Sorting by

×
BiyolojiDeneyselGenetikTıp ve SağlıkÜtopya

İlk Kez Domuz-Maymun Hibriti Üretildi

Çin’de bir araştırma ekibi tarafından domuz-maymun hibriti(kimera) canlı oluşturuldu. Bu kimeralar doğduktan bir hafta sonra öldü. Doğan bu domuz yavruları normal gözükse de, hücrelerinin küçük kısmını sinomolgus maymunlarından alıyor.

“Bu araştırma domuz-maymun kimeralarına ait ilk uzun süreli rapordur,” diyor State Key Laboratuvarı Kök hücre –Üreme Laboratuvarı Tang Hai .

Bu araştırmanın nihai hedefi hayvanlarda insan organları üreterek, nakil için kullanmaktır. Fakat ekip , elde edilen bu sonuçların halen istenilen hedefe ulaşmak için uzun bir yol olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

Hai ve arkadaşları genetik olarak değiştirilmiş sinomolgus maymun hücrelerini, floresan protein GFP üretecek şekilde kültürde üretti. Bu sayede araştırmacılar hücreleri ve sonrasında gelenleri izleyebildi. Domuz embriyolarının döllenmesinden 5 gün sonra,  modifiye hücrelerden embriyonik kök hücreler enjekte edildi.

Dişi domuzlarda 4000’den fazla embriyo ekildi. Sonuçta 10 domuz yavrusu doğdu ve bunlardan 2’si kimeraydı. Kimera domuzlarında kalp,karaciğer, dalak,akciğer ve deri doku gibi bir çok dokuda 1/1,000 ila 1/10,000 oranında maymun hücresi yer aldı.


Henüz domuzların neden öldüğü belli olmasa da, hibrit olmayan domuzların da ölmesi kimerleşme yerine IVF prosesinin kullanılmasından kaynaklanabileceği belirtiliyor. IVF işlemi insanlar ve diğer hayvanlardan farklı olarak domuz türlerinde pek işe yaramıyor.

Küçük bir kısım maymun hücresi içeren domuz hibriti 1 hafta bile yaşamadı-Tanh Hai.

Ekip şimdiden daha yüksek oradan maymun hücresini sağlıklı hayvanlarda üretmeyi deniyor. Eğer başarılı olurlarsa, sonraki aşamada  tümüyle primat hücrelerinden oluşan organlara sahip domuzlar üretmeye çalışacaklar.

Aslında 2010 yılında Stanford Üniversitesi’nden japon bilim insanı Hiromitsu Nakauchi fareleri genetik olarak modifiye ederek, onlarda sıçan pankreasları yetiştirmeyi başardı.

İnsan-Domuz Kimeraları

2017’de Salk Enstitüsü’nden Juan Carlos Izpisua Belmonte’nin ekibi domuz insan kimeraları üretse de, etik nedenlerden dolayı embriyoların ancak 1 ay gelişmesine izin verildi. 1/100,000 hücresi insan hücresiydi ve kimeranın beyninin kısmen insan beyni olabileceği endişesinden dolayı sonlandırıldı.

İşte bu nedenle Hai ve ekibi insan hücresi yerine maymun hücresi kullanıyor. Fakat maymun hücresi oranı, Belmonte kimerasına göre oldukça yüksek olsa da halen bu oranların çok düşük olduğu  savunuluyor.

 “Çok kimerik verim sağlansa da, hayvanların ölmesi oldukça cesaret kırıcı”, diyor Kaliforniya Üniversitesi, Davis’ten kök hücre biyoloğu Paul Knoepfler.

Yine de insan-hayvan kimeralarında organ büyütmeye şüpheci yaklaşıyor. Buna rağmen, doku mühendisliği gibi yaklaşımları araştırmaya devam ediyor.

İspanyol gazetesi El Pais’e göre, Belmonte’nin ekibi insan maymun kimerasını artık yarattı. Fakat sonuçlar henüz yayınlanmadı.

Türler arası kimerleşme doğal olarak görülmese de insanlar dair tüm hayvan vücutlarında hücre karışımları oluyor.

Örneğin annelerin çocukların büyüyen bir çok organından gelen hücreleri var bu fenomene de mikrokimerleşme deniyor.


Dergi Referansı: Protein & CellDOI: 10.1007/s13238-019-00676-8



Kaynak:  https://www.newscientist.com/article/2226490-exclusive-two-pigs-engineered-to-have-monkey-cells-born-in-china/#ixzz67SKL28Oy

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: İlk Kez Domuz-Maymun Hibriti Üretildi - Vonelon.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu