
İnsanın büyüme süreci tümüyle uzun ve karmaşık bir süreç. Bilim adamları bu süreci daha anne karnındayken incelerken, bebeklerin hıçkırdığını, yutkunduğunu ve hatta en son yapılan 4d taramada esnediğini keşfetti. Böylece fetüslerin esnemesi görüntülenmiş oldu.
15 sağlıklı fetüs üzerinde 4D tarama ile araştırma yapan araştırmacılar, esnemenin gelişimin bir parçası olduğunu ve bunun doktorlara bebeğin sağlıklı durumunu incelemenin bir başka yolu olduğunu düşündürüyor.
Bazı bilim adamları buna katılırken bazı bilim adamları sadece bebeğin ağzını açıp kapadığını düşünüyor. Bebeklerin gerçekten esnediği mi, yoksa sadece ağzını açıp kapadığımı araştırılıyor. İngiliz araştırmacılar araştırmalarının buna açıklık getirdiğini de düşünüyorlar.
Araştırmacılar 4D video kaydı yaparak, fetüsler her ağzını açtığında zaman inceledi.
Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü ’nden Nadja Reissland araştırmaya liderlik ediyor ve fetüslerde esnemenin halen anlaşılamadığını fakat yeni bulguların fetal gelişimiyle bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca bunun bebeğin sağlık durumunun bir başka belirtisi de olabileceğini belirtiyor.
“Ayrıca fetüsler bizim gibi birbirini etkileyecek şekilde ya da uykulu olduklarından esnemiyorlar ” diyor Nadja Reissland. Rahimde fetüsün esnemesinin beyinin gebelik süresince gelişiminin bir belirtisi olmasıyla ilişkisi olabileceğini belirtiyor.
Araştırma 24 ile 36 haftalık gebelik süresince, 8 kız ve 7 erkek fetüs üzerinde yapıldı. Araştırma 28 haftadan sonra esnemelerin azaldığını , erkek veya kız çocukların esnemeleri arasında önemli bir fark olmadığını gösteriyor.
Kaynak: http://www.reuters.com/article/2012/11/21/us-foetus-yawn-idUSBRE8AK1HG20121121
Araştırma Referansı:
- Nadja Reissland, Brian Francis, James Mason.Development of Fetal Yawn Compared with Non-Yawn Mouth Openings from 24–36 Weeks Gestation. PLoS ONE, 2012; 7 (11): e50569 DOI:10.1371/journal.pone.0050569