Son birkaç yılda yapılan bilimsel çalışmalar, sindirim sistemimizdeki bakterilerin vücudumuz için önemli rol oynadıklarını gösterdi. Uluslararası bir konsorsiyum- INRA, mikrobiyal genlerin eksiksiz veri tabanını oluşturdu. Gut bakterileriyle yapılacak tüm araştırmalarda referans oluşturacak bir gelişme , çünkü bu sayede 10 milyon gen kataloglandı. Son birkaç yılda, yeni sıralama teknolojileri sayesinde, sindirim sistemindeki tüm bakterilerin üzerinde çalışılabilir hale geldi.
Gut bakterisini bilim insanları “yeni bir organ” gibi lanse ediyorlar. Çünkü vücudumuzda bu bakteriden trilyonlarca var. Gut bakterileri insan vücudundaki bağışıklık sistemini ve beyni etkileyebiliyor. Bu bakteriler obezite ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalarda başrol oyuncusudur. Bu çalışma araştırmalarda kullanılacak mikrobiyal genler için bir referans oluşturur.
INRA araştırmacıları MetaHIT adı verilen uluslararası bir konsorsiyumun parçasıdır. Araştırmalar yeni gelişen sıralama teknolojisiyle birlikte yeni diziler buldular ve önceki mikrobiyal genlerin kataloglarına eklediler. Araştırmalar için eşsiz bir kaynak olarak sunuluyor bu çalışma. Bu kataloğu kullanarak bir çok analiz yapılabilir. Ayrıca bu katalogda mikrobiyal genlerin uzantısı, işlevleri gibi bir çok özellik yer almaktadır. Bu yeni katalog dünyadaki en etkileyici gen kataloğu. 10 Milyon gen içeren bu katalogtaki bunların hepsi bağırsaklarımızda bakterilerin genleridir.
Çoğu gen (yaklaşık 6 milyon) dünya nüfusunun sadece %1’inde bulunur ki bu genler oldukça nadirdir. Bu nadir bulunan genler bir çok araştırmanın başrol oyuncusu olabilir.
Bu katalog sayesinde klinik olarak en önemli genler tanımlanabilir. Özellikle tip 2 diyabet, karaciğer sirozu, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanser türleri. Ayrıca bağırsak bakterilerinde ilaçların neden olduğu dengesizlikleri daha kapsamlı olarak bize gösterir.
Kaynak:
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141124125127.htm
Araştırma Referansı :
- Junhua Li, Huijue Jia, Xianghang Cai, Huanzi Zhong, Qiang Feng, Shinichi Sunagawa, Manimozhiyan Arumugam, Jens Roat Kultima, Edi Prifti, Trine Nielsen, Agnieszka Sierakowska Juncker, Chaysavanh Manichanh, Bing Chen, Wenwei Zhang, Florence Levenez, Juan Wang, Xun Xu, Liang Xiao, Suisha Liang, Dongya Zhang, Zhaoxi Zhang, Weineng Chen, Hailong Zhao, Jumana Yousuf Al-Aama, Sherif Edris, Huanming Yang, Jian Wang, Torben Hansen, Henrik Bjørn Nielsen, Søren Brunak, Karsten Kristiansen, Francisco Guarner, Oluf Pedersen, Joel Doré, S Dusko Ehrlich, Nicolas Pons, Emmanuelle Le Chatelier, Jean-Michel Batto, Sean Kennedy, Florence Haimet, Yohanan Winogradski, Eric Pelletier, Denis LePaslier, François Artiguenave, Thomas Bruls, Jean Weissenbach, Keith Turner, Julian Parkhill, Maria Antolin, Francesc Casellas, Natalia Borruel, Encarna Varela, Antonio Torrejon, Gérard Denariaz, Muriel Derrien, Johan E T van Hylckama Vlieg, Patrick Viega, Raish Oozeer, Jan Knoll, Maria Rescigno, Christian Brechot, Christine M’Rini, Alexandre Mérieux, Takuji Yamada, Sebastian Tims, Erwin G Zoetendal, Michiel Kleerebezem, Willem M de Vos, Antonella Cultrone, Marion Leclerc, Catherine Juste, Eric Guedon, Christine Delorme, Séverine Layec, Ghalia Khaci, Maarten van de Guchte, Gaetana Vandemeulebrouck, Alexandre Jamet, Rozenn Dervyn, Nicolas Sanchez, Hervé Blottière, Emmanuelle Maguin, Pierre Renault, Julien Tap, Daniel R Mende, Peer Bork, Jun Wang. An integrated catalog of reference genes in the human gut microbiome. Nature Biotechnology, 2014; 32 (8): 834 DOI: 10.1038/nbt.2942
Bir Yorum