Halüsinasyon görmek gerçekten çok tuhaf bir histir ve oldukça nadir yaşanır. Eğer şizofreni vb. bir nörolojik bozukluğunuz yoksa ya da bazı psikodelik ilaçlar almadıysanız halüsinasyon görmeniz pek mümkün değildir. İşte buradaki sorulması gereken soru, neden bazen halüsinasyon görürüz?
Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar farelere LSD ya da mantar vermeden halüsinasyon görmelerinin yolunu buldu. Science dergisinde yayınlanan araştırmada,+ bilim insanları görsel kortekse odaklandı. Hem fareler hem insanlarda beynin bu kısmı retinaden gelen bilgiyi işliyor.
İlk olarak farelerin görsel korteks nöronlarına iki gen yerleştirdiler. Bu genlerden biri kızılötesi lazerle nöronu aktive etmeye yarıyor. Diğer gen ise yine bir proteine kodlayarak, nöronlar aktif olduğunda yeşil yeşil parlamasını sağlıyor.
Sonrasında ise bilim insanları her farenin görsel korteksinin üstündeki kafatasını kaldırarak, hayvanın beynini görüntüleyecek bir pencere açtılar.
Bu aşamadan sonra bilim insanları beyaz bir ekranın üstünde siyah bir çubuğu dikey ve yatay olarak göstererek, farenin beyninde görüntülerin oluşmasını izlediler. Böylece beyinde hangi nöronların yatay çubuğa, hangi nöronların dikey çubuğa tepki verdiği belirlendi.
Dikey Çubuk Gördüklerinde Su İçmek İçin Eğitildiler
Sonrasında hayvanlar tüpten su içtiği zaman dikey çubuk gösterildi ama yatay çubuk gösterilmedi.
Araştırmanın asıl heyecan verici kısmı şimdi başlıyor. Bilim insanları siyah çubuklar ve beyaz arka plan arasındaki kontrastı azaltarak, farenin ne zaman su içeceğini tahmin etmesini zorlaştırdılar.
İşte bu noktada ekip farenin beynini üstüne ve içine açtıkları pencereye hologram düşürdüler..Bunu yapmak için hangi nöronlar ışığa duyarlı ise,onları tam olarak kontrol edebilecek bir cihaz kullandılar. Bunun sonrasında fareler düşük kontrastlı görüntülere baktıklarında dikey yada yatay çubuğu gördüklerini belirtebilmelilerdi. Aynı zamanda bilim insanları doğru hizayı gösteren nöronları da ateşledi.
Sonuç olarak bilim insanları tüm resimleri ortadan kaldırdığında, hayvanları ne zaman dikey çubuk nöronları ateşlense su içtiğini ama yatay çubuk nöronları ateşlendiğinde su içmediğini gördü.
Diğer bir tabirle bilim insanları fareleri sanki siyah çubuk görüntüsü varmış gibi halüsinasyona sokmuş oldu.
Çalışmanın en tuhaf kısımlarından biri ise fareye halüsinasyon gördürmek için sadece 20 nöron ateşlenmesinin yeterli olmasıydı. “Fare beyni milyonlarca nörondan oluşsa da, insan beyninde milyarlarca nöron vardır. Eğer sadece 20 nöron ateşlendiğinde bir algı yaratılabiliyorsa, sürekli yapay aktivitelerden dolayı neden halüsinasyon görmüyoruz ?” diyor Stanford Üniversitesi’nden araştırmacı Karl Deisseroth.
Araştırma Futurism de yayınlandı. Fakat ilk olarak sciencedaily kaynağında yayınlanmıştı.
Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190718145358.htm
Araştırma Referansı :
- By James H. Marshel, Yoon Seok Kim, Timothy A. Machado, Sean Quirin, Brandon Benson, Jonathan Kadmon, Cephra Raja, Adelaida Chibukhchyan, Charu Ramakrishnan, Masatoshi Inoue, Janelle C. Shane, Douglas J. McKnight, Susumu Yoshizawa, Hideaki E. Kato, Surya Ganguli, Karl Deisseroth. Cortical layer–specific critical dynamics triggering perception. Science, 2019 DOI: 10.1126/science.aaw5202