Sorting by

×
DeneyselElektronikMakalelerMühendislikTıp ve SağlıkYeni İcatlar

Yara Takibi ve Tedavisi Yapan Akıllı Yara Bandı Geliştirildi

Vücudumuzda bir yer kesildiğinde veya yandığında genelde kendi kendine iyileşir. Fakat yaralar, diyabet gibi hastalıklarda uzun ve çileli bir sürece dönüşebilir. Yaralar büyüyebilir ya da başka yaralar açılabilir. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, yara tedavisini daha kolay ve verimli bir hale getirmek için akıllı yara bandı geliştirdi.

Caltech Makine Mühendisliği’nden Doç. Wei Gao’nun laboratuvarında geliştirilen akıllı yara bantları enfekte kronik yaraların takibinde ve kombine tedavisinde kullanılabilecek.

Yeni araştırma Science Advances dergisinin 24 Mart sayısında yayınlandı.

“Kronik yaraların birçok türü vardır, özellikle diyabetik ülserler ve yanıkların tedavisi uzun sürdüğünden hastalar için büyük problemlere yol açar. Bu nedenle yaraların iyileşmesini kolaylaştıracak bir teknolojiye ihtiyaç vardır,” diyor Gao.

Normal bir yara bandı emici malzeme tabakalarından oluşurken, akıllı bantlar esnek ve uzayabilen elektronikler ve tedaviler içeriyor. Bu elektronikler sayesinde, sensör ürik asit veya laktat gibi moleküllerin pH , sıcaklık gibi verilerini inceleyerek, enflamasyon ve bakteriyel enfeksiyonu tespit edebiliyor.

Normal yara bandının aksine, bu yeni bandın tabakaları 3 farklı  şekilde cevaplar veriyor: İlk olarak yaradan alınan bilgi yakındaki bilgisayar, tablet ya da cep telefonuna aktarılarak hastanın durumu bir profesyonel tarafından takip edilebilir. İkinci olarak bandajda depolanan antibiyotik veya diğer tedaviler doğrudan enfeksiyon veya enflamasyon bölgesine iletilebilir. Üçüncü olarak, yara bölgesine düşük seviyeli elektrik alanı uygulanarak, doku büyümesi stimüle edilerek iyileşme hızı arttırılabilecek.

Laboratuvarda hayvan modelleri üzerinde yapılan denemelerde ,  hayvanlardaki yaralar ve metabolik durumlar hakkında akıllı bantlar eş zamanlı bilgi alınabildi. Bu sonuçlardan yola çıkılarak , insanlarda enfekte yaraların iyileşme hızında iyileşme olabileceği öngörülüyor.

Doç.Gao, sonuçların umut verici olduğunu söylüyor ve USC Keck Tıp Okulu ile işbirliği içinde yapılacak araştırmaların, bandaj teknolojisini geliştirmeye ve tedavi amaçlı ihtiyaçları hyvanlardan ziyade insanlar üzerinde denenebileceğini düşünüyor.

“Bu konseptin kanıtını küçük hayvan modellerinde gösterdik, ancak ileride cihazın stabilitesini artırmak ve aynı zamanda daha büyük kronik yaralarda test etmek istiyoruz çünkü yara parametreleri ve mikro ortamlar bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. ” diyor Doç.Gao.

Araştırma Referansı : Ehsan Shirzaei Sani et al, A stretchable wireless wearable bioelectronic system for multiplexed monitoring and combination treatment of infected chronic wounds, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.adf7388www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adf7388

Kaynak : https://medicalxpress.com/news/2023-03-smart-bandages-wounds-treatment.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu