Sorting by

×
Alternatif EnerjiKimyaVideobilimYeni İcatlar

Çevreci Proton Bataryaları Lityum Pillerin Yerine Geçecek

RMIT Üniversitesi’nden bilim insanları lityum iyon pillere alternatif karbon ve su ile çalışan proton bataryası üretti. Bu pil ilk şarj edilebilir proton bataryası olmasının yanında ucuz ve çevre dostu bir enerji çözüm olacakl. Ayrıca lityum pillerin yerini alarak daha çevreci bir çözüm yaratacaktır. İşte geleceğin enerji kaynağı olacak proton bataryalar hakkında bilmeniz gereken şeyler :

1.Proton bataryaları doğada en bol bulunan materyallerden üretiliyor.

Gezegenimizin lityum stokları birkaç ülkede yoğunlanmıştır ve lityum pillerde kullanılan nadir toprak elementleri gün geçtikçe azalıyor ve pahalı hale geliyor. Buna karşın proton bataryalarda elektrot karbondan üretiliyor ve su moleküllerinin ayrışmasıyla yükleniyor.

“Bu sistemdeki avantaj protonların karbon tabanlı bir materyale depolanmasıyla ortaya çıkıyor ve sudan proton kazanmak şimdiden mümkün,diyor The Guardian gazetesine proje lideri John Andrews.”

 2. Şarj edilebilir

RMIT bataryası aynı diğer şarjlı bataryalar gibi bir porta bağlanarak, şarj edebiliyor Sonraki adım oldukça basit ,elektrik sayesinde su molekülleri ayrıştırarak, proton üretiyor ve bu proton bataryanın elektrotundaki karbona bağlanıyor. Bu protonlar tekrar yakıt hücresine geçerek havayla etkileşerek,su oluşturuyor ve güç üretiyor.

RMIT basın duyurusuna göre, sadece 5,5cm 2 alan kaplayan bu ufak batarya ticari  lityum iyon pillerle aynı enerjiyi depolayabiliyor. Araştırmacılar küçük 1.2 voltluk bir batarya ürettiler. Sonraki hedefleri grafen gibi malzemeler kullanarak performans ve enerji yoğunluğunu arttırmak.

3.    Sıfır karbon emisyonu üretiyor

Geleneksel piller lityum ve diğer nadir toprak metalleri içeriyor ve özellikle bertaraf etmede eko sisteme zararlı kimyasal verebiliyor. Ayrıca madencilikte  kullanılan enerji, büyük çoğunlukla fosil yakıtlardan sağlandığı için yüksek miktarda karbon ayak izi bırakmaktadır.

Fakat proton pili karbon ve su kullandığından neredeyse çevreye sıfır emisyon vermektedir.

RMIT araştırmacıları proton bataryasının piyasaya çıkması için geçecek sürenin 5 ila 10 yıl olduğunu belirtiyor. Proton pillerinin hızla yayılarak temiz enerjide ivme kazanılacağı düşünülüyor. Araştırmacıların bataryanın Tesla Powerwall ile rekabet edebilecek güçte olduğu  belirtiliyor.

 Kaynak:  https://futurism.com/proton-battery/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Çevreci Proton Bataryaları Lityum Pillerin Yerine Geçecek - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: Çevreci Proton Bataryaları Lityum Pillerin Yerine Geçecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu