Seoul Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları geniş bir alanda kullanılabilecek çok hassas bir biyolelektronik burun geliştirdiler. Biyolelektronik burun aynı insan burnu gibi çalışarak, eşzamanlı olarak çalışarak küçük molekülleri kokluyor ve varlığını tespit edebiliyor.
Normalde bir suda bakteri olup olmadığını bulmak için araştırmacıların iki seçeneği olur. Ya sudan numune alıp, suda şüphelendikleri bakterileri büyüterek, koloni konsantrasyonunu incelerler ya da GC, GC-MS analizi yaparlar. Seoul Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar istenilen yere kullanılabilecek çok hassas bir biyolelektronik burun geliştirdiler.
Suda çok yüksek miktarda bakteri bulunursa zaten koklayarak bunu anlayabiliriz. Fakat yeterli miktarda ama anlaşılamayacak bakteri miktarı sağlık riski teşkil edebilir.
Biyolelektronik burun aynı insan burnu gibi çalışıyor, eşzamanlı olarak çalışarak küçük molekülleri kokluyor ve varlığını tespit edebiliyor. Aslında bunu karbon nanotüp alan etkili transistör kullanan laboratuvarda üretilen insan burun reseptörleriyle sağlıyor.
Bakteri tabanlı küf gibi yapıları koklamakta özelleşmiş iki reseptör geosmin (GSM) ve 2-metil-izo-borneol (MIB) seçildi. Burnumuzdan farklı olarak cihaz farklı kokular karışsa bile, litrede 10 ng konsantrasyona kadar inebiliyor.
Her şeye rağmen insan burnu bu iki türden daha fazla koku molekülünü tespit edebilir. İşte bu nedenle baş bilim insanı Prof. Tai Hyun Park cihazın taradığı alanı genişletmeyi umuyor. “İnsan burnunda 400 civarında farklı koku reseptörü bulunur. Eğer bu teknolojiyi geliştirebilirsek, düşük konsantrasyonda bile olsa bu cihaz kokladığı her şeyi tayin edebilir,” diyor. Prof. Tai Hyun Park.
Bu teknoloji küçültülüp, mükemmel hale getirilince sadece bakterileri değil, hastalık biyo işaretleri veya uyuşturucular tespit edilebilir. Hatta bu sayede koku kodlarından oluşan evrensel bir veri bankası hazırlanabilir.
Biosensors and Bioelectronics dergisinde araştırmanın detayları verildi.
LiderlerVadisi‘nde yazdığım yazıdan aktarılmıştır.
Araştırma detayı için burayı tıklayınız.
Bir Yorum