği belirtiliyor.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150305081134.htm

Araştırma Referansı :

  1. Gary G. Wells, Rodrigo Ledesma-Aguilar, Glen McHale, Khellil Sefiane. A sublimation heat engine. Nature Communications, 2015; 6: 6390 DOI:10.1038/ncomms7390
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu