Sorting by

×
KimyaNanoteknoloji

ŞİŞ KEBAP ŞEKLİNDE KARBON NANOTÜPLER GELİŞTİRİLDİ

Bilim adamları nanotüp plakalarında (buckypaper) yeni bir form geliştirerek, karbon nanotüplerin yapımında yer alan en büyük engellerden birini daha kaldırdı. İnsan saçından 50,000 kat daha ince, çelikten 10 kat daha hafif ama 250 kat daha güçlü olan karbon nanotüp plakalar zırh yapımından, yeni nesil pillerin yapımına kadar pek çok alanda çığır açacak.

Rapor ACS Nano jurnalinde yayınlandı.

Araştırmada Dr. Christopher Y. Li ve meslektaşları “buckypaper” adı verilen bu nanotüp plakaları yapmanın pek çok yolu olduğunu anlatıyor. Karbon 60 ya da Buckminsterfullerenler 1996’ da Kimya’ da Nobel Ödüllü bir çalışma olup, nanoteknolojinin doğuşuna neden olmuştu. Buckypaper olarak adlandırılan bu malzeme şimdiye bilinen, en iyi ısı ve elektrik ileten malzeme olarak biliniyor. Elmas gibi karbondan oluşan karbon nanotüpler uzay çağı materyali olarak gösteriliyor ve çok ince bir şekilde üretilip, aynı bir kağıt fiberine benziyor.

Li ve meslektaşları nanotüp formları oluştuktan sonra ,minik delikler veya porları açmak için yüzeyde normalde hiçbir yöntem olmadığını belirtiyor.  İşte Li’ nin ekibi maddeleri nanotüp tabakaya tanıtmak için yollar aradı.  Böylece daha yararlı elektronik veya sensörler yapılabilecek.

Ekip gözenek büyüklüğünü belirlemek için, nanotüplerin etrafındaki polimerleri etrafında, tek kristaller büyütmekten geçtiğini belirtiyor. İşte bu yapıya şiş kebap yapısı adı verildi, nanotüpler şiş ,kristaller kebap gibi gözüküyor. Böylece porların  boyutu kontrol edilerek, tabakaların iletkenliği değiştirilip , yüzeyin pürüzlüğü değiştirilerek, su akışı düzenlenebilecek.

Araştırmacılar Ulusal Bilim Kurumu tarafından destekleniyor.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120208132713.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu