Rosetta görevinin bitmesine bir ay kala, uzay aracının yüksek çözünürlüklü kamerası, 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldızında karanlık bir çatlağa sıkışıp kalmış Philea sondasını buldu. 2 Eylül ‘de OSIRIS dar açı kamerasında alınan görüntüler, sondanın iki ayağından ikisinin sıkıştığını gösteriyor. Ayrıca bu fotoğraflar, 12 Kasım 2014’den beri neden sondayla iletişim problemi yaşandığını da gösteriyor.
“Rosetta görevine bir ay kala sonunda Philae sondasının çok detaylı bir fotoğrafı çekildi,” diyor OSIRIS kamera ekibinden Cecilia Tubiana.
Araştırmacılar aylarca süren çalışmaya odaklanarak sondanın ilk kez kuyruklu yıldızda olduğunun kanıtı niteliğindeki fotoğrafı çektiler.
Philiae en son Agilkia’ya dokunmuş ve zıplayarak, 2 saat sonra kuyruklu yıldızın küçük olan lobu Abydos’a inmişti. Bildiğiniz gibi kuyruklu yıldız sanki bir iki yumrulu bir patatese benziyordu.
Fakat üç gün sonra Philae’nin ana bataryasının pili bitti ve sadece Haziran ve Temmuz 2015 aylarında, kuyruklu yıldız Güneş’e yakın konumdayken enerjisi varken kısaca Rosetta aracıyla iletişim kurmuştu.
Bugüne kadar kesin konumu bilinmeyen Philea’nın konumunu tespit etmek oldukça önemli, böylece diğer potansiyel adaylar elenmiş oldu.
Sonraki adım ise Rosetta uzay aracının kuyruklu yıldıza en yakın konuma getirerek sonunda kuyruklu yıldıza indirmek. Böylece kuyruklu yıldız hakkında daha detaylı bilgi edebilecektir.
Rosetta Ma’at bölgesindeki açık kuyular dahil pek çok önemli bölgeyi detaylı inceleyecek. Bu veriler ilerideki kuyruklu yıldız ve göktaşı görevleri için ehemniyet arz ediyor.
Kaynak: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Philae_found
2 Yorum