Sorting by

×
Alternatif EnerjiBilimsel GelişmeBiyolojiElektronikVideobilimYeni İcatlar

Bilim Adamları İdrarla Çalışan Yapay Kalbe Sahip Robotlar Üzerinde Çalışıyor

Gerçekten insan idrarıyla çalışan robotlar, oldukça tuhaf bir fikir. Fakat İngiliz bilim insanlarından oluşan bir grup bunu gerçekten yapmaya kararlı. İşte bu bilim adamlarının son buluşu insan kalbini taklit eden yapay kaslara sahip bir kalp pompası. İşte bu son nesil Ecobot atık maddelerden enerji üreterek kendi kendine yetecek enerjiyi sağlıyor.

Ecobotlar yaklaşık 12 yıldır denemeleri yapılan, ölü sineklerden deniz kabuklarına, kanalizasyon suyundan çürük meyvelere uzanan geniş bir yelpazede atık maddelerden enerji üretebiliyorlar. İşte Bristol Robotik Laboratuvarı’ nda geliştirilen Ecobot 4, Bristol ve West of England Üniversiteleri işbirliği ile geliştirildi. Normal motorlar kullanarak sıvı beslemeyi pompalayarak yakıt hücrelerine destek sağlıyor. Buna rağmen, mekanik problemler ve diğer sınırlamalar nedeniyle ekip farklı türlerini denemeye başladı.

“ İdrarın en büyük avantajı kanalizasyon suyu gibi viskoz sıvılardan daha kolay pompalanması. Ayrıca idrar normalde hiç yararlanılmayan sifonu çektiğimizde giden fakat bol enerji sağlayabilecek bir kaynak, “ diyor West of England Üniversite’ sinde konuk araştırmacı Dr. Peter Walters .

Yakıt kaynağını geliştirmek oldukça önemli bir konu. Ayrıca  araştırmacılar daha etkili bir pompa ve enerji yönetim sistemi bularak bir robotu çalıştırabilecek bir sistem aradılar. İşte elektrik motoruyla çalışan bir pompa yerine, bir kalbin pompalama hareketinin kopyalayan yapay kas fiberleri yaratmanın daha iyi buldular. Yani yapay bir kalp pompası ürettiler.

idrarla çalışan yapay kalp-gerçek bilim

Şekil hafızalı alaşımlar( akıllı materyal) kullanarak aynı bir insan kalbi gibi çalışan 24,5 ml’ lik bir kalp pompası ürettiler. Bu pompa 24 mikrobiyal yakıt hücresine (MFCs- microbial fuel cells ) atık maddeleri taşıyor. MFC’ ler ise enerji dönüştürücü gibi çalışarak, yaşayan mikropların içerde yaşamasına ve organik maddeleri yıkmasına imkan tanıyor. Böylece idrardan elektrik üretebiliyorsunuz.

Araştırmacılar MFC lerin pH’ ı dengeleyip, iletkenliği arttırdığını ve mikroplardan karbon enerjisi dönüşümüne imkan verdiğini belirtiyorlar. Diğer atık türlerine göre idrar 3 kat daha kullanışlı.

İdrarla beslenen yakıt hücresi kapasitörü  şarj ederek, yapay atmasına yardımcı olacak enerjiyi depoluyor. Kalp pompasını şarj etmek 2-3 saat sürüyor. Yakıt hücreleri 3 V’ ta 2-3 mw güç üretebiliyor.

Bilim adamları bu sayede 24 saatte cep telefonunun şarj edilebileceğini ya da 20 dakikalık konuşma süresi verebileceğini belirtiyor. Bu süre çok az gibi görünse de acil bir durumda çok kullanışlı olabilir.

Ekibin hedefi kamu tuvaletlerinden idrar toplayarak kendi kendini şarj edebilecek Ecobotlar yaratmak aslında. Ekip, Ecobot 4’ de bu yeni pompayı kullanarak, idrardan gücünü alarak ilk yapay kas gücüyle çalışan robotu yaratmaya çalışıyor.  Videoda idrarla cep telefonunu şarj edebilen MFC yakıt hücresini görüyorsunuz.

Kaynak :http://www.gizmag.com/artificial-heart-pumps-human-pee-to-power-robots/29727/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu