Sorting by

×
Alternatif EnerjiKimyaMühendislikTeknoloji HaberYeni İcatlar

Nükleer Atıklardan Enerji Üretebilecek Pil Geliştirildi

Ohio Eyalet Üniversitesi’nden havacılık ve uzay mühendisi İbrahim Öksüz ve arkadaşları tarafından geliştirilen bu yeni piller, nükleer atıkları etkili kullanmak için yeni bir yöntem olabilir.

Bu yeni piller nükleer enerjiyi sintillatörler radyasyonu görünür ışığa çeviriyor. Sonra bu ışık enerjisiyle güneş pilleri yardımıyla elektrik üretiliyor. Yeni yapılan prototip yaklaşık 4 cmlik bir plaka şeklindedir.

Batarya nükleer fisyondan kaynaklanan yaygın atık ürünler olan sezyum-137 ve kobalt-60 olmak üzere iki radyoaktif kaynakla test edildiğinde, sırasıyla 288 nanowatt ve 1,5 mikrowatt üretti.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nden havacılık ve uzay mühendisi İbrahim Öksüz,  “Bunlar güç çıkışı açısından gerçekten çığır açıcı sonuçlardır. Bu iki aşamalı süre, henüz başlangıç aşamasında, fakat sonrasında büyük çaplı bir üretime geçildiğinde daha çok güç( watt )üreteceğiz,” diyor.

Bu piller ticari olmasa da nükleer atıkların üretildiği tesislerin yakınında kullanıldığında, çok az bakım gerektirecek sensörler ve monitörler için potansiyel var.

Araştırmacılar, pilin kendisine dokunmanın güvenli olacağını ve çevresini kirletmeyeceğini, ancak güç kaynağının kurulduktan sonra ne kadar süre dayanabileceği konusunda hala cevaplanmamış sorular olduğunu söylüyor.

Ekip, “Hem sintilatör hem de fotovoltaik hücre için radyasyon sertliği gereksinimleri önemlidir ve bu konu üzerinde çalışan araştırmacılar tarafından araştırmanın temel odak noktası olmalıdır,” diye yazıyor.

Bu teknolojinin uzayda yani gama radyasyonunun bulunduğu farklı yerlerde de kullanılması olasıdır. Tabi prototip üzerinde önemli geliştirmeler yapılması gerekse de araştırmacılar ana fikrin işe yaracağını düşünüyor.

Çalışma sırasında ekip, kristallerin ve güneş pillerinin konfigürasyonunun dönüşüm oranlarını ve çıktıyı nasıl etkileyebileceği konusunda da önemli keşifler yaptı. Bir çok malzeme

“Nükleer pil konsepti çok umut verici. Hala geliştirilecek çok iş var, ancak gelecekte bu yaklaşımın hem enerji üretiminde hem de sensör endüstrisinde kendine önemli bir yer açacağına inanıyorum.”” diyor Öksüz.

Araştırma Optical Materials: X dergisinde yayımlandı. Detaylı bilgiye araştırma referansı ve linklerden ulaşabilirsiniz.

https://doi.org/10.1016/j.omx.2025.100401


Kaynak: https://www.sciencealert.com/scientists-reveal-battery-that-can-be-powered-by-nuclear-waste


Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu