Sorting by

×
Bilimsel GelişmeKimyaMakalelerNanoteknolojiTıp ve SağlıkVideobilim

Devrimsel Buluş Yaraları Bir Dokunuşla İyileştiriyor

Ohio State Üniversitesi’nden bilim insanları  vücuttaki her tür hücreyi onarabilecek bir doku tedavisi geliştirdi. Tissue Nanotransfection (Doku nanotransfeksiyonu-TNT) adı verilen teknoloji sayesinde, yaşlanan dokuların , organların, kan damarları ve sinir hücrelerin fonksiyonları onarılabileceği düşünülüyor.

Araştırmanın sonuçları Nature Nanotechnology dergisinde yayınlandı.

“Eşsiz teknolojimizi kullanarak, yaralı veya hasarlı organlar değiştirilebilir. Derinin bozunan organları üretmek için oldukça verimli bir toprak olduğunu gösterdik,” diyor Direktör Dr. Chandan Sen. Ayrıca kimya ve biyomoleküler mühendis Prof. James Lee yardımcı liderlik ettiği çalışmada fareler ve domuzlar üzerinde çalışıldı. Araştırmacılar deri hücrelerini yeniden programlayarak, kan akışının bozulduğu kötü yaralanmış ayaklardaki kan hücrelerine dönüşmelerini sağladı. 1 hafta için de yaralı ayaktaki kan damarları oluşmaya başlarken, ikinci haftada ayak kurtulabildi. Ayrıca laboratuarda beyin hasarlı farelere sinir hücreleri olarak yeniden programlanan cilt hücreleri enjekte edilerek, inme geçiren farelerin iyileşmesine yardımcı oldu.

“Bunu gerçekten hayal etmek oldukça zor olsa da, ulaşılabilir zamanın % 98’sinde işliyor. Bu teknoloji sayesinde deri hücreleri vücuttaki herhangi bir hücreye çevrilebilir. Proses bir saniyeden kısa bir süre alıyor ve invazif değil. Sonrasında çip sizde durmuyor ve yeniden programlanan hücreler görevine başlıyor. Bizim teknolojimiz hücreleri bağışıklık sisteminden uzak tuttuğundan, baskılamaya ihtiyaç yok,” diyor Direktör Dr. Chandan Sen

Non-invazif Yara Bakım

TNT teknolojisinin iki ana bileşeni var: Birincisi, canlı vücuduna yetişkin hücreleri taşıyacak nanoteknoloji çip. İkincisi hücre dönüşümü için özel tasarlanmış biyolojik kargo. Bu kargo çip kullanılarak ulaştırıldığında, yetişkin hücreyi bir diğer türe çeviriyor diyor ilk yazar yrd. Doç. Dr. Daniel Gallego-Perez. Kendisi aynı zamanda Sen ve Lee’nin laboratuarlarında doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapıyor.

TNT teknolojisi hiçbir laboratuar benzeri prosedür içermiyor ve doğrudan hasta başında uygulanabiliyor. Ayrıca prosedür non-invazif ve hasta tarafından az hissedilen bir elektrik şarjıyla taşınıyor.

“Bu konsept çok basit. Aslında bu işlemin nasıl iyi çalıştığını görünce çok şaşırdık. Laboratuvarımda halen bu mekanizmanın nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyoruz. Bu sadece başlangıç devamı gelecek,” diyor Lee.

İnsanlar üzerindeki klinik çalışmalar önümüzdeki başlayacak.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170807120530.htm

Araştırma Referansı :

  1. Daniel Gallego-Perez, Durba Pal, Subhadip Ghatak, Veysi Malkoc, Natalia Higuita-Castro, Surya Gnyawali, Lingqian Chang, Wei-Ching Liao, Junfeng Shi, Mithun Sinha, Kanhaiya Singh, Erin Steen, Alec Sunyecz, Richard Stewart, Jordan Moore, Thomas Ziebro, Robert G. Northcutt, Michael Homsy, Paul Bertani, Wu Lu, Sashwati Roy, Savita Khanna, Cameron Rink, Vishnu Baba Sundaresan, Jose J. Otero, L. James Lee, Chandan K. Sen. Topical tissue nano-transfection mediates non-viral stroma reprogramming and rescueNature Nanotechnology, 2017; DOI: 1038/nnano.2017.134

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Geri bildirim: Devrimsel Buluş Yaraları Bir Dokunuşla İyileştiriyor - Herşeyolog
  2. İnsanların mutluluğu için yaptığınız çallışmalar için çok teşekkür ederim bende böyle bir çalışmaya günülü olarak katılmak isterdim ama nerde o günler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu