Sorting by

×
AstronomiBilimBilimsel GelişmeJeolojiÜtopyaUzay-Zaman

Dünya Benzeri Yaşanabilir Fakat Daha Büyük Gezegen Bulundu

dünya benzeri gezegen kepler 452b

NASA’dan bilim insanları 23 Temmuz 2015’de TSİ 19.00’da yaptığı açıklamada Kepler teleskopu sayesinde Dünya’dan 1400 ışık yılı uzakta dünya benzeri bir gezegen keşfedildiğini duyurdu. Kayalık bir gezegen olan  Kepler-452b, yıldızının yaşanabilir (habitable zone) bölgesinde yer aldığı belirtiliyor. Yaşanabilir bölge bir gezegenin güneşinden en optimum uzaklıkta bulunduğu, su bulundurabilecek ve yeterli ışık aldığı bölge anlamına geliyor.

NASA açıklamasında, Dünya benzeri gezegenin yörüngesinde yer aldığı Kepler-452 yıldızını ‘Güneş’in kuzeni’ olarak açıkladı. Yıldız, Güneş’ten yüzde 10 daha parlak ve yüzde 4 daha büyük. Kepler-452b, yıldızının etrafındaki bir dönüşü 385 günde tamamlıyor.

Kepler görevinde yer alan Joseph Twicken, “Kepler-452b yaşanabilir dış gezegenleri daha iyi anlamamızı sağlayacak” ifadesini kullandı. Twicken, ‘gezegen avcısının’ 500 yeni gezegen adayı da tespit ettiğini belirtti. Kepler, bugüne kadar 4,175 gezegen adayı keşfi yaptı. Kepler 452b ile onaylanan gezegen sayısı 1030’a çıktı.

Twicken, ‘Kepler ile elde edilen verilerin analiz edilmesiyle Dünya benzeri küçük ve çok sıcak olmayan gezegenleri tespit etmeye devam edeceklerini ve yaşanabilir gezegenlerin dağılımını daha iyi anlayacaklarını’ ifade etti.

yaşanabilir bölge- gerçek bilim
Düzenleme: Kutay Burunsuz

‘İklim değişikliği yaşanıyor olabilir’

NASA, Kepler-452 yıldızının Güneş’ten 1,5 milyar yıl daha yaşlı olduğuna dikkat çekti. Gökbilimciler bu sayede Güneş Sistemi’nin bir modelini andıran yıldız sistemini inceleyerek Güneş ve Dünya’nın geleceğine dair tahminlerde bulunabilecek.

SETI Enstitüsü’nden Doug Caldwell ise Kepler-452b’nin ‘sera gazı etkisinde olabileceğini’ belirtti. Caldwell, sera gazlarının gezegenin atmosferinde biriktiğini, bu yüzden var olduğu düşünülen okyanusların buharlaşıyor olabileceğini belirtti.

Gökbilimciler, Kepler-452b’nin Dünya ve Neptün arasındaki bir büyüklüğe sahip olduğunu ve bugüne kadar keşfedilen Dünya benzeri gezegenlerin birçoğunun aynı aralığa düştüğünü belirtti.

Kepler-452b, bugüne kadar yıldızlarının yaşanabilir bölgesinde yer aldığı tespit edilen 12’nci yaşanabilir gezegen oldu. SETI Enstitüsü’nden Jeff Coughlin, 12 gezegenden 9’unun büyüklüğü ve sıcaklığı Güneş’e benzeyen bir yıldızın yörüngesinde yer aldığını belirtti.

Coughlin, ‘Kepler verilerini daha hızlı ve tüm olarak analiz edebildiklerini, zamanla Samanyolu Galaksisi’ndeki Dünya benzeri küçük ve kayalık gezegenlerin sayıları hakkında daha doğru istatistiksel bilgi elde edeceklerini’ söyledi.

Kepler-452b yıldızı etrafında bir turu 385 günde tamamlıyor.
Bulgular 7. Kepler Aday Gezegen Kataloğu’nda yayınlandı . Araştırma Astrophysical Journal dergisinde yayınlanacak. 

‘Hayır, uzaylılar yok’

NASA’nın bir gün önceden duyurduğu basın toplantısı, internette geçmişte de olduğu gibi E.T spekülasyonlarına neden oldu. Ancak en son açıklamada olduğu gibi uzaylılar henüz ortaya çıkmadı.

NASA, ‘Dünya’nın ikizi’ olarak adlandırılacak gezegenin yakın zamanda keşfedilebileceğini belirtmişti. Bu beklenti, her yeni gezegen tespitinin Dünya dışı varlıklara işaret edeceği düşüncesini güçlendirdi.

500 milyon dolarlık projenin ürünü olan Kepler Uzay Teleskobu, 2009 yılında ateşlendi. 2013’te teknik arıza nedeniyle görev dışı kalabileceği belirtilen teleskop, belirlenen görev süresi geçmesine rağmen çalışmaya ve veri toplamaya devam ediyor.

Kepler Uzay Teleskopu

2009 Mart’ta başlayan Kepler görevi Dünya benzeri gezegenlerin bulunmasını amaç edindi. 3600 gezegen adayından 961 tanesi iyi olarak değerlendiriliyor.

Hepimizin merak ettiği bir soru aslında ; “Uçsuz bucaksız evrende yalnız mıyız? “ .NASA’nın Kepler uzay teleskopunu kullanarak galaksimizde 200 milyar yıldızdan kaçında potansiyel yaşam bulunabileceklerini sorduklarında aldıkları cevap inanılmaz oldu. Cevap ise her güneş benzeri 5 yıldızdan birinde dünya benzeri yaşamlar bulunabilir. Bu gezegen sayısının 8,8 milyar olduğu belirtiliyor.

Güneş Sistemi’ nden çıktığımızda sadece Samanyolu Galaksi’sinde 200 milyardan fazla yıldız var ve bunların etraflarındaki gezegenlerin  kaçında hayat vardır bilinmiyor. Kepler uzay teleskopunda bu yılın başında mekanik arıza verene kadar Kepler 3000’ den fazla aday dünya dışı gezegen buldu. Bu keşiflerden elde edilen bilgiler bile bilim adamlarını yıllarca meşgul edecek.

Kaynak: NASA ve Al Jazeera ve Gerçek Bilim

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu