NASA’ nın Kepler Uzay Teleskopu Merkür’ den bile küçük olan en küçük dış gezegeni keşfetti. Kepler-37b adı verilen en küçük dış gezegen (exoplanet) Kepler-37 yıldızının yörüngesinde yer alıyor. Dünya’ dan 210 ışık yılı uzaktaki Lyra takım yıldızında bulunan gezegen Güneş Sisteminin dışında bulunan en küçük gezegen olma özelliğini taşıyor.
Kepler-37b kayalık bir gezegen ve Ay’ dan biraz daha büyük. Bu nedenle bu gezegenin bir yılı sadece 13 güne denk geliyor. Yüzey sıcaklığı 700º K-425º C ‘ den daha yüksek olduğu tespit edilen sıcaklık o kadar yüksek ki, çinko sıvı halde bulunuyor. İşte bu nedenle Kepler-37 b ‘ de yaşam belirtisi nerdeyse sıfır.
Yıldız sisteminde, Kepler-37b’nin dışında, kendisinden daha büyük olan Kepler-37c ve Kepler-37d adıyla iki gezegen daha bulunuyor. En uzak gezegen olan Kepler-37d, dünyanın iki katı büyüklükte ve bir yılı 40 gün sürüyor. Bu üç gezegende güneşlerine Merkür’ den daha yakın.
Gök bilimciler, Kepler-37 sistemindeki üç gezegenin birden yaşama olanak tanımadığını belirtti. Kepler-37b, 37c ve 37d, güneşlerine bir astronomik birim (AU) kadar olan mesafe içinde yer alıyor. Güneş ile Dünya arasındaki mesafeyi temsil eden bu uzaklık, yaklaşık 150 milyon kilometre
Kepler-37b, güneşine sadece 0.10 AU ile en yakın olan gezegen. Bu nedenle bir atmosfer bulundurmuyor, yüzeyinde sıvı halde su yer almıyor. Dünya’dan küçük olan Kepler-37c, güneşine 0.14 AU mesafede ve o da yaşam şartları sunmaktan çok uzak. Sistemin en büyük gezegeni olan Kepler-37d, Dünya’nın iki katı ve 0.2 AU mesafede yer alıyor.
Barclay, “Sistemi daha dikkatli bir şekilde inceliyoruz. Kepler-37’nin yörüngesinde daha fazla gezegen olabilir” ifadesini kullandı.
Barclay ve ekibi, Kepler-37b’nin varlığını kanıtlamak için defalarca çok titiz analizler yaptıklarını belirtti.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde bulunan ‘Blender’ adı verilen bir cihazı kullanan gök bilimciker, Kepler-37b’nin tespit edilmesini sağlayan parkaklığı etkilemiş olabilecek tüm faktörleri test etti. Sonuçlar, araştırmacıları yüzde 99 oranında tatmin etmeyi başardı.
Araştırmacılar, Kepler-37 yıldızı hakkında daha fazla bilgi elde etmek için astro-sismoloji kullandı ve yıldızın akustik salınımlarını inceledi. Yapılan analizler, gezegenin büyüklüğü hakkındaki yüzde 30’a varan belirsizliği yüzde 3’e düşürdü.
Barclay, “Kepler-37’nin Güneş’in kütlesinin yüzde 75’ine sahip ve yüzde 80 daha büyük olduğunu düşünüyüruz. Böylece, Güneşimizle aynı güneş sınıfına giriyor” dedi.
600 milyon dolarlık bir projenin ürünü olan Kepler uzay teleskopu , Mart 2009’da Uzay’a gönderildi.Kepler, bugüne kadar 2 bin 740 dış gezegen adayı tespit ederken, bu gezegenlerin yüzde 90’ından fazlasının gezegen olabileceği ifade edildi. Kepler, yıldızların önünden geçerken karanlık oluşturan izleri takip ederek gezegen keşfine devam ediyor.
Kaynaklar :
http://www.gizmag.com/kepler-37b-smallest-exoplanet/26341/
http://www.ntvmsnbc.com/id/25423806