Sorting by

×
ÜtopyaUzay-Zaman

NASA UZAYDA KENDİ KENDİNİ YAPAN UZAY MEKİKLERİ İNŞA ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Spider Fab-NASA
Spider Fab-NASA

Uzay gemileri veya devasa teleskoplar, bir gün uzaydaki çöpleri veya asteroitleri kullanarak kendi kendileri inşa edip onarabilecekler.

Evet şaka gibi gelen bu  çılgın fikir günümüzdeki 3d printing teknolojisini kullanarak, minik bir uydudan dev bir yapı oluşturmaya dayanıyor.

SpiderFab  “Örümcek Fabrikası” projesi NASA’ dan 100000 dolar ödül aldı. “Yenilikçi Geliştirilmiş Konsept- Innovative Advanced Concepts”  programında kendi kendini yapabilecek bir uzay gemisinin iş yapacağı düşünülerek  kabul edildi. Pratik planlamayla ve ek fon bulunmasıyla 3-D printing  test görevi birkaç yıl içinde başlayabilir.

” Bir gün bir uzay gemisi kendi kendini bir çizgi izleyerek aynı örümcek ağı yapıyor gibi yaratabilecek, ama gerçekten bir yolu bulunacaktır,” diyor Tethers Unlimited Şirketi’ nden CEO ve şef bilimadamı Robert Hoyt ve ekliyor;  ” Tabi bu halen bir bilimkurgu sayılır” .

3D yazıcılar kullanarak uzay gemisi parçalarını ,uzay antenlerini veya uzay teleskoplarını inşa etmek daha kolay olacak. Bugün bu parçalar günümüzdeki parçalardan 10-20 kat daha büyük olabilecek ve katlamaya gerek kalmayacak. Görevler 3D yazıcılar ve hammaddelerin gönderilmesiyle kolaylıkla başlayabilecek.

Bu fikirle uzay görevlerinin maliyeti ve görevin yeterlilikleri arttırılabilecek. Daha hafif ve büyük yapılar inşa edilebilecek. Böylece ağır parçalar dünyanın yerçekimi nedeniyle gönderilememe gibi bir sorun yaşamayacak ve roketin hızına dayanıklı yapılmak zorunda kalmayacak.

Yörüngede böylece çok büyük sistemler inşa edilebilecek, bu  50 metrelik CubeSat yaratmaya benziyor.

Hoyt hatta ARICEBO gibi devasa radyo teleskoplarının uzayda inşa edilebileceğini düşünüyor. ARICEBO 305 metrelik devasa bir radyo teleskopu ve Porto Riko’ da bulunuyor.

Teknoloji hatta DARPA Phonenix(Anka Kuşu) fikrindeki gibi eski veya parçalanan uzay gemilerini işleyerek Frankenstein bir uydu yapabilir, tabi bu parçalar göktaşı yağmurunda tekrar hasar görebilir.

Gelecek vizyonun daha kompleks ve otomatik çalışan robot kolları ve 3D yazım teknolojisiyle  daha hızlanacağı düşünülüyor. Bu teknolojiyle belki de göktaşlarından bile hammadde edilip güçlü mekikler yapılabilecek. Biliniyor ki, göktaşları ve kuyruklu yıldızlarda platin, altın, gümüş gibi değerli elementler bolca bulunabiliyor.

Teknolojinin artık çok hızlı geliştiği dünyamızda ,yarın neler olabileceğini tahmin etmek oldukça zorlaşıyor. Bu nedenle teknoloji devrimleri her gün yeni kapıları açacaktır.

 

Kaynak:  http://www.innovationnewsdaily.com/1611-nasa-spacecraft-3d-printing.html

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu