Tokyo Science Üniversitesi’nden bilim insanları, bir çeşit demir pasını katalizör olarak kullanarak ışık yardımıyla, organik atıklardan titanyum dioksit katalizöre göre 25 kat daha fazla hidrojen üretmeyi başardı.
Japonya ve G.Kore hidrojen geleceğin temiz yakıtı olarak görüldüğünden, hidrojen yakıt hücreli araçlar üretmek birincil hedeflerini oluşturuyor. Hidrojen oksijen yandığında, hepimizin bildiği gibi sadece su ortaya çıkıyor.
Ekonomik ve sürdürülebilir hidrojen üretim metotlarına gelince çok da verimli olmadıklarını ve hatta küresel ısınmaya katkıda bulunduklarını söyleyebiliriz. Tatlı sudan elektroliz yapmak için çok enerji harcamak gerekiyor. Doğalgaz veya kömürden hidrojen eldesinde ise büyük karbon salımları yapıldığından, yine çevreye etkisi oluyor. 1970’lerde icat edilen güneş enerjisiyle hidrojen eldesine dayanan foto-katalitik reaksiyonlarda ise hidrojen verimi çok düşük olduğundan, titanyum dioksit katalizör harcanmasına değmiyor.
İşte Tokyo Science Üniversitesi’nden bilim insanları , özel bir tür pasa dayanan çok daha ucuz ve çok verimli hidrojen elde etme sorununu çözdüler.
Civa/zenon lamba kullanarak, su-metanol çözeltisi ve α-FeOOH pas katalizörü sayesinde mevcut titanyum dioksit tekniklere göre 25 kat daha fazla hidrojen elde etmeyi başardılar. Ayrıca bu özel pas formunun bir yararı daha var, o da hidrojen gazının tekrardan oksijen yeniden bir araya gelmesini engelliyor. Böylece daha kolay ayrım olarak potansiyel patlama tehlikesi engelleniyor. Bu konfigürasyon ile 400 saatten uzun süre hidrojen üretmek mümkün.
Ekibin bir sonraki planı, ışıkla uyarılan α-FeOOH reaksiyonlarındaki oksijenin oynadığı rol olacak. Çünkü reaksiyon odasından oksijen çıkarıldığı anda,tümüyle işleyiş duruyor. Aynı zamanda bu teknikte hidrojeni oluşturmak için yine de suyu ayrıştırmak (sonsuz yenilenen kaynak olmaktan çok uzakta) gerekiyor. Bu yöntem pahalı katalizörler olmadan, güneş ışığından hidrojen elde etmek için verimli bir yöntem olabilir.
Araştırma Chemistry: A European Journal dergisinde yayınlandı.
Bir Yorum