Sorting by

×
ElektronikKimyaTeknoloji Haber

IM Motors Yeni Nesil Katıhal Pilleriyle 1000 km Menzil Vadediyor

TOGG ve Tesla sayesinde artık hepimiz elektrikli arabalara aşina olduk. Fakat ülkemiz koşulları düşünüldüğünde, halen elektrikli arabalar menzil açısından pek verimli değil. Ortalama 300-400 km menzile sahip araçlar şehirlerarası kullanımda yetersiz kalabiliyor. Çin’li elektrikli araba üretici IM motors LS6 modelindeki yarı katı hal bataryalarıyla 1000 km’yi aşan bir menzil sunacak. Oldukça fütüristik ve lüks coupe aracın 12 dk ultra şarjla 400 km menzile sahip olacağı da belirtiliyor.

Yüksek yoğunluklu lityum bataryalar gerçekten teknolojik bir devrimdi. Nikel-kadmiyum ve nikel-metal-hidrit pilleri bir anda tarihe gömdüler. Enerji depolamada ağırlık ve hacmi mümkün kıldılar.

Bugün lityum iyon piller akıllı telefonlardan, elektrikli arabalara, bisikletlere, motorlara, scooterlara ve şarjlı herşeye can verir hale geldi. Fakat modern dünyada lityum iyon pillerde eskidi ve hantallaştı. Yerine katı hal bataryaları yeni bir icat olarak karşımıza çıktı. Enerji yoğunluğunda yeni basamağı tırmanmamızı sağlayacak. Katı elektrolitler, teorik olarak geleneksel bataryalardaki sıvılara kıyasla ağırlık ve hacim başına çok daha fazla enerji depolamalarının yanı sıra potansiyel olarak daha güvenli olmalarını ve sıfırın altındaki sıcaklıklarda daha iyi çalışmayı sağlamaktadır.

Katı hal paketlerinin kitlesel olarak benimsenmesini geciktiren sorunlar, güç yoğunluğu – onları ne kadar çok çalıştırabileceğiniz ve ne kadar hızlı şarj edebileceğiniz – ile maliyet, dayanıklılık ve çevrim ömrü ile ilgilidir. Kullanışlı bir kitle pazarı bataryası için inanılmaz çok seçeneğe sahip olmalısınız. Yine de elektrikli araç üreticileri bunları gerçekleştirmeye çok hevesli; özellikle Honda, Nissan ve Toyota gelecek planlarını bu fikir etrafında şekillendirmiş durumda.

Ancak Çin inanılmaz üretim çapıyla ve fiyatlarıyla bu icatı çalışır hale getirmek için büyük bir pay alacak. İlk kez görücüye çıkan yepyeni IM L6 sedan, IM’in ve ana şirket SAIC’in elindeki en ileri teknolojilerle dolu bir mühendislik laboratuvarına benzetiliyor.

12 Dakika Şarjla 400 km Menzil Sağlayacak

IM söz konusu batarya paketini “Lightyear-Işık yılı” olarak adlandırıyor ve 330.000 ¥ (yaklaşık 45.600 ABD$) değerindekiamiral gemisi L6 Lightyear Max için güç kaynağı olarak sunuyor. Tam anlamıyla sıfır sıvı katı hal kimyası değil, bunun yerine sıvı bir elektrolit içinde asılı katı malzeme içeren yarı katı bir düzenek kullanıyor. Yine de katı hal geleceğine doğru atılmış bir adım.

900-V Lightyear paketi, Çin’in CLTC test döngüsünde 1.000 km’yi (620 mil) aşacağı tahmin edilen toplam menzil için 130 kWh kapasiteye sahip. Aynı derecede etkileyici bir şekilde, uygun şekilde hızlı bir ultra hızlı şarj cihazına bağlandığında sadece 12 dakika içinde 400 km menzil ekleyebildiği söyleniyor.

Evet LS6’da yengeç gibi hareket edebiliyor , dört tekerden dönme, havalı süspasniyon,akıllı elektronik sönümleme,paralel park yerine yan yan park yapabiliyor.

Beyaz iç mekan ve geniş dokunmatik ekranlarıyla gelecek vurgusunu güçlendiriyor. Alman ve Kore arabalarına bir selam çakar nitelikte. Eğlenceli bir araba yapmışlar.

Ayrıca başlangıç fiyatı olarak 32.000  dolar civarında olsa da , L6 Max Lightyear Edition’daki çılgın pille tamamen donatıldığında yaklaşık 45.000 doları (1,468000TL) buluyor. Bunlar tabii ki Çin fiyatları, ancak Çin’in sahip olduğu ölçek ve ucuz işgücünün muazzam avantajlarını gösteriyor. Hitap etmesi gereken devasa bir iç pazarı olan Çin, odak noktasının çoğunu buraya yönlendiriyor. Ancak kimse Çin kadar ölçekli olamaz ve L6 gibi araçlar dünyanın geri kalanının hazırlanması gereken zorlu rekabete dair bir fikir veriyor.

Türkiye’ye geldiğinde vergilerle ve ücretlerle ne kadara çıkar, bilen varsa yazsın.

Kaynak : IM Motors

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Makul bir fiyata sahip olabileceğiz ama Çinli üreticilerin ithalatının önünde ki vergi/ötv engelleri esnetildiğin de, yoksa, NANAY..!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu