Sorting by

×
Teknoloji HaberTıp ve SağlıkYeni İcatlar

Sony ‘den Cerrahlar İçin 3 Boyutlu Vizör Sayesinde Ameliyatlar Kolaylaşacak

sony 3d vizör başlık laparoskopi

Sony’ nin 2011’ de HMZ-T1 kişisel 3D gözlüğü lanse etmesinden 1 yıl sonra 2012’ de HMZ-T2 ile Sony en son başlığını piyasaya sürmüştü. İşte geçen haftalarda Tokyo’ da piyasaya sürdüğü yeni başlık endoskop görüntülerini (sanal X-ray gibi)  cerrahın başlığına getiriyor.  Bu sayede cerrah yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu görüntüler elde ederek, laparoskopik cerrahi yapılmasına imkan tanıyor.

Laparoskopik cerrahi sıradan yöntemlere göre daha az invazif olduğundan hastanın vücudunda devasa yırtıklar açılmasını engelliyor.  Bu yeni teknoloji sayesinde hem cerrah çalışacağı bölgeye ulaşıyor hem de ne yaptığını doğrudan görüyor. Normalde 30 cm’ lik bir yarık açılması bile vücut için travmatik olabiliyor.

Buna karşın Laparoskopik cerrahide uzun kesiciler,yakalayıcılar ve endoskoplar kullanıldığından,  küçük bir kesik yeterli oluyor. Normalde bir safra kesesi ameliyatı için bile dev bir yarık açılması gerekirken, bu yöntemle açılan ufak delikler çabucak iyileşiyor ve hasta sağlığına kavuşuyor.

İşte Sony’ nin ürettiği 3D monitörlü imaj prosesörü  cerrahi laparoskopa bağlanıyor. Başlık bir  çift 0,7 inç OLED monitör içeriyor. Sony’ den alınan bilgiye göre bu ekranlar 1280*720 çözünürlükte steroskopik imajlar sağlayarak, oldukça net bir renkli-siyah ayrımı yapıyor.  Ayrıca başlıktaki “input”  tuşuyla  2D ile 3D arasında seçim yapabiliyorsunuz.  Böylece endoskoptan gelen görüntü 2D izlenebiliyor.

Ayrıca Picture in Picture (PinP) ,  özelliği sayesinde 2 resim tek karede görüntülenebiliyor. Buna ek olarak , resimler sola sağa döndürülebilir ya da aşağı yukarı hareket ettirilebiliyor. Bu sayede cerrahi ekip resmi farklı persfektiflerden görebiliyor. Son olarak vizörün altındaki boşluktan cerrah başlığı çıkarmadan hastayı kontrol edebiliyor.

Yakında Japonya’ da piyasaya çıkacak Sony’ nin başlığı 1,500,000 milyon Japon Yeni (15, 300 dolar) olacak.

 

Umarız bu cihaz Türkiye’ de devlete ait hastanelerde de kullanılır.

Kaynak : http://www.gizmag.com/sony-surgical-headset/

sony 3d vizör cerrahi sony vizör cerrahi

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu