Sorting by

×
Genelİlginç BilimYeni İcatlar

DÜNYAYI DEĞİŞTİREN 101 DEĞİŞİK İCAT

Bugün içinde yaşadığımız modern Dünya pek çok farklı ve sıradışı icat sayesinde oluştu. Bazıları tesadüfen bulunan birbirinden değişik buluşlar hepimizin hayatını şekillendiren ve düzenleyen buluşlar aslında. Bir televizyon, bilgisayar ya da cep telefonu olmadan ya da saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi ya da victorinox çakı olmadan her şey çok boş gelebilir. İşte size Dünya’ yı değiştiren 101 değişik icat ve kısa hikayeleri. Hepsi oldukça ilginç öykülere sahip olan bu icatların kısa hikayeleri oldukça ilginç .

101 değişik icat bulunurken mucitlerin yaşadıkları zorluklar ve imkansızlıklar düşünüldüğünde  umarız mucitlere hak verirsiniz.

101. Selo Bant

NASA astronotları bile Ay’ da selo bantı kullandı. Pek çok yerde aktif olarak kullandığımız yapışkan bant, selo bant ya da bir diğer adıyla izole  bant sayesinde Brookhaven Uluslarası Laboratuvarı ‘ ndaki parçacık hızlandırıcı bile onarıldı. Bu bir icat bile değil diyebilirsiniz ama selo bantın  çok işlevli bir alet olduğu kesin.

100. Fiberglas Olta

50’ lerde geliştirilen fiberglas oltalar eski Asya yapımı bambo oltalardan çok daha ucuza geldi ve oldukça kullanışlı hale getirildi.

      99. Zımba  

Kırmızı rengiyle tanınan Swingle zımbaları 2002’ de Milton Waddam sayesinde ünlü oldu. Ofiste çok işimize yarayan ve bazen fotokopi makinalarımızın katili olan zımbayı kim unutabilir ?

98. Roomba Robot Süpürge

Roomba, 2002’ de piyasaya çıktı ve tüm dünyada çok sevildi. Aslında iRobot firması tarafından üretilen Roomba normalde, firmanın mayın arama robotları için yapılan algoritmaları kullanıyor. Yani aynı mayın tarar gibi hassasiyetle evinizi tarıyor ve her yeri süpürüyor. Robot süpürge Türkiye pazarında sadece birkaç yıldır satılıyor. 

96. Ayrılabilen Kayak Bağlaması

Daha önce kayakçılar, kayaklar ayaklarına direk bağlı olduğundan sürekli sakatlanıyordu. Norveç-Amerikan kayak şampiyonu Hjalmar Hvam, omurgası kırıldığında hastanede yatarken aklına gelen burundan bağlamalı kayak bağlamasını tasarladı. Böylece kayakçılar için devrim niteliğindeki bugünkü güvenli bağlamaların temeli atıldı.

95. Super Soaker Su Tabancası

1989’ da orjinalde Power Drencher olarak üretilen Super Soaker’ ın beyin babası NASA mühendisi Lonnie Johnson’ dı. CPS 2000 Mk1 halen çok değerli bir su tabancası. Halen pek çok fanatiği olan su tabancası,  Ebay’ da 350 dolara satılıyor.

94. Blender

Gerçekte 1922’ de Stephen Poplawski tarafından bulunan Blender, kendisiyle pek ilişkilendirilmedi. Daha ziyade Fred Waring blender ‘la özdeşleştirilir. 1936’ da benzer bir buluşa sahip Frederick Osius’a finansal açıdan destek olarak Waring Blender adıyla 1954’ e kadar bir milyon blender sattı.

  

93. Sütyen

1920′ lerin Paris’ inden bohem bir sahne düşünün. İşte yıllar öncesinde 19 yaşında Manhattan sosyetesinden bir leydi ve hizmetçisi iki ipek mendil, pembe bir kuşak ve bir kordon kullanarak bugünkü sütyenlerin öncüsünü üretti. Leydi 1914′ te arkasız sütyeninin patentini aldı ve sonrasında bu patenti aynı yıl 1500 dolara Warner Bros’ a sattı. Sonrasında hayatını yazan kadın sütyenin tarihte bu kadar önemli bir yer almayacağını düşündüğünü itiraf etmiştir.

           

92. Piknik Buzdolabı

Pek çok insan bunları pikniğe giderken kullanıyor. Böylece içecekler ve yiyecek soğuk bir şekilde taşınabiliyor. Portatif soğutucu patenti Richard Laramy tarafından 1953 yılında alındı. Coleman şirketiyle popüler olan buluş sayesinde pek çok şey ısısını kaybetmeden taşınabiliyor. Bugün organ transplantasyonunda da organ transferinde kullanılan bu soğutucu çantalar artık vazgeçilmez.

91. Dijital Video Kaydedici (DVR)

2002′ de 1 milyonu geçen DVR kullanıcı sayısı, Televizyon kanallarını ve reklamcıları korkutmaya devam ediyor.  Çünkü bu alet sayesinde reklamlar atlanabiliyor. Türkiye’ de bu tarz bir receiver Digitürk Plus’ ta var. Böylece istediğiniz programları izleyebiliyor ve kaydedebiliyor ya da VOD’ dan seçkin filmleri veya maçları izleyebiliyorsunuz. Fakat yayınlar sonradan izlense de kullanıcıların % 50′ si tembellikten ya da alışkanlıktan haberleri izlemeye devam ediyor.

    90. Zippo

Zippo 20. yüzyılın ikinci yarısında popülerleşen bir ikon aslında.

  89. Teflon Tava

1938 yılında Roy Lunkett tarafından keşfedilen PTFE ya da diğer adıyla politetrafloroetilen, DuPont laboratuarlarında Freon soğutucular üzerinde çalışılırken bulundu. Roy kazayla tetrafloroetilen gazını basınçla dondurarak beyaz katı mum benzeri , çok kaygan bir polimer keşfetti. Keşfettiği malzeme  o kadar kaygandı ki, sanki her şey yüzeyinden kayıyor ve yüzey tarafından absorblanmıyordu. Bugün artık  pek çok tava, tencere gibi mutfak malzemesinde DuPont’ un buluşu ,ticari ismiyle teflon, kullanılıyor. Gerçi günümüzde seramid kaplamalar sayesinde teflondan daha sağlıklı bir yüzey sağlanıyor.

88. Flash Bellek

Toshiba mühendisi Fujio Masuoka tarafından 1980′ lerde geliştirilen flash diskler, aynı fotoğraf makinesi flaşları gibi hızlı çalışması için bu isme layık görüldü. Tabi flash sürücünün takılması için iyi bir slota ihtiyacı vardı. İntel’ den Ajay Bhatt USB adı verilen (Universal Serial Bus) portunu 1996′ da tanıtınca, flash belleklerin nereye bağlanacağı belli oldu. Fakat USB bellekler ancak 2000 ‘lerde üretildi. İlk üretilen flash bellekler sadece 8 mb hafızaya sahipti. Bugün flash bellekler 1 tb yani 1000 gb (100,000 mb’ dan fazla) veri taşıyabiliyor .

  87. Ginsu Bıçağı

Orjinal adıyla ” Eversharp ” marka bıçakları  Scott Fetzer Şirketi (Ohio,Amerika) tarafından üretilen Ginsu bıçakları o kadar keskin ki; tırnaklarızı, teneke kutuları, radyatör hortumlarını kesebilir. Bir domatesi kağıt gibi dilimlemenizi sağlar. Gece geç saatlerde Amerikan Tv lerinde Ed Valenti ve Barry Becher tarafından yapılan pazarlama reklamlarıyla ünlü olan bu bıçaklar milyar dolarlık satışlarıyla tam bir pazarlama mucizesidir.

http://bcove.me/e36fdhdy

    86. İşitme Cihazı 

Uluslararası Sağlık Enstitüsü’ ne göre her 5 kişiden biri bu işitme cihazlarından kullanıyor.

  85. Güneş Gözlüğü

    Foster Giant firması 1919′ da kurulduğunda kadınlar için saç aksesuarları üretmekteydi, on yıl  sonrasında ise  Sam Foster hedefini güneş engelleyici gözlüklere çevirdi . Başta kalabalık plajları hedefleyen firma Amerika’daki ilk kitle plastik güneş gözlüğü üretici olarak enjeksiyon üretim yöntemiyle 1934 yılında Amerikan plastik üretiminde devrim yarattı.

84. Filtre Kahve Makinesi

1972 yılında Mr.Coffee makinesi kolay demleme prensibi sayesinde pazarı ele geçirmişti. Ülkemizde pek yaygın olmasa da yurtdışında oldukça popüler olan bu kahve makinelerine  1985 yapımı Geleceğe Dönüş filminde de “Mr. Fusion ” ismiyle gönderilme yapılmıştı. Amerika’  da her yıl 14 milyon filtre kahve makinesi satılıyor.

83. Ekmek Kızartma Makinesi

İnsanların Roma İmparatorluğu devrinden beri ekmek kızarttığı düşünülüyor.Aslında bu iş eskiden basitçe yanan bir ateşte yapılırdı. 1919 yılına gelindiğinde Stillwater şirketi yanan ekmeklerden bıkarak, ekmeğin iki tarafını da ısıtacak, değişken zamanlayıcılı, ekmeği yaylar sayesinde fırlatan bir sistem tasarladı . Normalde restoranlar için tasarlanan bu makine artık yılda 12 milyon satan bir mutfak aleti.

82. Flaş Fener ( El Feneri )

Flaş fener oldukça basit bir alet olmasına rağmen, 1896′ ya kadar kuru piller bulunmadığından keşfedilemedi. İlk zamanlar karbon filament lambalar oldukça verimsiz ve sadece bir kaç saniyeliğine yandığından bu fenerlere ilk zamanlar flaş fener denilirdi.

81. Yaprak Üfleyici

Çimlerin bakımı asla kolay olmadı, ayrıca çok da gürültülü. Portatif yaprak üfleyiciler 1950′ lerde ilk kez mahsullere ilaç sıkmak için kullanılsa da, sonra da bunun  süpürmede daha yararlı olabileceği anlaşıldı. Artık Amerika’ da gürültü nedeniyle yasaklansa da  halen yararlı olduğu kesin.

80. Olta Makarası

1949 yılında Zero Hour Bomb Şirketi saatli bomba şirketinin patenti dolmak üzere olduğundan neredeyse batmak üzereydi. R.D . Hull seyyar saatçi, berber ve mucit , şirkete kolay kullanımlı bir olta makarası ile ilgili planlarını sundu. Bunun üzerine  şirket Zero Hour ismiyle yeniden isimlenerek Zebco adıyla işe devam ederek binlerce makara sattı.

79. İsviçre Ordu Çakısı

Carl Elsener, İsviçreli  bir bıçak ustasıydı. İsviçreli askerlerin Alman yapımı bıçaklar kullandığını öğrendiğinde bundan utanç duymuştu. 1890 yılında bunun üzerine ilk İsviçre ordu çakısını üreterek çok kullanışlı bir icat yapmış oldu. Model 1980 ‘ de bıçak, çuvaldız, konserve açacağı ve tornavida vardı.

Ünlü simgeleri — haç ve kalkan — Victorinox tarafından 1909’dan beri kullanılmaktadır. O yıl, şirketin kurucusu olan Karl Elsener’ın annesi vefat etmiştir ve onun onuruna şirket adı “Victoria” olarak değiştirilmiştir. 1921’de, “inox” ekinin ürünlerine eklenmesi ile (stainless steel, paslanmaz çelik,acier inoxydable Fransızca karşılığı) , şu anki şirket markası ve adı olan “Victorinox” (“Victoria”+”Inox”) meydana gelmiştir.

26 Nisan 2005’te Victorinox, diğer resmi İsviçre Ordu Çakısı Wenger’ı satın aldı. Victorinox, şimdilik her iki markayı da muhafaza edeceğini duyurdu.

78. Konserve Açacağı

Konserve 1800′ lerin öncesinde İngiliz Ordusu tarafından icat edilmişti. Fakat ilk modern konserve açacağının bulunması 1870′ leri buldu. Amerikalı William Lyman tarafından icat edildi.

77. DVD Okuyucu

İlk prototip DVD okuyucu 1994′ de Toshiba tarafından geliştirildi, pek çok devrenin üst üste gelmesinden dolayı “alev kulesi”  ismi verilen cihaz günümüzde çok yaygın. İlk zamanlar stabil olmadığı öne sürülen DVD player’ lar VHS’ den daha kaliteli görüntü verdiği anlaşılınca piyasayı ele geçirmeye başladı. 1996′ da ilk DVD  okuyucular piyasa sürülürken, ilk DVD film Twister idi.

76. Hızar

1920′ lerde devasa büyüklükte olan hızarlar 30 yıl sonra küçülerek herkesin evinde bulunabilecek bir alet olmaya başladı. Günümüzde elektrikli ve benzinli modellere sahip bu alet oldukça kullanışlıdır.

75. Elektrikli Battaniye

Mısır gevreğinin muciti ve Battle Creek Sanatoryumu doktoru Dr. John Harvey Kellog düzinelerce alternatif yöntemi geliştirmiş ve hastalarına her zaman dışarıda uyumanın yararını tavsiye etmişti. İşte Kellog’ un geliştirdiği elektrikli battaniye sayesinde Warren G. Harding, Amelia Earhart ve Henry Ford hava nasıl olursa olsun dışarıda uyuyabiliyordu.

74. Traş Bıçağı

King Camp Gillette aslında traş bıçağını keşfetmedi, bu onur Kampfe kardeşlere ait. 1880 civarında bulunduğu tahmin edilen ve 1901 ‘ de kurulan Gillette şirketi tarafından  geliştirilen traş bıçağı düşük fiyatıyla 1. Dünya savaşında her Amerikan askerinin kullandığı bir aletti. Günümüzde Gillette halen en çok kullanılan traş bıçağı markası.



73. Lazer Yazıcı (Printer)

Hewlett-Packard ilk lazer yazıcıyı 1984′ te piyasaya sürdüğünde fiyatı 3500 dolardı. Bugün lazer yazıcılar ucuzladı fakat kartuşlar halen çok pahalı.

72. Kronometre

Tag Heuer Mikrograf kronometre bulunduğunda yıl 1916 idi. Bu kronometre o zamanlar şimdiye kadar ölçülemeyen bir zaman dilimi olan 1/100 saniyeyi gösteriyordu. Bu buluşla başta spor dünyası çok değişti. Böylece ilk rekor 4 dakika altı 1 mil-1609 metre , İngiliz Roger Bannister (3:59.4, May 6, 1954) tarafından kaydedildi.  1971′ de ise dijital kronometreler ilk kez 1/1000 saniyeyi ölçtü.

71. Kodak Carousel  Slayt  Projektörü (atlıkarınca)

1961 ‘lere kadar 35 mm ‘lik projektörlerden daha iyisi yoktu.  Carousel’ den önce projektörler problemli makinelerdi. O zamana kadar olan sistemlerde ışık ve ısınma problemleri vardı. Fakat Carousel ile güvenilir bir sistem kuruldu. Bu alet sayesinde bir zaman tünelinden geçip çocukluğunuza gidebilirdiniz.

70. Taşınabilir Kaset Çalar (Boombox)

1970′ in sonlarına doğru bulunan taşınabilir kaset çalarlar sayesinde partiler sokaklara taşındı, hip hop hareketinin sembolü oldu. Taşınabilir kaset çaların enstrümental olduğu söylenir. Çünkü bu sayede pek çok DJ kayıtlarını şehirde dinleterek şehire yaydı. Böylece şehirde pek çok sokak partisi düzenlenebildi. Türkiye’ de  80’ler ve 90’larda vazgeçilmez olduğu bilinir.

69. Elektrikli Diş Fırçası

Amerikan Deniz Kuvvetleri denizaltılarında askerler sürekli konserve yemekten diş sağlıkları bozulmuştu. Elektrikli diş fırçaları 1959′ da bulunarak problem çözülmüş oldu.

68. Gazyağı Lambası (  Coleman Lantern)

W.C Coleman ilk çabuk yanan fenerini piyasaya sürdüğünde yıl 1916′ ydı. Aslında gün aşırı çalışan çiftçiler için piyasaya sürülmüştü. Elektrik yaygınlaşmaya başladıkça kampçılık için kullanılmaya devam etti. Türkiye’ de özellikle sürekli elektriğin kesildiği 70 ‘lerde ve 80’ lerde her evde görebileceğiniz hayat kurtaran bir buluştur.

67. Çiftli Dürbün

1941′ lerde dürbünler oldukça pahalı özel ekipmanlardı.  En iyi dürbünler Alman yapımı olanlardı.  Amerika’ nın II. Dünya Savaşı’ na girmesiyle  Universal Film Şirketi film üretim prosesini ordu için dürbün üretmeye yöneltti. Bugün avcılar ve askerler dürbün kullanmaya devam ediyor.

 

66. Şerit Metre

Modern , yaylı şerit metre Alvin Fellows tarafından 1868′ de üretildi.  Sonradan bu metre plastik ve yay klipsle geliştirildi. 1940′ a kadar ağaç metreler daha çok satmıştı. 1940′ lardan sonra ise 10 için 14.1 milyon satarak satış patlaması yapmıştır.

65. Fermuar

Mucit ve çiftlik ekipmanı satıcısı Whitcomb Judson patentini aldığı “kanca-kilidi”  adını verdiği sistemi 1893′ te Kolombiya Fuarı’ nda sergilese de bu garip görünen şey hiç ilgi görmedi. Modern fermuar ise  1920′ lere kadar piyasaya çıkmadı. Goodyear geliştirdiği fermuarlı galoşları ile şov yapana kadar moda ilgi çekmemişti.

64. Derringer

Pahalı Rolex saatler , Burberry çantalar olmadan önce Derringer tabancaları vardı.  Philadelphia’ lı silahçı Henry Deringer ilk, ucu kesilmiş tüfek misali yüksek kalibreli tabancasını 1825′ te üretti ve markasını korumak için 40 yıl mücadele etti.

63. Beslenme Çantası

Amerikan iş sahalarında 19 yüzyıldan beri kullanılan beslenme çantaları 1954′ te Aladdin Endüstrilerinin ürettiği Hopalong Cassidy-markalı kitleriyle (2,39 $)  satış rekorları kırarak ,önceki yıla göre  550,000′ den fazla sattı.

62. Kömürlü Mangal

George Stephen için ızgara yapmak gerçekten bir problemdi. Her seferinde ortalığı dumana katmaktan bıkmışti. Weber Brothers Metal Works’ da kaynakçı  olan Stephen, Chicago(Şikago) limanı için kullanılan şamandıraları kullanarak mangalı icat etti. Bir yıl sonra ise Weber kettle’ ı bulundu.



61. Duman Dedektörü

Duane Pearsall 1960′ larda  Statitrol Şirketi’ ni kurduğunda hayat kurtarmayı amaçlamamıştı. Fotoğraf karanlık odalarında statiği belirlemek için bir cihaz geliştiriyordu. Fakat prototipin testi sırasında Statirol’ ün teknisyenlerinden biri sigara yaktığında  göstergedeki iyon konsantrasyonunun değiştiğini gözlemledi.  Böylece tesadüfen duman dedektörü keşfedilmiş oldu.

Bob-Moog-synth2-mdn

60. Moog Sentezör

Robert Moog analog devreler kullanarak elektronik ses üreten cihazını 15,000 dolarlık bir fiyatla piyasaya 1964′ te sürdü. Fakat bu fiyat o yıllarda çok yüksek bir meblaydı. 1967′ de Monterey Pop Festivali’ nde elektronik müzikçiler Paul Beaver ve Bernie Krause tarafından kullanılmasıyla birden değeri anlaşıldı. Bu alet olmadan Doors’ un efsanevi Strange Days ya da Beatles’ ın Abbey Road parçası bu kadar etkileyici olamazdı.

59. CD-ROM

Eskiden bilgisayar oyunlarını bilgisayara yüklemek için onlarca flopi disk gerekirdi. Fakat CD-ROM sayesinde tek bir diskle pek çok oyun yüklenebilir oldu. Sonrasında DVD-ROM ve Blu-Ray onu izledi.

58. Dıştan Takma Motor

Dıştan takmalı motorlar Yale öğrencisi Cameron Westerman tarafından 1905′ te  keşfedildi. Fakat dıştan takmalı motorlar daha çok Ole Evinrude ismiyle bilinir. Water  1905’te dört zamanlı motorun patentini aldı ve Ole Evinrude firmasını kurmadan yüzlerce motor satttı. Ole Evinrude bu motorları kitlelere ulaştırdı .

57.  Saç Kurutma Makinesi

1920′ lerde geliştirilen saç kurutma makinesi aslında maltlaşmış milk shake mikseri yapma için tasarlanmıştı. Fakat sonra saç kurutucu olarak da kullanılabileceği anlaşılınca üretimine karar verildi. İlk modeller ağır, dayanıklı ve aşırı ısınıyorlardı. Bugün oteller dahil neredeyse her yerde bulabileceğiniz bir alet.

56. Ses Kayıt Cihazı

Ses kayıt konsepti İkinci Dünya Savaşı’ ndan sonra Amerika’ ya ulaştı. O zamanki cihazlar Alman malıydı.  Otuz yıl sonrasında,  Başkan Nixon’ ın 1971-1973 yılları arasında 3700 saatlik ses kaydını yapabilmek için 9 cihaz kullanılsa da Nixon’ ın kasetindeki 18,5 dakikalık Watergate skandalı silinmiştir.

  55. Telsiz 

1949′ da Amerika’ da FCC tarafından kurulan halk bandı sayesinde telsiz hayat girdi ve 1973′ te petrol kriziyle tepeye tırmandı. Türkiye’ de özellikle 80′ lerde yaygınlaşan telsiz zamanının muhabbet aracıydı denilebilir. Burt Reynolds’ ın 1977 yapımı Smokey and the Bandit-Çılgın adlı filmiyle moda olmuştur. 

54. Tükenmez Kalem

The Reynolds Rocket, Amerika’ nın ilk tükenmez kalemiydi ve 1945′ te 12,5 dolara (bugünün 150 doları) satılıyordu.

53. Araba Krikosu

Richard Dudgeon 1851′ da daha 32 yaşındayken kompak araba krikosunu keşfetti. Artık her köşede bu aletlerden bir adet görebilirsiniz.

52. Kindle Elektronik Kitap

2007′ de Amazon Kindle dijital kitap devrimini başlattı. Böylece devasa elektronik kitap kütüphanesine erişilebiliyor.  Elektronik kitaplarda elektronik mürekkep E-İnk kullanıldığından hem şarj çok uzun gidiyor hem de okunaklılık artıyor.

51. İtmeli Çim Biçme Makinesi

İngiliz Mühendis Edwin Budding tarafından 1830′ da keşfedilen çim biçme makinesi halı kesme makinesinden araklanmıştı. 1946′ ya gelindiğinde 140,000 kişinin evinde çim biçme makinesi vardı.  5 yıl sonra Amerika’ da 1,2 milyon kişide çim biçme makinesi sahibi oldu. Bugünse benzinli ve elektrikli hatta robot çim biçme makineleri ortalıkta cirit atıyor.

50. Teyp Kaseti

1962′ de Philips tarafından bulunan kaset, CD gelene kadar en çok bulunan müzik dinleme aracıydı. Kasetler sayesinde herkes radyoda çalan sevdiği bir şeyi anında kaydedebilirdi. Kasetlere pek çok şey kolaylıkla kaydedilebilirdi. Artık tozlu kasetler raflarda atılacakları günü beklemekte.

49. Döner Testere

Edmond Michel tarafından boyutu küçültmek için döner bıçaklar kullanılarak 1923′ te döner testere keşfedildi. Şirketin ismi sonradan Skilsaw ‘ a dönüştürüldü.

48. Game Boy

Artık cep telefonlarımızda pek çok oyunu kolayca oynayabiliyoruz. Fakat taşınabilir oyun konsolu denince akla 1989′ da piyasaya sürülen Gameboy geliyor. Tetris, ninja kaplumbağalar, batman gibi oyunların kolaylıkla oynandığı pil canavarı Game Boy’ lar 90′ larda her çocuğun rüyasıydı. Şimdiye kadar satılmış en başarılı oyun platformu olan Gameboy dünya çapında 150 milyon cihaz ve yarım milyar oyun sattı.

47. Çok Amaçlı Pense

1983′ te Tim Leatherman tarafından keşfedilen Hayatta Kalma Cep Aleti ( Pocket Survival Tool -PST) 14 farklı işleve sahip. Konserve açacağı, tornavida, pense, testere gibi aletlere sahip oldukça kullanışlı bir alet. Bugün Leatherman aleti 21 işleve sahip.

46. Yangın Söndürücü

İlk yangın söndürücü 1723′ de yapılmıştı ama yangından daha tehlikeliydi. Çünkü kurşundan yapılma bir barut  odasına sahipti. 18. yy’ da yangın çıktığında ev sahibi yangın hortumunu ısıtarak, barutu ateşliyor ve söndürücü çevreye yayılıyordu. Günümüzde ise neredeyse her yerde yangın söndürücü var. Yangın söndürücülerde genelde mono amonyum fosfat ve sodyum bikarbonat kullanılıyor.

45. Sony Walkman Portatif Kasetçalar

Sony kişisel müzik çalarların öncüsüdür. Walkman 1979′ da Japonya’ da piyasaya sürüldüğünde sadece 8 haftada 30,000 satmıştı. 1980 ‘ lerde Amerika’ ya gelen walkman 1986′ da Oxford sözlüğüne eklenmiştir. 2010′ da walkman kasetçaların üretimi bittiğinde 220 milyon set satılmıştı.

44. Floppy Disk (3,5 inçlik disk)

Eski günlerde 8 inçlik diskler varken, 3,5 inçlik diskler IBM tarafından piyasaya sürüldü. CD-ROM’ lar çıkana kadar tahttaki yerlerinden inmediler. Aslında halen kaydet ve farklı kaydet dediğinizde gördüğünüz şekil floppy disk şeklinden başka bir şey değil.

43. Polaroid Şip-Şak Fotoğraf Makinesi

Jennifer Land üç yaşındayken babasına, ” Neden fotoğrafları hemen göremiyoruz ?” dedi. Sonrasında Polaroid firması 1948′ de babası tarafından kuruldu. 1972′ de SX-70‘ i geliştirmek için 250 milyon dolar ve 10 yıl harcandı. 1974’ te Şirket neredeyse batmak üzereyken satış patlaması oldu ve yılda 1 milyar çıktıya ulaştı.

42. MP3 Çalar

iPod tabiki ilk MP3 çalar değil, ama en başarılısı olduğu kesin. Çünkü Apple 2001′ den bu yana 300 milyondan fazla iPod sattı.iPod ve iTunes sayesinde MP3 kültürü gelişti. 2003′ ten beri iTunes 10 milyondan fazla parça sattı.

41. Hesap Makinesi

Matematik  fanatikleri 1957 yılında üretilen full transistörlü hesap makinesini unutamazlar. IBM 608 neredeyse 1 buçuk kilo ağırlığında bir hesap makinesiydi. Fiyatı ise 83,210 dolardı. 1976′ ya gelindiğinde dört fonksiyonlu hesap makineleri ucuzladı ve sadece birkaç yüz gram ağırlığındaydı.

40.Kablosuz Wi-Fi Modem

2000′ lerde piyasaya çıkan ilk modelden sonra 9000′ den fazla modem üretildi. Artık sadece Wi-Fi   demek kablosuz internet bağlantısı anlamına geliyor.

39. Elektrikli Matkap

45′ lik Colt silahının tutacağı modellenerek yapılan ilk matkap , 1916 yılında Black & Decker tarafından tanıtıldı. 45 yıl sonra ise kablosuz versiyonu piyasaya sürdü.

38. HD Televizyon

1987 yılında Japon mühendisler MUSE yüksek çözünürlüklü sistemlerini Washington’ da tanıttılar. Yeni yayın standartları ve gecikmelerden sonra ancak 1998 yılında HD televizyonlar Amerika’ ya ulaştı. Türkiye’ ye HD televizyonların gelmesi 2000′ ler civarında olsa da, HD yayınlar sadece 3-4 yıldır mevcut.

37. Kol Saati

1901′ de Eyfel Kulesi’ nin etrafını dolaşan , Paris’ te kutlama yaparken, Brezilyalı havacı Alberto Santos-Dumont, arkadaşı  Louis Cartier’ e havada manevralarını yaparken kullanabileceği bir saat tasarlayıp tasarlayamayacağını sordu.  Üç yıl sonra deri kayış ve klipsiyle Santos erkek saati üretilmişti. Louis Cartier 23 Ekim 1906′ da bu saati takarak, Avrupa’ daki en başarılı uçuşu tamamladı.

36. 8mm Kamera

486 karelik Kodachrome II ‘ nin çektiği Kennedy suikastı tarihteki en ünlü filmlerden biridir. Abraham Zapruder o gün Bell & Howell 414PD Zoomatic kamerasını evde unutmuştu, fakat asistanı eve gidip kamerayı geri aldı. İşte bu kameranın 26 saniyelik kaydı Warren Komisyonu’ ndaki suikastla ilgili en önemli delil olma özelliği taşıyor.

35. Mikrofon

1876′ da telefon için geliştirilen mikrofon müziğin kültürel gücünü ortaya koymasını sağladı. 1920′ lerde gece kulüpleri ve kayıt stüdyolarında kullanılan mikrofon sayesinde oldukça  çarpıcı sonuçlar alındı.  

 

34. Dijital Fotoğraf Makinesi

Piyasaya ilk dijital fotoğraf makinesini Logitech, Fotoman ile 1990 ‘ da sunmuştur. Dijital fotoğrafa makineleri o kadar popüler oldu ki,  Kodak Kodachrome film üretimini 2009’ da bitirdi.

33. Mikrodalga Fırın

Percy Spencer,  Raytheon Şirketi’ nde 1940′ larda çalışan bir mühendisti. Radar sistemleri için vakum tüpleri üzerinde testler yaparken cebindeki çikolatanın eridiğini görünce kazayla mikrodalga fırını keşfetmiş oldu. Sonrasında patlamış mısır ve yumurta pişirme deneyleri yapılarak, magnetronun gücü kanıtlanmış oldu. Raytheon çalışanları  bu alete Speedy Weenie adını verdiler.  1967′ de set üstü mikro dalga fırınlar üretilerek, 1975′ te satış rekorları kırdı.

  

32. Bilgisayar Faresi (Mouse)

Aslında ilk bilgisayar fareleri fare gibi değil de , izleme topu sayesinde sanki bir fili andırıyordu. Kanada Kraliyet Deniz Kuvvetleri 1952′ de  bowling topu benzeri bir topla idare edilen ördek başına benzer bir mouse yapmıştı. Diğer mucitler farklı modeller üretse de 31 yıl sonra Apple’ ın Lisa bilgisayarı için ürettiği küçük mouse bugünkü farelerin atası olur.

 

31. LED

Rus Oleg Vladimiovich Losev 1927′ de LED ‘ i icat etti. O günlerde pratik bir kullanım alanı olmayan LED, sonra GE tarafından görünür spektrum için üretilerek 1962′ de pratiklik kazanmaya başladı. 62’ den sonra ise,  LED verimi her 36 ayda  bir , iki kat artıyor.

   

30. CD Çalar

1984′ te ilk CD’ nin tanıtılmasından sonra , Sony ilk portatif CD çaları piyasaya sürdü.  CD çalar satış rekorları kırdı. 2007′ ye kadar tüm dünyada 200 milyar CD satılmıştır.

29. Kaydedici Kamera

JVC ilk video kaydedici kamerayı 1984′ te piyasaya sürmüştü. GAG tarzı televizyon programları bu kameralar sayesinde kaydedildi.  1990′ larda bu programlara günde 2000 kaset yollanıyordu. Yani bu kameralar çok tutmuştu ve böylece komik video kültürü doğdu.

 

28. Elektro Gitar

Elektro gitar 1931′ de keşfedildi, fakat 1951′ e kadar günümüzdeki ispanyol tarzı sert gövdeli gitar üretilmedi. İşte radyo tamircisi Leo Fender, Broadcaster adını verdiği bu gitarın ismini sonradan telif hakkı nedeniyle, Telecaster olarak yeniden isimlendirdi. 1960′ lara gelindiğinde rock’ n roll patladı ve elektro gitar çalan yıldızlar ortalığı kasıp kavurdu.

   

27. Blackberry

1909 yılında dahi bilim adamı ve mucit Nikola Tesla , New York Times gazetesine gelecekte kablosuz mesajlar atabileceğimiz kendi aletlerimiz olacağını öngörmüştü. İşte bu alet Blackberry oluyor. 1999′ da piyasaya çıkan Blackberry 2009′ a kadar 50 milyon telefon sattı. Bugünlerde popülerliğini yitiren Blackberry genelde şirket telefonu olarak biliniyor.

26. Kurbağacık  (Crescent Wrench)

1907′ de Crescent Alet Fabrikası İsveçli göçmen Karl Peterson tarafından kuruldu. Kurbağacık fren ve debriyaj ayarlarını yapmak için  o zamanlar tek anahtardı.  Araba sahipleri  ve tamirciler arasında halen popülerliğini koruyan bir anahtardır.

 

25. Hi-Fi (Orjinale Yakın Ses Kalitesine Sahip Ses Sistemi )

1950′ lerde yeni nesil bir tüketici sınıfı türedi. Saf müzikçiler. İşte bu müzik uzmanı kişiler için ilk üretilen Entegre Hi-fi alıcılı set Sidney Harman ve Bernard Kardon tarafından tasarlanan (Harman/Kardon) Festival D1000 setiydi.

 

24. Dikiş Makinesi

İlk mekanik dikiş makinesinin üretilmesinden tam 80 yıl sonra 1933′ te Singer portatif ve daha hafif (5 kilo) dikiş makinesini üretti. Bu siyah Singer makineler bir aralar Türkiye’ de çok revaçtaydı, hatta bir ara değerleri spekülasyonlar nedeniyle çok artmıştı. Fakat artık manevi değerlerinin dışında çok bir değeri kaldığını sanmıyoruz.

 

23. Dizüstü Bilgisayar

Günümüzde MacBook Air sayesinde bilgisayarlar sadece bir kaç yüz gram ağırlığında geliyor. Fakat ilk dizüstü bilgisayar, 1982′ de piyasaya çıkan 5 kg ağırlığındaki, istiridye şeklindeki  GRiD Compass 1101 bilgisayarıydı. Artık dizüstü bilgisayarlar lüks değil ve  neredeyse herkesin evinde var.

22. VHS Video Kaset Kaydedici

Video kaset kaydediciler 1970′ lerde yaygınlaşmaya başladı. Bu aletler yüzünden Hollywood kopya filmlere savaş açmıştı. 1984′ de Amerika mahkemesi evde kaydetmeyi onaylamıştır.

21. Telesekreter

1971′ de piyasaya sürülen Phone-Mate Model 400 en çok kullanılan telesekreterdir. Bu telesekreter 20 mesaj saklayabilir ve seçmeli iletişim sağlayabilir. 1997 yapımı Seinfeld dizisiyle pop kültürünün ikonlarından biri olan telesekreter Türkiye’ de pek de kullanılmıyor.

   

20. Uzaktan Kumanda

İlk uzaktan kumanda 1950′ lerde Zenith tarafından bulundu, bu cihaza lazy bones yani tembel kemikler deniyordu. Ayrıca TV’ ye kabloyla bağlamak zorundaydınız. Sonradan bu aletlere Flashmatic ve Zenith Space Command gibi modeller eklendi. Günümüzde infrared ve bluetooth gibi teknolojilerle televizyonlarınızı kontrol edebiliyorsunuz.

 

19. Brownie Kutu Fotoğraf Makineleri

Ucuz ve kullanımı kolay olan fotoğraf makinelerinin ilklerinden biri Brownie makinalarıydı. Bu fotoğraf makineleri ilk yılında 100,000 ünite satmıştır. Ansel Adams,  ebeveynleri 1916 seyahatindeyken Yosemite Ulusal Parkı’ nda fotoğrafını çektiğinde sadece 14 yaşındaydı.

     

18. Elektrikli Süpürge

İlk pratik vakum yapabilen elektrikli süpürgeyi James Murray Spangler 1907′ de keşfetmişti. Bu keşfini yaparken bir elektrik fanı, yastık kılıfı ve tozu toplamak için bir fırça kullanmıştı. Sonradan patentini William Henry Hoover’a satmıştır. Hoover ise elektrik süpürgesini yeniden tasarlayarak, bu alete çelik bir kasa ekleyerek, Model O adı verilen modeli üreterek 1908′ te satmaya başladı.  O zamanlar fiyatı 60 dolar ( enflasyonla 1473 dolar bugüne göre) süpürge aslında çok pahalıydı. Fakat 1950′ lere doğru dikey elektrik süpürgeleri çıktı ve fiyatı düştü.

17. Taşınabilir GPS

GPS yolların fatihi olmadan önce Amerikan Ordusu’ nda kullanılan bir navigasyon aletiydi. 1983 yılında hükümet GPS’ i sivil kullanıma açtı. Magellan ilk GPS’ ini 1989′ da üretti.

16. Transistörlü Radyo

İlk portatif transistörlü radyo Regency TR-1 1954′ de üretilmişti.  49,95 dolar fiyata sahip bu radyodan sadece 14 ayda 100,000 adet satılmıştı.

      

15. Modem

1949 yılındaki ilk modemler Amerikan Hava Kuvvetlerinin radar verilerini  sese çevirerek ciyaklayarak telefon hatlarına verirdi. Alıcı bu gürültülerden verileri çevirirdi. MOdulation(ayarlama)  ve DEModulation (geri ayarlama) kelimelerinin birleşmesiyle  oluşan modemler 1990′ larda 56 kpbs hızlarıyla herkesi ağlatan ve sinir bozan sesleriyle biliniyor.

 

14. Daktilo

İlk daktilolar kolayca bozulduğundan Mark Twain bu daktilolar hakkında , ” kaprislerle dolu, kusurlu ve şeytani ” olduklarını söylemiştir. 1870′ de Christopher L. Sholes “th ” harfleri çok kullanıldığından(ingilizcede tabiki)  harflerin konumunu değiştirmiştir. Sonuçta ise bugün kullandığımız qwerty klavyeli Remington Standard 2 daktilosu (1874) ortaya çıkmıştır.

 

13. Kibrit

İlk zehirsiz kibrit 1910’lara kadar bulunamadı. Daha önceleri kibritlerde bir insanı öldürebilecek kadar zehirli fosfor mevcuttu.

 

12. Bisiklet

1885′ te Rover güvenlik bisikletinin bulunmasıyla, bu teknoloji arabalara bile aktarıldı. Günümüzde halen popüler olan bisiklet eğlenceli bir spor dalı aslında.

 

11. Kuru Pil

Islak pillerin aksine Carl Gassner’ ın kuru pili , macuna daldırılmış elektrotlardan oluşuyordu. 1886′ da yapılan bu buluş sayesinde portatif elektrikli buluşların önü açıldı.

 

10. Ampül

Aslında ampül 23 kişi tarafından bulunsa da Thomas Edison adıyla anılır, çünkü 1898′ de patentini almıştır. İlk ürettiği lambada karbon filament vardı ve sadece 13,5 saat çalışıyordu. İlk lambalar elle monte ediliyordu.

 

9. Çalar Saat

Çalar saatler sayesinde saatler ileri alınabildi. Seth Thomas’ ın 1876′ da yaptığı bu saat Endüstri devriminin sembolü oldu.

 

8. Fonograf -Kayıt Aygıtı

Thomas Edison tarafından telefonlar için kayıt ve ses üretme konsepti olarak tanıtılan fonograflar 1877′ de  Scientific American dergisine sunulmuştu. Ses kaydı yapılan fonograflar  caz müziğin doğuşunda önemli bir yere sahiptir.

 

7. Telefon

Alexander Graham Bell sağır insanların eğitimleriyle ilgileniyordu. Bu ilgisi nedeniyle 1871′ de önce mikrofonu sonra da telefonu buldu. Alexander Graham Bell bir röportajında ” Gerçeği itiraf etmek gerekirse, teorik biri olarak normalde buna ben de inanmazdım;  yani telefona konuştuğumda sesin uzak diyarlara iletileceğine. Fakat bu bir gerçek ; ses elektrik sinyalleriyle taşınıyor ve sinyaller pratik kullanım için uygun. ” demiştir.

Telefonun uygarlığın en önemli buluşlarından biri olduğu açıktır.

 

6. Portatif Klima

1939′ da Dünya Fuarı’ nda Newyork’ ta Willis Haviland Carrier ve bayan asistanı ilk oda klimasını tanıttı. 1953′ e gelindiğinde Amerikalılar 1 milyondan fazla klima satın almışlardı ve geçen beş yıl içerisinde 41 milyondan fazla klima ihraç edilmişti.



 

5. PC Kişisel Bilgisayar

Kişisel bilgisayarların öncüleri 1970′ lerin ortalarında sunulmaya başlamıştı. İşte bu kitleri alan Bill Gates ve  Paul Allen MITS Altair 8800 kit için programlam dilleri yazan öncülerdi. Steve Jobs ve Steve Wozniak ise Apple I’ i tasarlamıştı. 1977 yılında renkli grafiklere sahip, floppy diske sahip  Apple II ‘ yi tanıttı. Böylece yeni bir dönem başlamıştı. 1981′ de IBM ise PC terimiyle ilk kez kişisel bilgisayarın adını koydu. 1983’e gelindiğinde Amerika’ da 10 milyon bilgisayar satılmıştı.

4. Hipodermik Şırınga

Ortası boş iğne 1844′ de keşfedilmişti. İşte bu iğnenin ne işe yaracağı bir yüzyıl sonra kuduz, tüberküloz gibi aşılarda kullanılmasıyla açıklığa kavuştu. Şırıngalardan ne kadar korksak da halen ilaç vermek için en etkili yöntem enjeksiyon.

   

3. Televizyon

Televizyonun kökenleri 19 .yy’ a kadar gidiyor. 1877′ de bir memur olan George Carey, insanların elektrikle görebileceği selenyum bir kamera tasarlamıştı. Aynı zamanlarda Thomas Edison ve  Alexander Graham Bell telefonların görüntüleri sesle iletebileceği teknolojiler  üzerinde çalışıyordu.

Televizyon 1923 yılında, John Logie Baird tarafından İngiltere‘nin Hastings kasabasında icat edilmiştir. İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır. Başlangıçta noktalar halinde ve titrek olan görüntülerin kalitesi Baird tarafından geliştirilmiştir. Baird’in televizyon sisteminde mekanik olarak döndürülen diskler kullanmasına karşın aynı dönemde Marconi –Emi sistemi gibi elektronik olarak işleyen rakip sistemler de üretildi.

1930’ların başında televizyon elektronik eşya olarak satılmaya ve geniş kitlelere hitap etmeye başladı. Örneğin 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları Almanya‘da evlerdeki televizyonlardan izlendi.

Amerika’ da ilk kez 1939 yılında New York Dünya Fuarı’ nda tanıtıldı. 1949′ a gelindiğinde Amerika’ da 1 milyona yakın televizyon satılmıştı.

 

2. Radyo

Guglielmo Marconi tarafından kablosuz telgraf olarak patentlenen teknoloji aslında Nikola Tesla tarafından geliştirilmiş bir teknolojiydi. Tesla’ dan çalınan bu teknoloji herkesin iyi bildiği ‘radyo’.

        

1. Akıllı Cep Telefonu

1970’lerde kökenleri Finlandiya ve Japonya’ ya kadar uzanan cep telefonları , dünyada en çok kullanılan buluş. İlk yirmi yılda 20 milyar cep telefonu satıldı. 1983 yılında Motorola DynaTAC 8000X cep telefonu sayılabilecek ilk telefondu. 2000′ lerde çıkan akıllı telefonlar ise sadece cebe sığan bilgisayarlar aslında . Günümüzde neredeyse her yerde kullandığımız cep telefonlarının potansiyelleri asıl işlevlerini aşmış durumda. Akıllı telefonların gelecekte daha da fazla görev üstlenebileceği belirtiliyor.

Umarız 101 değişik icat yeni mucitlerin ve bilim adamlarının doğmasına yardımcı olur.

Kaynak :

Popular Mechanics

http://tr.wikipedia.org/

dünyayı değiştiren 101 buluş gercek bilim

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. I think you have noted some very interesting points , appreciate it for the post. dkbdbbddkdab

  2. Sayın
    Dünyayı değştiren 101 icat başlıklı yazınızı, kaynak göstererek yazmakta olduğum MEDENİYET VE PEDAGOJİ TARİHİ adlı kitabıma almak istiyorum.
    İzninizi ve bilginizi rica ederim.
    Saygılarımla.
    Lütfen mail adresime yazınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu