Sorting by

×
İlginç BilimKimyaMakalelerTıp ve Sağlık

Bucky Fulerenlerden Bucky Bombaları Üretildi

buckyball bombaları

1996’da üç bilim adamına Nobel Kimya Ödülünü kazandıran Buckminsterfullerenler, 60 karbondan oluşan futbol topu benzeri şekilleri sayesinde özel fiziksel özelliklere sahiptirler. Bu keşiften 20 yıl sonra bilim insanları Bucky küreleri olarak bilinen bu özel bileşikleri, nasıl nano bombalara dönüştürebileceklerini keşfettiler. Bu sayede doğrudan kanserli hücrelere yollanan bucky küreleri , sadece kanserli hücreleri yok ederek, diğer hücrelere zarar vermeden küçük patlamaları tetikleyebilecek.

“Gelecekte karbon nanotüp benzeri yapıların kullanımı mümkün olabilir. Bununla beraber başladığımız çalışmalar Bucky kürelerinin oldukça stabil olduğunu gösteriyor. Tabi bir de bucky küreleri hakkında oldukça çok şey biliyoruz,” diyor Southern California Üniversitesi’nden kimya profesörü Oleg V. Prezhdo.

Karbon nanotüpler , bucky küreleriyle yakın akrabalar ve şimdiden kanser tedavilerinde kullanılıyorlar. Karbon nanotüpler kanser hücrelerinde birikerek, diğer dokulara zarar vermeden lazerle ısıtılabiliyor. Ayrıca karbon nanotüpler ,bucky bombaları gibi modifiye edilerek daha etkili kanser tedavileri yaratılabilir. Böylece tedavi süresi kısaltılabilir.

Bu minyatür bombaları yapmak için, Prezhdo ve meslektaşları 12 nitröz oksiti tek bir Bucky küresine ekledi ve sonra da ısıttı.Piko saniyeler içinde Bucky küresi parçalara ayrılarak, binlerce dereceye varan kontrollü bir patlama yarattı.

Bu enerjinin kaynağı ise nitröz oksitteki oksijeni ayrılarak, güçlü karbon bağlarını kırmasıyla ortaya çıkıyor. Son ürün olarak karbon dioksitin oluştuğunu açıklıyor ,Prof. Prezhdo .

Araştırma 24 Şubat’ta Journal of Physical Chemistry’de (Fizikokimya jurnali) yayınlandı . 

Kaynak : http://phys.org/news/2015-03-buckyballs-bucky-bombs.html#jCp

Araştırma Referansı :

Journal of Physical Chemistry,pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jpclett.5b00120

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu