Sorting by

×
ElektronikMühendislikUzay-ZamanYeni İcatlar

Uçaklarda Kullanılacak Yeni Lazer Hız Sensörü Hava Moleküllerini Kullanıyor

İngiliz savunma ve havacılık firması BAE Systems’den bilim insanları  yıllardır çılgın teknolojiler üreterek ön plana çıkıyor. Daha öncesi Formula 1 süspansiyonlarını kullanan zırhlı araçlar, kemik iletimi ile iletişim sağlayan askeri kasklar , tümüyle moleküler 3d yazıcılarda yazılacak İHAlar gibi geleceğe yönelik projeler üreten firma ultraviyole lazerler kullanarak havadaki hızı ölçecek bir teknoloji geliştiriyor.

Normalde havadaki hızı ölçmek için pitot tüpleri adı verilen, statik hava basıncıyla uçuş yönündeki harekette kaynaklanan basınç farkından yola çıkarak hızı ölçen sistemler vardır. Pitot tüplerinde genelde ısıtma aparatları vardır, fakat yine de gerçekten soğuk olduğunda buzlanabilirler. Ayrıca doğalara gereği kuşların çarpmasından etkilenebilir ve özellikle düşük hızlarda çok doğru olmayabilirler.

LASSI yani Lazer Hava Hızı Ölçme Cihazı(Laser Air Speed Sensing Instrument) adı verilen cihaz BAE’den bilim insanları tarafından geliştirildi. Yeni teknoloji hava basıncı yerine lazer kullanıyor.

Lazer çevreleyen hava molekülleri tarafından yansıyan ışıktan sönümlenen ışığı ve yansıyan ışının rengindeki değişimi kullanıyor. Yani Doppler etkisini kullanıyor.

Doppler etkisine örnek olarak polis siren verilebilir; araba yaklaşıp uzaklaştıkça frekans değişiminde ses değişir. Doppler etkisi sayesinde kalp ritmi ya da damarlar görüntülenebiliyor. Yani pek çok alanda kullanılan bir bilimsel olaydır. Ayrıca lazer ışınının frekansı da,detektörden yansıyıp geri gelen bağıl hıza bağlı olarak değişir.

Normalde bu UV ışın insan gözü tarafında  seçilmese de, renk değişimi sistemin dedektörü tarafından seçilebilir. Özellikle yansıyan ışıktaki büyük renk değişimi, uçağın etrafında daha hızı hava moleküllerini hareket ettiğine işaret ediyor, bu nedenle daha hızlı gittiği anlaşılır.

BAE LASSI’nin testi için bir yer aracı ve rüzgar tüneli kullandı. Önümüzdeki 5 yıl içinde ise bu sistemi küçülterek uçaklarda kullanmayı hedefliyor.

Bu sayede daha hassas hız ölçümleri ve düşük hızlarda doğru ölçümler yapılması düşünülüyor. Ayrıca bu sayede daha aza bakım gerektiren hız ölçüm sistemleri kullanılabilecek.

Kaynak : BAE Systems 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba Oğuz Bey,
    Oğuz Bey ben haberlerin çoğunu inceledim özellikle geçmiş tarihli olanları işte akıllı saatler veya hologramların evlerde olması 1 yıl içinde demişssiniz fakat üzerinden 3 yıl geçmiş ben daha yurtdışında bile öyle birşey görmedim kesinliğinden emin olmadığınız haberleri paylaşmasanızda insanlar teknolojiden gerçek ve kesin haberler öğrenmek isteyecektir sonuç olarak okuyucu olarak bende öyle :)

    1. Eski haberlerde nasıl belirtildiyse öyle yazmışızdır, bazen beklenen teknolojiler olduğundan geç gelebiliyor. Örneğin samsung’un youm yani esnek ekranlar teknoloji halen edge’den öteye geçemedi. Bunlar dünya çapında teknolojilerin üretim süreçlerinin sekteye uğrayabileceğini gösteriyor. Microsoft bir kaç yıldır hololens ürününü tanıtıyor ama halen ortada alınabilir bir ürün yok. Buna rağmen kinect gibi bir teknolojinin hayatımıza erken girmiş olması ,teknolojinin ne kadar hızlı ilerleyebileceğini de ortaya konuyor. Öngörüler bazen doğru çıkmayabiliyor, buna rağmen şu an elinizdeki akıllı telefonla görüntülü konuşma yapabiliyorsanız ,hayata geçen teknolojilerin ne kadar çabuk geldiğini ve alışıldığını görebilirsiniz.

  2. Geri bildirim: Uçaklar İçin Yeni Lazer Hız Sensörü – TeknoAktif

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu