Plastik artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olsa da, plastikleri dönüştürmek bir hayli zor. İşte bu nedenle çöp alanları ve çevre giderek plastiğe boğuluyor. Plastikleri geri dönüştürmek için yeni bir yöntem arayan Japon bilim insanları, genel plastikleri yakıt ve mum(wax) ürünlerine dönüştürebilen yeni bir katalizör buldu.
Yapıları gereği plastikler kimyasal reaksiyonlara inanılmaz derecede dayanıklıdır. Bu nedenle, plastik şişe ve kapları geri dönüştürmek için büyük bir enerji gerekebilir. Örneğin; termal dönüşüm prosesleri için 300 °C ila 900 °C arası bir sıcaklık gerekir. Bu da dönüşümü pahalı hale getiriyor.
Tohoku ve Osaka City Üniversiteleri’nden araştırmacıların yürüttüğü yeni çalışmada, plastikleri düşük sıcaklıklarda kırabilecek yeni bir katalizör bulundu. Yeni bulunan katalizör, rutenyum nanoparçacıkları ve seryum dioksit bir araya getirerek, poliofenik plastikleri 200 °C’de kataliz ederek, geri dönüştürebiliyor.
“Bizim yaklaşımımız etkili ve yeniden kullanılabilir heterojen bir katalizör gibi işliyor. Diğer metal destekli katalizörlere göre çok daha yüksek aktivite göstererek, daha ılıman reaksiyon koşullarında bile çalışıyor. Ayrıca bu sayede plastik torbalar ve atık plastikler değerli kimyasallara yüksek verimle dönüştürülebilir,” diyor araştırmanın yardımcı yazarları Masazumi Tamura ve Keiichi Tomishige.
Araştırmacılar yeni katalizör sayesinde % 92 verimle atık plastiklerin, yararlı plastiklere dönüştürülebileceği ifade ediliyor. Bu dönüşümün % 77’si sıvı yakıta, % 15’i mum(wax) dönüştürülerek, plastikler faydalı hammaddelere dönüştürülebiliyor.
Referans: Applied Catalysis B: Environmental
Title: Low-temperature catalytic upgrading of waste polyolefinic plastics into liquid fuels and waxes
Authors: YosukeNakaji, MasazumiTamura, ShuheiMiyaoka, ShogoKumagai, MifumiTanji, YoshinaoNakagawa, Toshiaki Yoshioka, KeiichiTomishige
DOI: https://doi.org/10.1016/j.apcatb.2020.119805
Bir Yorum