1966 yapımı bilim kurgu filmi Fantastic Voyage filminde bir denizaltı mikro boyuta küçültülerek, bilim adamının bedenine enjekte ediliyor ve beynindeki pıhtıyı tedavi ediyordu. İşte bu film halen bilim kurgu olsa da, Caltech bunu gerçeğe dönüştürmek için ses dalgalarını yansıtan bir bakteri geliştirdi. Bu sayede yansıyan ses dalgaları, aynı denizaltılar gibi konumları belirleyebilecek.
Buradaki nihai hedef, hastaya bu tedavi bakterisini enjekte edip, mide hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir, ya da tümörleri hedef alan tedaviler geliştirilebilir. Ultrason makineleri ile tasarlanmış bakterilerle,mikropların lokasyonlarını belirleyerek ,görüntüleri üretebilir. Bu görüntüler sayesinde doktorlar vücutta çalışacakları bölgeyi tam olarak tespit ederek, gerekli tedaviyi uygulayabilir.
“Bakteri hücrelerini ses dalgalarını geri yansıtacak şekilde tasarladık ki,bize aynı bir gemi ya da denizaltı konumu gibi bilgiler yollayabilsin. Bakteriye neredesin diye sorabilelim istedik. Nerdesin ve ne yapıyorsun? Hücreleri görselleştirmek ve konumunu öğrenmek ilk adımımızdı, sonraki adım onlarla iletişim kurmak olacak,” diyor kimya mühendisi Yrd.Doç. Dr. Mikhail Shapiro.
Sonuçlar 4 Ocak’ta Nature dergisinde yayınlandı. Baş yazar Shapiro laboratuarından eski doktora sonrası öğrenci Raymond Bourdeau oldu.
Aslında bakterileri ilaç gibi kullanmak yeni bir fikir değil. Daha önce mide rahatsızlıklarını tedavi etmek için hepimizin bildiği gibi probiyotikler vardı. Hatta bazı araştırmalar bakterilerin kanser hücrelerini işaretlemek ve yok etmek için kullanılabileceğini göstermişti. Floresan ile işaretlenmiş bakteriler de takip için kullanılabiliyordu. Fakat mide gibi kalın dokularda bunu yapmak bugüne kadar pek de mümkün değildi.
Shapiro bu keşfi 6 yıl önce suda yaşayan bakterilerde gaz dolu proteinler üzerinde çalışırken , gaz veziküllerinin ultrason dalgalarını yansıttığını gözlemledi. Sonrasında bu buluşu mide ve fare dokularında deneyerek görüntüleme yaptı.
Ekibin sonraki hedefi E. Coli ‘ye bu genleri aktararak gaz üretmelerini sağlamaktı.Fakat bazı engellere takıldılar.
Anabaena flos-aquae bakterisinde gaz vezikülleri üreten genleri izole ettiler. Yine başaramadılar. Fakat sonunda iki türü birleştirince çözüme ulaştılar.
Artık E.coli gaz vezikülleri üretebildiğinden ultrason görüntülemede kullanılabiliyor.
Araştırmacılar bu teknolojinin geliştirilmesi gerektiğini ve insanlarda geliştirilmesi için yıllar gerekiyor.
Kaynak :https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180103132740.htm
Araştırma Referansı :
- Raymond W. Bourdeau, Audrey Lee-Gosselin, Anupama Lakshmanan, Arash Farhadi, Sripriya Ravindra Kumar, Suchita P. Nety, Mikhail G. Shapiro. Acoustic reporter genes for noninvasive imaging of microorganisms in mammalian hosts. Nature, 2018; 553 (7686): 86 DOI: 10.1038/nature25021
Bir Yorum