Sorting by

×
İklim DeğişimiMakaleler

2012 Yılı Gelmiş Geçmiş En Sıcak 9. yıl Seçildi

2012 yılı 1880’ den beri kaydedilen en sıcak 9.  yıl oldu. NASA ve Uluslarası Okyanus ve Atmosfer Birliği’ nden  (NOAA) yayınlanan verilen ışığında 2012 en sıcak yıllardan biri oldu.  Kaydedilen yıllardan 2000, 2005 ve 2010 yılı en sıcak yıllar olarak kaydedildi.  Yeni veriler ışığında bilim adamları uzun süreli küresel ısınmanın kanıtı olarak, karbondioksit ve sera gazlarındaki artışın bunda en büyük etken olduğunu belirtiliyor.

“ Gezegenimizin dengesi bozuldu, bu nedenle giderek daha fazla enerji açığa çıkmaya başladı. Bu nedenle gelecek on yılda daha fazla ısınma gerçekleşecek. “  diyor NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü’ nden James Hansen.

NASA 1000’ e yakın hava istasyonundan verileri toplayarak birleştirdi. Deniz ve karalardan toplanan veriler ışığında 1951’ den 1980’ e kadar yüzey sıcaklığı 14,6 dereceye çıkarak, 0,6 0C derece artış gösterdi.

2012’ de özellikle Amerika kıtasında büyük değişmeler kaydedildi. Amerika kıtasında 1951 ila 1980 yılları arasında ortalama 1,8 0c derece artış gözlendi. Bu ısınma özellikle Amerika’ da inanılmayacak derecede sıcak geçen bahar ve yaz mevsimlerinin yaşanmasına neden oldu. Bu nedenle bitkiler erken çiçek açtı ve aşırı kuraklık yaşandı.

Bulgular sera gazlarında yaşanan hızlı artışın gezegenimizi ısıttığını gösteriyor. Özelikle metan ve karbondioksit gazları nedeniyle  güneş ışınları dünyaya hapsolarak aşırı ısınmaya neden oluyor.

1880’ lerde atmosferdeki karbondiokdit oranı milyonda 285 iken, bugün milyonda 385’ yükseldi.

2012’ de kuzey buzullarında yaşanan erimenin bu yıl  deniz seviyesinde ve iklim şablonlarında değişikliğe yol açabileceği öngörülüyor.

Kaynak: http://www.space.com/19272-nasa-2012-ninth-hottest-year.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu