
Mikro-kütleçekimi sayesinde, demir tozu gibi katı yakıtların nasıl verimli bir şekilde yakılarak enerji elde edebileceğimizi öğrenebiliriz. Peki benzin yerine, metal tozu kullanarak arabalarımıza güç sağlayabilir miyiz?
Katı yakıtları, pastanın üstüne koyduğumuz maytaplarda kullanıldığı kadar, Ariane ve diğer roket itici yakıtlarda da kullandık. Diğer yakıtların aksine demir tozu yandığında, tümüyle dumansız ve karbonsuz bir yanma sağlıyor.
İşte bu nedenle belki de metaller, güneş enerjisi veya rüzgar enerjisi gibi temiz enerji kaynakları gibi kullanılabilir. Metal tozundan elde edilen kimyasal enerji, elektrik enerjisi gibi depolandığında, elde edilen enerji yoğunluğu fosil yakıtlarıyla rekabet edebilecek kadar yoğun. Bu nedenle metal yakıtların sera gazı emisyonlarını düşürme potansiyeli var fakat metal yakıtların verimli yakmak için önce yanma fiziklerini anlamak gerekiyor.
Metal yakıtlarının yanma fiziğini anlamak için, bir öbek demir tozunun 30 saniye boyunca yanması lazım. Bu süre, alevin nasıl yayıldığını gözlemlemek ve üzerinde çalışmak için gerekli zamandır. Araştırmacılar gürültülü roketler ve parabolik uçuşlar yaparak, ağırlıksız ortamda bir dizi deneyler yaparak mevcut modelleri doğruladı. Elde edilen sonuçlar oldukça umut verici.
Aynı benzinli bir araba motorunda olduğu gibi, gaz karışımı ve demir parçacıkların yoğunluğu önemlidir. Mikro yerçekimi alev yayılımını gözlemlemeyi, endüstriyel yanma tasarımlarındaki parametreleri ayarlamak ve çevre etkisini azaltmayı sağlayabilir.
Ayrıca uzay deneyleri sayesinde bulaşıcı mikropların yayılması ve orman yaygınlarının yayılması gibi benzer fenomenleri anlayabiliriz.
Hollanda TU Eindhoven’dan bir öğrenci ekibi teknik için bir güven oylamasında, şu anda Swinkels Family Brewers’da kurulu olan ve Hollanda’nın Noord-Brabant eyaleti tarafından sübvanse edilen bir metal yakma tesisi tasarlamak için endüstriyel ortaklarla çalıştı. Swinkels Family Brewers’da kurulan tesis bira mayalama için buhar kullanıyor.
Uzay araştırmaları basamağı ise düşündüğünüzden daha yakın. ESA araştırmalarda çalışacak elemanlar arıyor. www.esa.int/spaceflightAO Araştırmanızı mikro kütleçekiminde gerçekleştirmek için www.esa.int/explorationpartners aracılığıyla insan ve robotik keşif alanındaki ticari ortaklıklarımız ve fırsatlarımız hakkında bilgi edinin .