Sorting by

×
Arkeolojiİlginç BilimJeolojiÜtopya

Kral Tutankhamun’un Hançerinin Göktaşından Yapıldığı Bulundu

Yeni yapılan bilimsel bir çalışma ile Tutankhamun’un mezarında bulunan altın hançerin, demirden yapılan bıçak kısmının uzaydan dünyaya düşen bir göktaşından(meteroit) yapıldığı ortaya çıktı. Milan Politeknik, Pisa Üniversitesi ve Kahire Müzesi’ndan araştırmacılar tarafından X- ray floresans spektroskopisi analiziyle , 18 yaşında ölen genç firavun Tutankhamun’un lahitinde bulunan hançerin demir kısmının meteorit kökeni olduğu ortaya çıktı.

Elde edilen sonuçlar Meteoritics and Planetary Science dergisinde yayınlandı.

Kral Tutankhamun’un mezarını keşfettikten 3 yıl sonra, 1925’de Howard Carter  tarafından “kristal topuzlu çok süslü altın bir hançer” olarak tanımlanan hançer ,bugün halen Kahire Müzesi’nden sergileniyor.

Paslanmayan homojen bir metalden yapılan ve özel işlenmiş bıçak, altın bir sapa sahip . Tümüyle altın kının bir tarafında zambak çiçeği motifi, diğer tarafında tüy deseni , sonunda çakal başıyla bitiyor.




Erken dönem metal nesnelerin genelde meteorititik demirden üretildiği varsayılsa da, bunun gibi tartışmalı bir nesnenin bıçağın önceki analizlere göre ithilaflı olması ilginç.Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle , araştırmacılar bıçağın içeriğini zarar vermeden inceleyebiliyorlar.

“Meteorik demir açık bir şekilde yüksek nikel oranına işaret ediyor,” diyor Milan Politeknik Fizik bölümünden Daniela Comelli,

Demir meteoritlerin büyük kısmı demir nikel bileşiminden oluşsa da ,  küçük miktarlarda kobalt,fosfor,kükürt ve karbon da içeriyor.

İnsan yapımı demir materyaller en fazla % 4 nikel içerirken,Kral Tutankhamun’un hançeri yaklaşık % 11 nikel içeriyor.

Ayrıca bıçakta kobalt izlerine rastlanması , meteorit orjini onaylıyor.

“Hançerdeki nikel ve kobalt oranı demir meteoritleriyle bağıntılı ve bu ilkel kondritik oran erken güneş sisteminde gezegen farklılaşmasıyla ortaya çıkıyor,” diyor Comelli.

tutankham un

Comelli ve arkadaşları demir bıçağın muhtemel kaynağını araştırdı. “Kızıl Deniz merkezi etrafında 2000 km çapında alanda bulunan meteroitleri araştırarak 20 demir meteroite baktık,” diyor Comelli.

Sadece Kharga adı verilen meteoritte bulunan kobalt ve nikel bileşenleri bıçağın bileşimiyle muhtemel uyum gösteriyor.

Yapılan araştırma, eski Mısırlıların meteorittik demir bulunduran maddelere büyük değer verdiğini ve gökten düşen bu demir parçalarını ilahi mesajlar olarak algıladıklarını gösteriyor.

Mısır’da en eski insan yapımı eserler Gerzeh’den çıkarıldı ve M.Ö 3200 yılına ait tarihe sahipler. Ayrıca meteorittik demir ince yapraklar halinde çekiçlenmişti.

Kral Tutankhamun’un mezarında bulunan bu demir –altın hançerde M.Ö 14 yy. demirciliğin  başarıyla gerçekleştirildiğini gösteriyor.

King-Tut-silica-glass-amulet
Camsı Bokböceği

Bu bıçak mezardaki tek dünya dışı nesne değil. Kralın göğüs zırhı, boyunluğu ve  bokböceği muskası , yeşil-sarımsı kalsedondan yapılmış. Bu da camsı (silika) madde, meteorit ve ya kuyruklu yıldızların toprağa çarpmasıyla oluşuyor. Eski Mısırlılar bu yeşil bokböceğini yapmak için çölde 800 km uzağa yürümek zorundaydı.

Tutankhamun’un Hazinesi’nden bir kesit

Kaynak : http://www.seeker.com/king-tuts-space-blade-identified-1831900657.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu