Sorting by

×
Astronomiİlginç BilimMühendislikÜtopyaUzay-Zaman

Çin Chang’e Uzay Aracı Ayın Karanlık Yüzüne İnmeyi Başardı

Çin Ulusal Uzay İdaresi(CNSA-ChinaNational Space Administration) Chang’e  ile 3 Ocak 2019’da ayın karanlık yüzüne inen ilk ülke oldu. Ayın bu uzak kısmındaki keşfedilmemiş bölgedeki ilk fotoğrafı yolladı. Bugüne kadar hiç keşfedilmemiş olan ayın keşfedilmemiş yüzü yani Güney Kutbu-Aitken havzası, Ay yüzeyindeki en büyük,en eski, en derin kraterdir.

Chang’e 4 adı verilen robotik uzay sondası geçtiğimiz hafta ayın eliptik çizgisine girdi ve yüzeye 15 km kadar yakın bir yol izliyor. Çin görev kontrol henüz yüzeye bir inişi onaylamasa da, raporlar Perşembe sabahı itibariyle Çin uzay aracının yüzeye inme teşebbüsünde bulunacağını gösteriyor. Bu yüzden bilim dünyasını büyük bir heyecanın sardığını söyleyebiliriz.

Uzay aracı daha öncesinde ayın uzak yüzünün bazı fotoğraflarını çekmişti fakat bu yüzeye daha önce hiçbir uzay aracı inmedi. Eğer Chang’e ayın bugüne kadar keşfedilmemiş bu yüzüne inerse, Çin ABD ve Rusya’nın uzay yarışında lider olmak için gücünü gösterecek.

Ayın karanlık yüzüne inmekteki en büyük zorluk, bu yüzey Dünya’ya dönük olmadığından, doğrudan iletişimin mümkün olmamasıdır. İşte Chang’e 4 mesajları ayın diğer yüzünde  halo yörüngesinde yer alan Queqiao (Magpie Bridge) uydusundan alacak.

Bu görevin başlıca amacı ayın bu yüzündeki toprak ve mineral bileşimlerini incelemek. Aitken havzasının ay tarihindeki dev bir çarpışmada oluştuğu düşünülüyor. Bu çarpışma ayın iç yüzeyindeki maddelerin saçılmasına neden olmuş olabilir ve doğal uydumuzun nasıl oluştuğuna dair kanıtlar sağlayabilir.

Ayrıca ayın bu uzak yüzü radyo teleskopları için çok çekici bir bölge. Bu teleskop insan radyo aktivitesinden yalıtıldığından, güneş ve derin uzay sinyalleri için çok daha duyarlı ve hassas ölçüm yapmayı sağlayabilir. Bundan dolayı Chang’e 4 elektromanyetik temizliği ölçen bir cihaza sahip. Bu sayede teleskop yerleştirmek için en uygun yeri bulmaya yardımcı olabilir.

Ayın devrimi hep aynı yüze dönük olduğundan, dünyadan ayın hep aynı yüzü görülüyor.Ayın diğer yüzü dünyadan görülmediğinden, bu keşfedilmemiş yüzey, Karanlık yüzü olarak da biliniyor.

Kaynak: https://www.theguardian.com/science/2019/jan/02/chinese-spacecraft-to-become-first-to-land-on-far-side-of-moon-chang-e-4

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu