Sorting by

×
Bilimsel GelişmeDeneyselİlginç BilimKimyaMakalelerNanoteknolojiTıp ve Sağlık

Cilt Kanseri Hücrelerini, Isıyla Parçalayan Manyetik Bandaj Geliştirildi

Nanoparçacıklar Cilt Kanseri Tedavisinde Kullanılabilir

Hindistan’dan bilim insanları nanoparçacıklar içeren bir manyetik bandajla, fareler üzerinde yapılan deneylerde, cilt kanseri hücrelerini öldürmeyi başardı.

Son yıllarda geliştirilen manyetik hipertermi tekniğiyle kanser hücreleri manyetik nanoparçacıklarla tedavi edilmeye çalışılıyor. Bu tedavide tümörün olduğu bölgeye manyetik nanoparçacıklar aktarılıyor ve sonra manyetik alanla aktive ediliyor. Bu nanoparçacıklar ısınarak, etrafındaki kanser hücrelerini alıyor.

Normalde bu parçacıklar tümör bölgesine enjekte edilmesi ya da kendi yollarını bulmaları bekleniyor. Öyle görünüyor ki, bu nanoparçacıklar invazif olmayan bir bandaj yardımıyla cilde uygulanabilir ve en kıyıda köşede kalmış deri kanseri hücrelerine bile ulaşabiliyor.

Hindistan Bilimler Enstitüsü’nden bilim insanlarının geliştirdiği araştırmada, önce nanoparçacıklar elektrospinning yöntemiyle üretildi. Bu yöntemde özel sıvılara elektrik alanı uygulanarak mikroskobik fiberler yaratılıyor. Sonuçta oluşan nanoparçacıklar demir oksit ve biyo-bozunur polimerlerin bir karışımı oluyor ve yara bandına sürülüyor. En son tedavi esnasında yara bandı, manyetik alan yardımıyla ısıtılarak, kanser hücrelerine nüfuz etmesi sağlanıyor.

İnsan kanser hücreleri üzerinde yapılan in vitro testlerde, ısıtılan bandajın kanser hücrelerini başarıyla öldürdüğü gösterildi. Sonra bu teknoloji cilt kanseri fare modellerine uygulandı ve kanser hücrelerini öldürdüğü gösterildi. Ayrıca sağlıklı hücrelerin zarar görmediği ve hiçbir yanık veya enflamasyon olmadığı gösterildi.

Manyetik bandaj tedavisinin etkinliğinin gösterilmesi. Credit:Kaushik Suneet

“Tedavi bölgesinde artan sıcaklık sayesinde, tümör hücrelerine ısı nüfuz ediyor ve tümörler arasındaki rastgele küçük kan damarı ağlarını kesiliyor. Buna karşın normal sağlıklı hücreler organize açık damar ağlarına sahip olduğundan, ısıyı bertaraf ederek zarar görmeden kalabiliyor,” diyor araştırmanın baş yazarı Shilpee Jain.

Her ne kadar ilk deneyler başarılı gözükse de, tıbbi kullanıma sunmadan önce bu yeni tedavi üzerinde çok çalışılması gerekiyor. Yapılan çalışmalarla bu tedavinin etkinliği kanıtlanırsa, yakın gelecekte cilt kanseri tedavisinde kullanıma sunulabilir.

 

Araştırma Cancer Reports dergisinde yayınlandı.

Kaynak
NewAtlas
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu