Sorting by

×
DeneyselDoğa ve ÇevreKimyaMakalelerTıp ve Sağlık

Kakaodaki Flavanoller Yaşa Bağlı Hafıza Kaybını Geriye Döndürebiliyor

kakao

Normalde kakaoda doğal olarak bulunan flavanoller sağlıklı yaşlılarda yaşa bağlı hafıza kaybını engelleyebilir. Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim adamları tarafından yapılan araştırma yaşa bağlı hatırlama kaybının beyindeki özel bir bölgeden kaynaklandığını ve bunun perhizle iyileştirilebileceğine dair ilk direkt kanıtı sundu.

Yaşla beraber insanlarda öğrenme, hatırlama benzeri bilişsel kabiliyetlerde azalma gerçekleşir. Bu nedenle yeni tanışılan insanların isimlerini ya da arabayı nereye park ettiğinizi unutabilirsiniz. Normal yaşa bağlı hafıza kaybı yetişkinliğin erken dönemleri başlasa da ellili ve altmışlı yaşlara gelmedikçe yaşam kalitesini etkileyecek kadar fark yaratmazlar. Yaşa bağlı hafıza kaybı, Alzheimer gibi hafıza bozukluklarından farklıdır. Önceki çalışmasında laboratuarın kıdemli yazarı Dr. Scott A. Small yaşa bağlı hafıza kaybının beynin ‘dentat jirus’ bölümünde değişiklilerle ilişkisini olduğunu göstermişti. Bugüne kadar ilişkisi olduğu düşünülse de neden olduğu düşünülmemekteydi. Dr. Small ve meslektaşları dentat jirusun yaşa bağlı hafıza kaybının kaynağını olup olmadığını görmek için kakao flavanollerle beynin bu bölümünü iyileştirerek hafızayı geliştirmeyi denedi. Daha öncesinde farelerde kakaodan ekstrakt edilen flavanollerin farelerin dentat jirusundaki nöral bağlantıları iyileştirdiğini bulunmuştu.

Daha öncesinde yiyecek firması Mars araştırma amacıyla flavanollü içecek üretmişti. Firma tarafından kakao çekirdeklerinden tescilli bir prosesle flavanol elde edildi. Normalde kakaodaki pek çok flavanol işleme prosesinde pek çok faydalı flavanol ziyan edilebiliyor. Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi’nin araştırmasıyla yaşları 50 ila 69 arasında değişen 37 sağlıklı gönüllü günde yüksek (900 mg flavanol/gün) ve düşük (10 mg flavanol/gün) flavanol diyetlerine 3 ay boyunca tabi tutuldu. Her katılımcı test başlangıcında ve sonunda beyin görüntülemesine ve hafıza testine sokuldu. Beyin görüntülemede dentat jirustaki kan miktarı ölçülürken, hafıza testinde 20 dakikalik şekil hatırlama egzersizi yapıldı.

“Yüksek kakao diyeti uygulanan sübjelerin beyninde incelediğimizde dentat jirusta kayda değer iyileşmeler gördük,” diyor Nöropsikoloji’den Yrd. Doç. Dr.  Adam M. Brickman. Örneğin,  60 yaşındaki biri yüksek flavanol diyetine girdiğinde hafızası iyileşerek 30-40 yaşındaki insan hafızasına dönebiliyor.

dentat jirus kakao iq
Sarı bölge hipokampüs, dentat jirus yeşil ve entorhinal korteks morla renklendirilmiştir.

Flavanoller doğal olarak çay yapraklarında, bazı meyve ve sebzelerde farklı şekillerde bulunabiliyor. Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi çalışmada kullanılan formülasyon ile kardiyovasküler sağlığın da iyileştirilebileceğini belirtiyor. Brigham ve Kadın Hastanesi(Boston-ABD) 18,000 erkek ve kadın üzerinde yaptığı araştırmayla flavanollerin kalp krizi ve inmeleri önleyebileceğini göstermişti.

Ayrıca araştırmacılar araştırmada kullanılan maddenin çikolatadakiyle aynı olmadığını belirterek, aşırı çikolata tüketiminin aynı etkiyi yaratmayacağını belirtiyorlar.

Yine de araştırmanın daha geniş çaplı olarak yapılması gerekiyor. Ayrıca araştırmada maksimum oksijen alımına ulaşılamadığında gençlerde dentat jirusun gelişimine etkin olan egzersiz faaliyeti değerlendirilemedi.

Böylece flavanollerin özellikle yaşlılardaki hafızayı iyileştirebildiğine dair kanıt bulundu.

Kaynak : http://medicalxpress.com/news/2014-10-dietary-cocoa-flavanols-reverse-age-related.html

Araştırma Referansı :

  1. Adam M Brickman, Usman A Khan, Frank A Provenzano, Lok-Kin Yeung, Wendy Suzuki, Hagen Schroeter, Melanie Wall, Richard P Sloan, Scott A Small.Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults. Nature Neuroscience, 2014; DOI: 10.1038/nn.3850
alzheimer
Solda yaşa bağlı normal hafıza kaybı, Sağda erken dönem Alzheimer hastalığında hipokampal bölgede ve dentat jirusta belirgin problemler görülür.
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu