
28 Şubat 2025’de gecesi nadir görülen Satürn, Merkür, Neptün, Venüs, Uranüs, Jüpiter ve Mars gezegen hizalanması görülecek. Normalde gezegenler zaman zaman hizalansa da 7 gezegen sıralanması oldukça nadirdir. Hava açık olursa şanslıysanız siz de bu hizalanmayı izleyebilirsiniz.
Bu hizalanmalar, Güneş Sistemi’nin diyagramlarında ve resimlerinde gördüğünüz halkalarda hizalanmış gezegen sıraları değildir. Ne yazık ki bu gerçek evrende olan bir şey değil.
Yine de gezegenler kendilerini hayali bir çizgi boyunca diziyor gibi görünürler.
Bunun nedeni Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenlerin Güneş’in etrafında ekliptik adı verilen düz bir düzlem üzerinde dönmeleridir. Bazı gezegenlerin yörüngeleri bu düzlemin biraz üstünde veya altında eğiktir, ancak Güneşimiz gibi yıldızların oluşum şekli sayesinde hepsi bir plak üzerindeki oluklar gibi aşağı yukarı aynı seviyededir.
Bir madde bulutu içindeki bir bebek yıldız dönmeye başlar; etrafındaki bulut, ekvatoru etrafındaki bebek yıldızı besleyen yassı bir diske dönüşür. Diskten geriye kalanlardan gezegenler oluşur ve diğer yerçekim etkileri tarafından kesintiye uğratılmazlarsa, bu seviye konumunda yörüngede kalmaya devam ederler.
Bazen, gezegenler yörüngeleri boyunca hareket ederken Güneş’in aynı tarafında olurlar, böylece onları gökyüzünde aynı anda görebiliriz.
Nasıl izlenir ?
Hizalanmaları, gezegenlerin hangi saatte doğup battığını ve hangi sırada olduğunu görüp göremeyeceğiniz, dünyanın neresinden baktığınıza bağlıdır.
Bu zamanları ve gökyüzü konumlarını elde etmek için erişebileceğiniz araçlar vardır.
Time and Date, görüntülemek istediğiniz tarihi ayarlamanıza olanak tanıyan, her gezegen için yükselme ve batma zamanlarını, gökyüzünde nerede görülebileceklerini ve görmenin ne kadar zor olacağını gösteren etkileşimli bir araca sahiptir.

SkyView lite da iyi bir görüntüleme aracı olarak kullanabilirsiniz.
Sky Tonight, nerede bulunduğunuzu ölçmek için telefonunuzun donanımını kullanan ve yukarıdaki gökyüzü haritasında gök cisimlerinin gerçek zamanlı konumlarını gösteren ücretsiz bir mobil uygulamadır.
Gezegenleri tüm ihtişamıyla görebilmek için bir dürbüne ya da teleskopa ihtiyacınız olacak, o yüzden henüz yapmadıysanız şimdiden plan yapmaya başlayın. Tabi gökyüzünün açık olması gerekiyor. Bugün bazı bölgelerde bulutlar olduğundan, açık bir gökyüzüne sahip olanlar çok şanslı olacak.
Önceki gezegen hizalanması 25 Ocak’ta gerçekleşmişti.