Sorting by

×
BilgisayarVideobilimYeni İcatlar

MIT’ den İlginç Bir Buluş inFORM Dynamic Shape Display – Dinamik Hareket Yüzeyi

mit-sihirli masa-gerçek bilim

MIT’ nin (Massachussets Instrument of Technology)  Tangible Media Grup’unun ürettiği inFORM Dynamic Shape Display ( Dinamik Hareket Ekranı) sanal ile gerçeği birleştirerek aradaki sınırları kaldırıyor. Bu sayede kullanıcılar karşıda sanal olarak diğer ekrana ulaşabiliyor ve binlerce kilometre uzaktan fiziksel objeleri manipule edebiliyor. Bu aslında televizyondan çıkan iki el gibi …Önceki versiyonda olan düşük çözünürlük bu versiyonda o kadar arttırılmış ekranda yaptığınız şeyler nerdeyse tümüyle öteki tarafta oluşuveriyor.

Kinect sensör sayesinde kullanıcının el hareketlerini izleyen ve karşıya 3D (real 2,5D) olarak aktaran sistem gerçekten inanılmaz. Parmak ucu yatay düzlemden 2mm civarına, ve düzlemden 1 cm yukarısına kadar konumlanabiliyor. 2010’ un sonlarında çıkan Kinect sensörleri makul fiyatları ve özellikleri ile pek çok araştırmada aktif olarak kullanılıyor. 3 boyutlu ekran sistemi aslında 30*30 1 cm ‘ lik motorize polistiren çubuklardan oluşuyor. Bu çubuklar  her birinden 3mm farkla ayrılıyor ve dikeyde 10 cm’ e kadar hareket edebiliyor. Her çubuğun yüksekliği ise liner motor kontrolörüne bağlı ve liner potansiyometrelerle pozisyonunu ayarlıyor. Her çubuk 100 g/kuvvete eş kuvvet uygulayabiliyor. Bu çubukların yüksekliği hem bilgisayar ile ayarlanabiliyor hem de kullanıcıdan gelen dokunmaya cevap veriyor. Örneğin bir çubuk grafiği modellemek istediğinizde çubuklar verilerin büyüklüğüne göre dizilerek grafiği çiziyor. Böylece üç boyutlu bir grafiğiniz oluyor. Ya da ellerinizi simüle ederek binlerce kilometre uzaktan bir topu hareket ettirebiliyorsunuz.

inFORM display gerçekten sihirli bir görsel araç. Videoda neler yapabildiğini görünce şaşıracaksınız.

Kaynak :http://tangible.media.mit.edu/project/inform/

 

flashlight_hands matematik modelleme inFORM dinamik hareket yüzeyi-gerçek bilim

inform ekran nasıl çalışıyor

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu