Sorting by

×
ÜtopyaVideobilim

Alan Eustace Felix Baumgartner’ın Yüksekten Atlama Rekorunu Kırdı


Google’de kıdemli başkan yardımcısı Alan Eustace 41,419 metreden atlayarak Felix Baumgartner’ın rekorunu kırdı. Felix’in 2 yıl önceki rekorunu kıran Alan Eustace astronotların kullandığına benzer bir giysiyle New Mexico üzerinde helyum balonundan atladı. Yere inmesi tam 2 saat 9 dakika aldı. Alan Eustace ses duvarını 1,23 mach (1,322km/h) hızla geçti. Alan’ın atlayışı Paragon Uzay Geliştirme Şirketi’nin  StratEx ekibi ile yönetildi.

Alan, ses duvarını geçtiğinde sonik patlama duymadığını belirtti. Özel uzay giysisi ise NASA astronotlarının giysilerini yapan ILC Dover şirketi tarafından yapıldı.

“Bu gerçekten inanılmaz ve güzeldi. Uzayın karanlığını atmosferin tabakalarını görebiliyorsunuz. Bunu daha önce hiç görmemiştim.” dedi.

Alan Eustace 57 yaşında,  bir pilot ve paraşütçü aynı zamanda da Google üst düzey bir yönetici . Bununla  181 kilo gelen yüksek basınca dayanıklı kıyafeti kullanmak için oldukça zorlu testlerden geçmek zorunda kaldı. Ekip Felix’ deki gibi bir kapsül kullanmak yerine, balonun taşıyabileceği ve iki yaşam destek sistemi olan özel bir astronot giysi yaptı.

Eustace in sadece 4,5 dakika serbest düşüşte kaldı sonra paraşütünü açtı. Bu süreçte uçak dışında ses duvarını aşan ikinci insan oldu.

Eustace ayrıca marş paraşütüyle serbest düşüş yapan ve en yüksek , dikey hız rekorlarını kırdı.

“Bir hayalim var: insanları neden okyanusları güvenli keşfedebildikleri bir sisteme sahip oldukları gibi stratosferi de inceleyebilecekleri bir sisteme sahip olmasınlar? StratEx ekibinin yardımıyla , diğer insanların da dünyanın halen bu az bilinen kısmına ilgi duyabileceklerini düşünüyorum,” diyor Eustace.

Atlayış için hazırlıkları nerdeyse 3 yıl (34 ay kadar) sürdü. Paragon şirketi yakın uzay deneyimi için ücretli uzay kapsülleri üretmeyi amaçlıyor.

Kaynak : LiveScience

alan eustace

yeni dünya yüksek atlama rekoru-gerçek bilim astronot kıyafetiyle atlama

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu