Sorting by

×
BilimDeneyselFizikİlginç Bilim

Tübitak’ın Değerlendiremediği Proje Dünya Fizik Yarışmasında Birinci Oldu

indir (1)

Bu yıl 22.si gerçekleştirilen uluslararası  “First Step To Nobel Prize In Physics-Nobel Fizik Ödülleri İçin İlk Adım” yarışmasının bu yılki galibi Türkiye oldu. Özel MEF Lisesi 12.  sınıf öğrencisi İlayda Şamilgil,  “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile Polonya’da gerçekleştirilen yarışmanın jürisinden tam puan alarak dünya birincisi olmaya hak kazandı.(Ödül alan birkaç proje daha var)

Fizik alanında dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen “First Step To Nobel Prize In Physics” yarışmasında 12. sınıfı öğrencisi İlayda Şamilgil’in “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile dünya birincisi seçildi.

Bu yıl 22. si gerçekleştirilen; uluslararası bilime katkı sağlamayı ve gençlerin fizik alanında gelişmelerini hedefleyen “First Step To Nobel Prize Physics” yarışmasında sıvılardaki su oranının mıknatısla kolay ve ucuz yolla ölçülmesini irdeleyen Şamilgil, söz konusu başarı ile ilgili olarak,  “Öğretmenlerime bir amaca doğru giderken, hedef koyma, hedefe doğru adımlarla ilerleme, planlama ve disiplin konularında bana sağladıkları katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bir lise öğrencisinin bilimsel konulara ilgisi varsa, öğretmenlerinin onu yönlendirmedeki önemi çok büyük. Eğer öğretmenler donanımlı ve öğrencileri yüreklendirmeye hevesliyle öğrencilerin başarıyı yakalayamayacağı bir konu yok” dedi.

Söz konusu yarışmada fizik profesörleri tarafından yapılan ilk incelemeler sonucunda “Onur Ödülü”ne de layık görülen Şamilgil, 01.10.2014 tarihinde İstanbul Milli Eğitim Müdürü Sn. Dr. Muammer Yıldız tarafından makamına davet edilerek, bir teşekkür hediyesi ile onurlandırıldı.

Asıl ilginç olan ise aynı projenin daha önce TÜBİTAK’ a gönderildiği ve burada dereceye bile giremediği anlaşıldı. Tabi dünyanın en prestijli yarışmalarından birinde  olan bir projenin Tübitak tarafından niye değerlendirilmediği tartışma konusu olabilir.

Bunun dışında aynı yarışmada geçen sene ve bu sene Mansiyon ödülü alan Türk öğrencilerin olması gerçekten umut verici. Gençlik muhteşem ama nedense ülkemizde parlak zekalar sürekli harcanıyor. Herkesin umudu yurt dışı olmuş. Umarız ülkemizde bilime verilen önem artar ve genç beyinler harcanmaz.

Bu sene 22.si gerçekleşen “First Step To Nobel Prize In Physics” yarışmasında mansiyon ödülü alan genç yıldızlar:

 

  • Anıl Burak – Tesla türbinlerinde akış hızından kaynaklanan varyasyonu diskler arasında uzaklıkla ayarlama
  • Begümhan Kurdoğlu Ağaç iplikçilerinden QR kod yapmak (Bu proje Tübitak tarafından En İyi 100 projeden biri seçildi)
  • Kadirhan Mol Jeo-Pelt enerji santrali
  • Batuhan Sakal Gümüş nano parçacıklar içersen PS/PMMA polimerleri hazırlama

Geçen seneki yarışmada mansiyon ödülüyle onurlandırılan genç yıldızlar :

  • Melisa Tokmak ;Farklı bal numunelerinde deneysel metotlar yardımıyla optik aktivitelerin analizi

Artun Yenice İnterferans şablonuyla üç boyutlu cisimlerin görüntülerinin eldesi

  • Can Elvanlioglu Sıkıştırılamayan farklı viskozitedeki sıvıların döner sistemde etkilerinin incelenmesi
  • Pınar Demetçi Ucuza Optik Cımbız Kurulumu
  • Seray Yigiter Grafenleri silme metoduyla bulma

Türkiye’de pek çok genç dahi var. Devletin en büyük değeri bu genç insanlara vermesi gerekiyor.

Kaynaklar :

http://www.ifpan.edu.pl/firststep/

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Öncelikle İlayda arkadaşımızı tebrik ediyorum. Bu zeki gençlerimizin ülkemizin kalkınmasında çok yardımcı olabileceğine inanıyorum. Ama tabii ki imkan verilirse. Ülke olarak bu gençlerimizin önünü açmalı, her türlü imkanı tanımalıyız. Onlara yurt dışına çıkmaktan başka çare bırakmayan günümüz eğitim sistemi; bilime, gelişime bakış açımız değişmeli.

    1. Eğitim sisteminin 2 yılda bir değiştiği, gençleri bilgi yığınına boğan bu eğitim sisteminde gerçekten böyle büyük yeteneklerin kaybolması an meselesi. Son 30 yılda eğitim sisteminde yaşanan gerileme gerçekten korkutucu.

  2. Geri bildirim: Laik Eğitim – Modern Türk Eğitim Sistemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu