Sorting by

×
BilimMakalelerPsikoloji

Zayıflık Hissi Kaldırdığınız Nesnelerin Ağırlığını Fazla Hissetmenize Neden Olabilir

Cambridge Üniversitesi’nde yeni yapılan araştırmaya göre, kişisel ve sosyal açıdan güçsüz hisseden insanlar, eşyaları kaldırırken olduğundan daha ağırmış gibi hissedebiliyor. Bilim adamlarının yaptığı testlerde kendilerini güçsüz hisseden kişilerin , kendilerine verilen fiziksel görevleri daha zorlayıcı bulduklarını keşfetti.

Cambridge Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Simone Schnall ve araştırmacı Eun Hee Lee’nin gönüllüler üzerinde yaptığı bir takım testler yaptı. Test sırasında araştırmanın sosyal statüyle alakalı olduğu sübjelerden gizlenerek, farklı ağırlıklara sahip kutuların ne kadara ağır olduğunu tespit etmeleri istendi. Kendini daha güçsüz hissedenler güçlü hissedenlere göre kutuları daha ağır hissetti.

Bu araştırma sayesinde gücün psikososyal yapıyla ilişkisi ile insanların  cisimleri algılamaları hakkında, sosyal statünün fiziksel hissiyatla alakası ilk kez ortaya konmuş oldu.

Araştırmalar, ağırlığından olduğundan fazla tahmin edilmesinin , kaynakların yetersizliğiyle alakalı olarak güçsüzlük hissiyle alakalı olabileceği belirtildi.

Nesnelerin ağırlığı gibi dünyaya ilişkin algısal davranışları tecrübe etmenin , abartılı bir tarz olabileceği ve belki de güçsüz hissetmenin içgüdüsel kaynak korumaya dair bir semptom olabileceği savunuluyor .

Araştırma bu hafta Journal of Experimental Psychology dergisinde yayınlandı.

“Güç üzerine pek çok psikolojik çalışma yapılmasına rağmen bu gücün günlük hayattaki algısal tecrübeler üzerine etkileri bilinmemekteydi. Bu araştırmayla insanların sosyal statülerinden kaynaklanan güçlerinin veya zayıflıklarının, gördükleri fiziksel çevreye etki edebileceği anlaşılıyor,” diyor baş araştırmacı Eun Hee Lee.

İnsanların sosyal güçlerinden kaynaklanan hissi ölçmek için Lee ve Schnall üç ayrı çalışma yaptı. Tabi bu esnada başka hikayeler uydurularak statü ölçümü yapıldığından katılımcılar bundan habersizdi.

İlk testte , 145 katılımcıların sosyal durumlarını ölçmek için , “İnsanlar benim dediklerimi dinler” gibi önermeler yapıldı.  Sonrasında  ise ruh durumları sorulmadan önce, farklı sayıda kutular kaldırmaları istenerek, bunların ağırlığını tahmin etmeleri istendi.

İkinci testte ise araştırmacılar 41 katılımcıya güçlerini manipüle edecek şekilde ya dirseklerini sandalye dayamaları ya da daha sıkışmış bir şekilde ellerini kalçalarının altından bağlayarak omuzlarını düşürmeleri istendi.

Manipülasyondan önce çoğu katılımcı kutuları daha ağır hissederken, sandalyede daha güçlü bir konumda oturanlar kutuların ağırlığını daha doğru tespit etti. Daha alçak gönüllü olanlar ise kutuları daha ağır tahmin etmeye devam etti.

Son testte ise 68 katılımcılara daha önce ne gibi durumlarda güçlü veya güçsüz hissettikleri sorularak kutuların ağırlığını bu düşüncelerden sonra tahmin etmeleri istendi. Kişiler kendilerini daha güçlü hissettiklerinde ağırlıkları daha doğru tahmin ederken, daha aciz durumda hissetiklerinde kutuları daha ağır tahmin etmeye devam ettiler.

Önceki araştırmada fiziksel ve duygusal durumların ortamın algısıyla etkilenebileceği; mesela bir yokuşu dik veya çantanın ağır algılanması gibi gösterilmişti. Bu araştırmada ise ilk kez güç ve hissetme arasındaki ilişki gösterilmiş oldu.

Sosyal statününüz ve ruh haliniz sadece ruhsal durumunuzu değil çevreyle ilgili algınızı da değiştiriyor. 

Kaynak :http://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140203191735.htm

Araştırma Referansı :

 

  1. Eun Hee Lee, Simone Schnall. The Influence of Social Power on Weight Perception.Journal of Experimental Psychology: General, 2014; DOI:10.1037/a0035699
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu