Beton yapılar zamanla çok kirlendiğinde, temizlemek oldukça zordur. Bilim insanlarının yeni geliştirdiği ,kendi kendini temizleyebilen beton sayesinde bu problem aşılabilir. Ayrıca yeni geliştirilen süper hidrofobik beton hafif olmasına rağmen, mekanik dayanımı yüksek.
Genel olarak konuşursak; kendi kendini temizleyen malzemelerde , hidrofobik (su iten) yüzeyler olduğundan sıvılar yüzeyinden kolayca yuvarlanarak akar. Bu özellik sayesinde sıvıların kir oluşturması engellenirken, yüzeyden itilen akışkanlar sayesinde toz ve kirin temizlenmesi sağlanır.
Beton malzemelere daha öncesinde de hidrofobik materyaller eklenmeye çalışılsa da, bu denemelerin hepsi başarısız olmuştu. Örneğin malzemeye yüzey kaplama uygulandığında, zamanla aşınarak yok oldu. Çimentoyla ıslakken katılabilse de, kuruduğunda dayanım azalıyordu.
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Xin Xu ise yeni bir alternatifle geldi.
Önce çimento ıslakken, emülsifier olarak yağ ve polidimetilsiloksan(PDMS) adı verilen hidrofobik silikon polimer katıldı. Sonra yağ ve PDMS karıştırıldığında damlacıklar oluşturarak beton matriksine karışabiliyor.
En son beton ısıtılıyor ve kurutulduğunda yap buharlaşarak , damlacıkların yerinde minik PDMS kaplı gözenekler bırakıyor. Sonuçta oluşan malzeme süper hidrofobik olduğundan, farklı sıvıları yüzeyinde kaydırabiliyor. Aynı zamanda hem hafif, hem de yüksek mekanik dayanıma sahip oluyor.
Hepsine ek olarak bu beton zamanla aşınsa da, yüksek ısı ve kimyasallara maruz kalsa da, halen kendi kendini temizleme özelliğine sahip oluyor.
Bilim insanları geliştirdikleri betonun sadece binalar, inşaatlarda değil, hastaneler gibi bakteriye dirençli olması gereken alanlarda kullanılmasını umuyor. Araştırma geçtiğimiz günlerde ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayınlandı.
Kaynak: American Chemical Society