Evrenin %80’ini oluşturduğu düşünülen karanlık madde, modern fiziğin anlaşılması en zor gizemlerinden birini oluşturuyor. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre,karanlık maddenin Büyük Patlamadan (Big Bang)bile daha önce var olduğu önerildi.
7 Ağustos’ta Physical Review Letters dergisinde yayılanan araştırmada karanlık maddenin nasıl doğduğu ve astronomik gözlemlerde nasıl tanımlanabileceğine dair yeni bir fikir sunuluyor .
“Bu araştırmayla parçacık fiziği ve astronomi arasında yeni bir bağlantı kuruluyor. Eğer Big Bang öncesinde karanlık maddeyi oluşturan yeni parçacıklar oluştuysa, bu galaksilerin gökteki dağılımını eşsiz bir şekilde etkiler. Bu bağlantıyla belki de Big Bang’in çok öncesindeki kimliğini ortaya çıkarabilir çıkarımlar yapabilir,” diyor Johns Hopkins Üniversitesi Fizik ve Astronomi doktora sonrası araştırmacı ve araştırmanın yazarı TommiTenkanen .
Her ne kadar karanlık maddenin kökenlerine dair bilgi sahibi olmasak da, astronomlar karanlık maddenin galaksi ve galaksi kümelerinin oluşumundan önemli bir rol oynadığını gösterdiler. Karanlık madde gözlenmese de, bilim insanları kütleçekim etkileriyle, hareket ve dağılımının gözlenebileceğini düşünüyorlar.
Bilim insanları uzun süredir karanlık maddenin BigBang’den arta kalan bir madde olması gerektiğine inanıyorlardı. Karanlık madde uzun süredir aransa da, bütün deneyler başarısız oldu.
“Eğer karanlık madde gerçekten Big Bang’in kalıntısıysa , çoğu deneyde araştırmacılar farklı parçacık fiziği deneylerinde karanlık maddenin sinyalini görmeliydi, “diyor Tenkanen.
Tenkanen basit ve yeni bir matematiksel çerçeveden bakarak, karanlık maddenin kozmik şişme adı da verilen Büyük Patlama’dan önce üretilmiş olması gerektiğini gösterdi. Bu hızlı genişlemenin skaler adı verilen bir çok önemli parçacıkları ürettiğine inanılıyor. İşte bu parçacıklardan tek keşfedileni Higgs bozonudur.
“Karanlık maddenin ne olduğunu bilmiyoruz fakat eğer skaler parçacıklarla herhangi bir bağlantısı varsa, BigBang’ten daha eski olabilir. Önerilen matematiksel senaryoyla, karanlık maddenin görünür ve kütleçekimin ötesinde etkileşimler yapabileceğini varsaymak zorunda değiliz, zaten orada olduğunu biliyoruz,” diye açıklıyor Tenkanen.
Aslında Big Bang öncesinde karanlık maddenin zaten var olmuş olabileceği fikri yeni bir fikir değil. Sadece diğer teorisyenler bu fikri destekleyebilecek hesaplamalar yapmadı.
Bu yeni araştırmayla en basit matematiksel senaryoyla karanlık maddenin kökenlerine şöyle bir bakmış oldu.
“Böylede parçacık deneylerinde bulunması çok zor olan bu karanlık madde tipi, astronomik gözlemlerde kendini gösterebilir. İşte 2022 yılında yollanacak Euclid(Öklit) uydusuyla karanlık maddenin kökenine dair daha fazla şey öğrenebileceğiz. Karanlık maddeye ilişkin yeni şeyle görmek gerçekten heyecan verici olacak. Bu bulgular sayesinde Big Bang öncesine farklı bir pencereden bakılabilecek,” diyor Tenkanen. Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190807190816.htm
Journal Reference:1. Tommi Tenkanen. Dark Matter from Scalar FieldFluctuations. Physical Review Letters, 2019 DOI: 10.1103/PhysRevLett.123.061302
Evrenimiz başka bir evrenin genişleyerek yok olmadan önce bir solucan deliğinden bizim evreni big bang sonucunda inşa etmiş olamaz mı? Yaşadığımız evren de aynı durumu başka bir bir evreni yaratarak devam ettirebilir mi? Tıpkı nesilden nesile bu evrenler de, sonsuz evrenler teorisine başka bir açıdan uygun olabilir mi? Bilmiyorum ama böyle bir teori var mı?