Sorting by

×
AstronomiMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Satürn’ün Etrafında Güneş Sistemi Dışından Parçacıklar Bulundu

cassini

NASA’nın Cassini uydusu Satürn etrafında , güneş sistemi dışı toz parçacığı bulan ilk uzay aracı oldu. Bu keşifle yıldızlararası ortamdan gelen nadir bir bakış açısı getirecek.

Cassini’nin 2004’de Satürn sistemine ulaştığından beri büyük bir rol üstleniyor. Bu uydu sayesinde halkalı gaz devi ve ayları, Kozmik Toz Analizi(CDA) enstrümanı karakterize edildi. Özellikle güney yarımkürede dev gayzerlerden püskürtülen parçacıklar analiz edildi.

Enceladus’tan elde edilen çoklu parçacık analizlerinde Cassini araştırma ekibi güneş sisteminin dışından gelen 36 parçacık tespit etti. Bu parçacıklar CDA ile doğrudan kesişmeyen , bu mikro meteroitlerin 72,000 km/s’i geçen hızlarda doğrudan güneş sistemimizden geçerek gittiğini gözlemlediler.

Yapılan analize göre bu parçacıklar birbirine çarparak gidiyorlar. Ayrıca CDA kaya oluşumunda bolca gözlenen, magnezyum ve demir gibi elementleri gözlemledi. Ayrıca kozmik normlara göre sülfür ve karbon benzeri minerallerin eksikliği de gözlendi.

Parçacıkların birlikteliği Cassini ekibini şaşkınlığa düşürdü. Tespit edilen bu gibi mikro meteroitlerin sayısız yıldızın ölümünde ortaya çıkmış olabileceği de belirtiliyor. Öncül yıldızlardaki bu çeşitlilik nedeniyle, toz parçacıklarında karşıt kompozisyonlar oluştuğu umuluyor. Fakat bu eğilim Cassini tarafından tespit edilen parçacıklarda henüz gözlenebilir değil.




Parçacıkların birlikteliği halen yıldızlar arası uzayda süre gelen bazı proseslerin varlığıyla yaratıldıklarının  kanıtı olarak sunulabilir. Cassini ekibi bu teoriyi öne sürüyor, yeni yaratılan parçacıklar , sonraki süpernovaların yıldızlar arası uzaya şok dalgaları yollayarak, yeniden toz taneciklerini parçalayarak yeniden pek çok parçacığa dönüştürdüğünü düşünüyor. Bu etki bugün gözlemlenen parçacıkların karışmış materyalleri açıklayabilir.

 

Yine de yıldızlararası uzaya ilişkin bilgimiz halen çok yeni , bakalım Hawking’in ya da NASA’nın projelerin yıldızlararası uzaya ilişkin yeni veriler sunabilecek mi ? Bugüne yıldızlar arası uzaya en yakın olan araştırma gemisi 70lerde yollanan Voyager 2 aracı o da 2012’de yıldızlararası uzaya Ağustos 2012’de girdi.

 

Kaynak : http://www.gizmag.com/cassini-interstellar-dust/42840/

Referans :

  1. N. Altobelli, F. Postberg, K. Fiege, M. Trieloff, H. Kimura, V. J. Sterken, H.- W. Hsu, J. Hillier, N. Khawaja, G. Moragas-Klostermeyer, J. Blum, M. Burton, R. Srama, S. Kempf, E. Gruen. Flux and composition of interstellar dust at Saturn from Cassinis Cosmic Dust Analyzer.Science, 2016; 352 (6283): 312 DOI: 10.1126/science.aac6397
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu