Sorting by

×
BiyolojiDeneyselDoğa ve Çevreİlginç Bilim

Aç Yarasalar Diğerlerinin Sonarlarını Bozmak İçin Jammer Kullanıyorlar

Gerçek Bilim -Yarasa Jammer

Science dergisinde yeni yayınlanan bir makaleye göre, geceleyin ava çıkan sayısız aç yarasa avlanırken , rakiplerine karşı üstünlük sağlamak için bir diğerinin sonar sinyalini bozabiliyor. Yani birbirlerinin sonar sinyallerini jammerla bozabiliyorlar.

Yarasalar ekolokasyon(yankıyla yer bulma) ya da biyolojik sonarlar kullanarak böcek kurbanlarını zifiri karanlıkta izleyebiliyorlar. Meksika kuyruklu yarasalarını inceleyen araştırmacılar yarasaların diğer bir rakibinin ava yöneldiğini anlayınca özel bir sinyal bozucu ses çıkararak avı yakalamasını engellediğini gözlemledi. Yarasa diğer yarasa vazgeçinceye kadar bu sesi tekrarlıyor.

Maryland Üniversitesi’nden Aaron Corcoran ve Wake Forest Üniversitesi’nden Biyoloji Prof. William Conner  tarafından yapılan araştırmanın baş sponsoru Ulusal Bilim Fonu.

“Bu araştırmayla ilk kez yarasaların diğer yarasaların aktif olarak ekolokasyonunu engellediği gösterildi. Böylece yarasaların bilinen özellikleri üçe çıktı: ekolokasyon,iletişim ve akustik interferans(karıştırma) ,” diyor Corcoran.

Biyologlar yarasaların çıkardığın bu seslerin haberleşme amacıyla mı yoksa gerçekten sonarı bozmak için mi olduğunu ortaya koymak zorundaydı. Araştırma Arizona Güneybatı Araştırma İstasyonu ve Animas New Mexico’daki lise park yerinde yürütüldü. Biyologlar yüksek duyarlıklı kameralar ve özelleşmiş ultrasonik mikrofonlar kullanarak yarasalardan yayılan uçuş rotalarını yeniden oluşturdular. Araştırmacılar yarasaların avlarını kaçırdıklarında adeta diğer yarasa tarafından jammer gibi engellendiğini gözledi.

İkinci deneyde ise araştırmacılar vahşi yarasaları ince misina ipine tutturulmuş güvelerle cezp ederken, hoparlörlerden farklı ultrasonik sesler oynattı. Gerçekten bu sinyal bozucu çağrı doğru zaman ve frekansta yapıldığında yarasalar avlarını kaçırdılar.

Sonar interferansının sadece Meksika kuyruklu yarasalarında gözlendiğini belirtiyor, Prof. Conner. ” Diğer yarasa türlerinde veya yunus gibi sonarlı diğer canlılarla benzeri bir davranış olup olmadığı bilinmiyor”.

“Bu araştırma sayesinde hayvanları yiyecek için mücadelesinde izleyeceği yolları  anlamamızı değiştirebilir,” Corcoran .

Kaynak : ScienceDaily

Araştırma Referansı :

  1. A. J. Corcoran, W. E. Conner. Bats jamming bats: Food competition through sonar interference. Science, 2014; 346 (6210): 745 DOI:10.1126/science.1259512
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu