Hawaii Üniversitesi NASA Astrobiyoloji Enstitüsü’ nden bilim adamları Mars meteoritinde yüksek konsantrasyonlarda bor olduğunu keşfetti. Borun okside olmuş formu boratın hayatı oluşturan ana elementlerden biri olan RNA’ nın oluşumunda önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.
Araştırma 6 Haziran’ da PLOS ONE’ da yayınlandı.
2009-2010 yılları arasında Antartika’ da yapılan meteorit aramalarında bulunan Marslı meteorit ilginç verilere rastlandı. Bu meteoritteki kimyasal içeriğin Mars’ a ait olduğu açıkça gösterildi. W. M. Keck Kozmokimya Laboratuvarı’ nda iyon mikroprobu kullanarak meteordaki Mars kili analiz edildiğinde bu killer normalde bir meteoritte olması gerekenden on kat daha fazla bor olduğu tespit edildi.
“Boratlar ribozu stabile ettiğinden Dünya’ da yaşamın başlangıcında ve RNA ‘ nın asıl elementinin oluşumunda çok önemli bir yere sahip olabilir. Yaşamın başlangıcında RNA’ nın, DNA ‘ ya bilgi taşıyan bir öncülü olduğu düşünülüyor, “ diyor Dr. James Stephenson.
RNA ‘ nın bilgi depolayan ilk molekül olduğu ve sonraki jenerasyona geçerek evrimde önemli bir rol oynayabileceği belirtiliyor. Bu evrimleşmiş yaşamada RNA’ yı sentezleyen sofistike mekanizmalar olsa da, ilk mekanizmalar bu yardımdan yoksun bir şekilde oluşmuştu. İşte RNA’ ya ismini veren ribozun yapılması aslında en önemli gelişme. Öncesinde yapılan deneyler gösterdi ki, borat sayesinde ribozun anlık üretimi stabilitesi mümkün.
Araştırma disiplinler arası çalışma sayesinde yapıldı. Evrim biyoloğu Dr. James Stephenson ve kozmo kimyager Lydia Hallis birlikte çalışarak araştırmayı yayınlandı. Borun hayatın doğuşunda anahtar rol oynayabileceğini düşündüler.
Normalde dünyada boratla zenginleşmiş tuz, sedimentler ve kil yatakları olsa da, daha önce de hiçbir dünya dışı gezegende bu tarz yataklar bulunmamıştı. Fakat yeni araştırma Mars’ ta borat yatakları olabileceğini gösteriyor.
Lydia Hallis kırmızı gezegenin(Mars) neden bu kadar ilgi çektiğini açıklıyor : “ Dünya ve Mars eskiden daha çok ortak özellik taşıyordu.Zamanla Mars atmosferinin ve yüzey suyunun çoğunu kaybetti, fakat eski meteoritlerdeki kil Mars’ ın su barındırdığı zaman ait kanıtları taşıyor. Çalıştığımız kil Mars’ ın 700 milyon yıl öncesine kadar dayanıyor. Dünya’ nın mantosundakji tektontik plakalardaki geri dönüşüm nedeniyle dünyamızın geçmişine dair çok kanıt yok; fakat Mars killeri Dünya’ nın ilk zamanlarına dair bilgiler sağlayabilir.”
Çağlar öncesinde Mars’ ta bulunan boratça zengin kil, dünyanın en eski çağlarında da olabilir. Boratca zengin killerin çalışılması bugün RNA, DNA gibi anahtar moleküllerin nasıl oluştuğunu açıklayabilir.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130610220132.htm
Referans :
- James D. Stephenson, Lydia J. Hallis, Kazuhide Nagashima, Stephen J. Freeland. Boron Enrichment in Martian Clay. PLoS ONE, 2013; 8 (6): e64624 DOI:10.1371/journal.pone.0064624