Farklı tipte son mahsül viskiler kimyasal açıdan çok benzer olduğundan, standart ayrım testleri işe yaramayabilir. Ana damıtıcılar genelde aynı tat üzerine kurulsa da, bu sübjektif bir metottur. Almanya Heidelberg Üniversitesi’nden araştırmacılar bu soruna bir çözüm bulmak için farklı viski aromalarını bilimsel olarak ayırt edebilen sentetik dil geliştirdiler.
İlk olarak, bu cihaz düşündüğünüz gibi, dilden sarkan kabloların çıktığı bir cihaz değil. Bunun yerine her biri farklı renklerde parlayan polimer boyalar içeren bir dizi şişeden oluşuyor. Her şişeye bir damla test edilen viski damlatıldığında, içeceklerdeki farklı bileşimler renkli floresan boyalarla reaksiyona girerek, sonuç veriyor. Aynı insan dilindeki tat reseptörleri gibi bu boyalar viskideki tek bir şeyle değil, bir çok kimyasalla eşsiz bir kombinasyon içinde reaksiyona giriyor.
Bu reaksiyonlar insan gözü yerine, plaka okuyucu adı verilen cihazla ölçülüyor. Sonuç olarak, floresanstaki bu değişim sayesinde viskiye özgü parmak izi yaratmakta kullanılabiliyor. Hatta kimyasal olarak çok yakın viskilerde bile eşleme olmuyor.
Bu teknoloji sayesinde viskilerin spesifik kimliğini ayırt etmekle kalmamakla beraber, aynı zamanda malt durumunu, yaşını ve ülkesi gibi faktörleri göstermek için kullanılabilir.
Yine de bu sistem daha önce hiç test edilmeyen viski türlerini ayırt etmekte kullanılamıyor. Yani viskinin bilinmesi gerekiyor. Bu sayede bilinen viskiler kolaylıkla test edilerek, sahte viskiler ayırt edilebiliyor.
Şef bilim adamı Prof. Uwe Bunz’a göre farklı kimyasal bu sayede kimyasal açıdan benzer içecekler ve hatta biyolojik materyaller arasındaki farklar ortaya konabilir. Araştırma Chem dergisinde yayınlandı .
Kaynak : http://newatlas.com/whisky-synthetic-tongue/49981
Referans:
2 Yorum