Sorting by

×
BilimFizikMühendislikÜtopyaUzay-Zaman

BİLİM ADAMLARI STAR TREK’ TEKİ FÜZYON MOTORLARINI YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Doğru duydunuz Star Trek teknolojisi yakalanmak üzere ! NASA’ nın Alabama Aerofizik Araştırma Merkezi ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı birlikte çalışarak, dilityum kristalleriyle çalışan itiş motorları yapmaya çalışıyor. Bilim adamları araştırmayı şöyle açıklıyor  ;

“ Star Trek hayranları buna bayılacak, özellikle itiş motorları olarak tanımladığımız motorların ne olduğunu anlatınca. Füzyon yakıtı olarak döteryum (hidrojenin bir izotopu) ve kristal yapıda Li6 ( lityum metalinin stabil bir izotopu) kullanacağız.”

Tabi Star Trek’ te gerçekte şu an olmayan, dilityum sayesinde Warp motorlarında madde-antimadde reaksiyonu düzenleniyordu.  Ama gerçekte bu özel motor Zeta-pinch(Z-pinch) füzyonu temelli olarak çalışacak. Z-pinch füzyonu teknolojisinde, incecik tellere yüksek voltaj yüklendiğinde, akım plazma oluşturarak dev bir manyetik alan yaratıyor. Plazmanın içindeki yüklenmiş parçacıklar(pinch), döteryum ve lityum çekirdeklerine çarparak, bu atomları birleştirerek(füzyonlayarak) çok büyük bir füzyon enerjisi patlaması yapıyor ve sonrasında aldığından fazlasını Z-pinch’ in ilk konumuna yerleştiriyor.

 

Z-pinch
Z-pinch

Resimde Sandia Ulusal Laboratuvarları’ ndaki Z-Makinesi Z-pinch üretirken görüyorsunuz. Son sürata geçildiğinde itki motorları nerdeyse kesintisiz Z-pinch üreterek, astronotlara nerdeyse duraksama olmaksızın, süper bir ivme sağlayacak. Ayrıca bu motorlar sıradan roket motorlarından çok daha verimli olup, roketi daha fazla, daha hızlı, daha az yakıtla gitmeyi sağlayacak. Bunun anlamı ise,  6 aydan fazla süren Dünya’ dan Mars’ a (yaklaşık 580 milyon km) olan yolculuğun 6 hafta gibi kısa bir sürede bitmesi demek. İşte bu inanılmaz motorlarla uzay mekiği 100,745 km hıza çıkabilecek. Tabi bu Star Trek uzay gemisinin hızı olan 26-27 milyon km hıza göre oldukça yavaş J Bilim adamlarının bu motorları geliştirmeleri için oldukça çok şey yapmaları gerekiyor halen. Halen füzyonun kendi kendini beslemesi, doğru yünde patlama sağlaması ve bir çeşit magnetik başlık (nozzle) tasarlanması gerekiyor. Şu an gerçekten bilim insanların füzyon motorları gibi çok yüksek bir teknoloji üzerinde çalıştığını bilmek heyecan verici.

füzyon motoru-nasa
füzyon motoru-nasa

 

http://dvice.com/archives/2012/10/researchers-wor.php

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Star Trek’ Teki Füzyon Motorları - firinet - firinet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu