İsveçli bilim insanları, süper bilgisayar kullanarak pi sayısının(3,14159265…) 62,8 trilyon basamağını hesaplayarak dünya rekoru kırdı. Pi sayısı sonsuza kadar gittiğinden, sayının küsuratını hesaplamak gittikçe daha da zorlaşıyor.
“Bu hesaplama, süper bilgisayarın 108 gün ve 9 saatini aldı,” diyor Graubuenden Üniversitesi Uygulamalı Bilimler yetkilileri.
Yapılan bu çalışmanın, Google’ın cloud kullanarak kırdığı rekordan 2 kat, 2020’de kırılan rekordan ise 3,5 kat daha hızlı olduğu ifade ediliyor.
Araştırmacılar Guinnness Rekorlar Kitabı’nın rekoru onaylamasını bekliyor. Rekor onaylanana kadar hesaplamanın sadece son 10 hanesini açıkladılar: 7817924264. Daha önceki dünya rekorunda pi sayısının 50 trilyon basamağına kadar hesaplanmıştı.
Pi sayısı aslen çemberin çevresinin, çapına bölünmesiyle elde ediliyor fakat elde edilen sonuç sonsuza kadar gittiğinden halen pi sayısının tamamı bilinmiyor.
Araştırmacılar halen pi sayısının basamaklarını süper bilgisayarlar kullanarak hesaplamaya devam ediyor. Genelde birçok insan pi sayısının ilk iki basamağı olan 14’ü bilse de, daha ince hesaplamalar için ilk 10 basamağı kullanılıyor, 3.141592653.
İsveç ekibi bu pi sayısı hesaplamalarının; RNA analizi, akışkanlar dinamiği simülasyonları ve metin çözümlemeleri gibi alanlarda işe yarayabileceğini vurguluyor.
Size bonus olarak, pi sayısıyla ilgili bir film önerebilirim. Pi, Darren Aronofsky’ın yönetmenliğini yaptığı 1998, ABD yapımı bağımsız bir filmdir. 1998 Sundance Film Festivalinde En İyi Yönetmen ödülü almıştır. Filmin kahramanı Max Cohen, sayı kuramcısıdır ve doğadaki her şeyin sayılarla anlaşılabileceğine inanır. Büyük sayılarla karmaşık hesaplamaları akıldan yapabilmektedir. Kendi iç dünyasında psikolojik sorunları olan ve kısıtlı dostu olan bu dâhinin ütopik pi arayışını konu alan film matematiğe ilgi duyanların ilgisini çekebilir.