Sorting by

×
Alternatif EnerjiElektronikFizikKimyaNanoteknolojiYeni İcatlar

Pilsiz ve Daha Duyarlı İşitme Cihazı Geliştirildi

Çin Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, piezoelektrik ve triboelektrik jeneratör kullanarak, kendi enerjisini üreten işitme cihazı geliştirdi. Genelde işitme kaybı, kulak içindeki salyangozda bulunan ve tragi adı verilen kılların kaybı nedeniyle gerçekleşir. Bu kılların bozulması nedeniyle beyin, ses dalgalarını elektrik dalgalarıyla eşleyemez. İşte ACS Nano dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, ses dalgalarını elektrik dalgalarıyla eşleyebilen iletken bir membran geliştirildiği anlatılıyor. Ayrıca bu implant hiçbir dış güç kaynağına ihtiyaç olmadan elektrik üretebiliyor.  İç kulaktaki bu kıllar hasar gördüğünde, geriye dönme şansı olmayan bir duyma kaybı oluşuyor. Günümüzde tedavi için genellikle işitme cihazı veya koklear implant kullanılıyor. Fakat bu cihazlar bir pile ihtiyaç duyuyor ve doğru ses yükseltmede bazı problemler yaşıyor. Daha iyi koklear implantlar üretmenin yolu sağlıklı koklear kılları taklit ederek, gürültüyü beynin sesleri daha mantıklı algılayabileceği şekilde elektrik sinyallerine çevirmekten geçiyor. Daha önceki araştırmacılar kendi gücünü üreten piezoelektrik malzemeler deneyerek, ses olduğunda basınçla kendini şarj edebilecek cihazlar denedi. Ayrıca ses dalgalarıyla statik elektrik ve sürtünme üretecek triboelektrik malzemeler de denedi. Buna rağmen, bu cihazlar insan sesinin olduğu frekansta yeterli sinyal üretemiyordu.Bundan dolayı, Yunming Wang ve arkadaşları hem basınç hem de sürtünmeyle yüksek verimli ve geniş spektrumdaki ses dalgalarına duyarlı basit bir akustik algılama cihazı geliştirmek istedi.

170 Hz Duyarlılıkta Kendi Enerjisini Elde Eden İmplant Yapıldı

Piezo-triboelektrik malzeme geliştirmek için silisyum dioksit kaplı baryum titanat nanoparçacıklarla, iletken bir polimeri birleştirdi. Sonra bunu ince ve esnek bir film şeklinde kuruttu. Bir sonraki adımda silisyum dioksiti kabukları, bazik bir çözeltiyle kaldırdı. Böylece geride nanoparçacıkların etrafında sünger benzeri bir zar oluştu. Bu zar ses dalgaları vurduğunda, hareket edebiliyor. Bilim insanlarının yaptığı testlerde, nanoparçacıklar ve polimerler sayesine pristin polimerine oranla %55 daha fazla elektrik çıkışı gözlendi. Araştırmacılar bu membranı iki metal kafes arasına koyduğunda maksimum 170 hertze kadar akustik duyarlılık elde edildi. Birçok yetişkin insanın sesi bu frekansa denk geliyor. En son olarak araştırmacılar bu cihaz kulak modeline yerleştirdi ve müzik dosyası oynattı. Elektrik çıkışını kaydederek, yeni bir ses dosyasına çevirdiğinde, orijinal versiyonla güçlü bir benzerlik sergilediğini gösterdi. Araştırmacılar kendi gücünü üreten bu cihazın geniş bir akustik aralıkta çoğu ses ve konuşmaya duyarlı olduğunu ifade ediyor. Yazarlar , Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı’nın Genel Programı’ndan , Merkezi Üniversiteler için Temel Araştırma Fonlarından ve Çifte Birinci Sınıf Bağımsız Yenilik-Konular Oluşumu’ndan sağlanan fonları kullanıyor. Kaynak : https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2021/acs-presspac-october-27-2021/flexible-device-could-treat-hearing-loss-without-batteries.html
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu