Son dönemlerde en popüler olan klişelerden biri çağımızın bilgi çağı olduğudur. Bugün 7’den 70’e herkesin dilinde bu cümle vardır. Dolayısıyla çağın gerisinde kalmamak için de bu bilgi çağının uygulamalarına yönelik gelişmeleri takip etmek ve uyum sağlamak gerekmektedir.
Aslında şimdiden bir klişe haline geldiğini söylesek de bu cümle oldukça doğru bir cümledir. Dünyanın ileri teknolojiye sahip ülkelerinin birçoğunda çok uç noktalarda teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir döneme adım attık. Geleceğin neler getireceğini kestirmek çok zor.
Bu gelişmelere kapı açan en önemli gelişmeyi ise internetin yaygınlaşması olarak görebiliriz. Gerçekten de günümüzde internet o denli yaygınlaştı ki her birimiz günlük rutin haline gelen işlerimizin büyük bir çoğunluğunu internet üzerinden yapıyoruz. Hatta sosyal medya denilen olgu ile birlikte artık herkesin cebindeki araç ile bir basın mensubu olması oldukça kolay. Sosyal medya yayıncılığı geleneksel medya düzenini de kökünden değiştirmeyi başardı. Nitekim dünyanın pek çok ülkesinde internetin gücü siyaseti dahi etkileyecek hale geldi.
İşte bu denli güçlenen internet beraberinde kendi kitlesini ve bir yandan da kendi pazarını yaratmış oldu. İnternete olan talep o kadar yoğun ki bu durum internetin kendine has ekonomisinin doğmasına sebep oldu.
Öyle ki milyonlarca dolar servete genç yaşlarında ulaşan Youtuber’lardan sadece evlerinde hazırladıkları bir internet sitesinin kendilerinin dahi bekleyemediği ilgiyi görmesi sonrasında milyoner olan start-up kurucularına kadar internetin nimetleri pek çok insana şimdiden dahi rüyalarında göremeyecekleri serveti getirdi.
Hal böyle olunca günümüzde yeni bir iş kolunda girişim kurmak isteyen özellikle y ve yakın bir gelecekte de z kuşaklarının kulaklarına en muteber görülen meslek dallarından biri internet üzerinden yapılan meslekler olmaya başladı.
Henüz daha emekleme döneminde olan internet dünyası bu kadar kısa sürede dahi insanların en temel alışkanlıklarını değiştirerek kendi pazarını yaratmayı başardı. Gelecekte bu ivmenin artarak sürmesini beklemek de sanırım hayalcilik olmasa gerek.
Peki, internetten para kazanmak için ne yapmak gerekir? İnternetten nasıl para kazanılır? Biz de bu yazımızda kısaca bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
En klasik yöntem: İnternet sitesi kurmak
İnternetten para kazanmak denildiğinden aklımıza ilk gelecek yöntem elbette ki bir internet sitesi kurmak olacaktır. Ancak bu yöntem oldukça kolay olmasına rağmen büyük bir sabrı gerektirmektedir.
Bir internet sitesinden para kazanılır mı derseniz bu soruya hiç tereddüt etmeden evet cevabını veririm. Peki kısa yoldan bu şekilde köşeyi dönmek mümkün müdür diye sorarsanız işte buna da hiç düşünmeden hayır cevabını veririm.
Öncelikle internetten para kazanmanın dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir iş olmadığını bilmekte fayda var. Özellikle bir internet sitesi kurarak para kazanmak gerçekten ciddi bir emek ve eforun yanı sıra yüksek bir sabır gerektirmektedir.
Neden mi? Çünkü internette yayın yapan milyonlarca internet sitesi var. İlk kurduğunuz anda sizin siteniz de bu sitelerden biri olacak. Dolayısıyla sitenize bir değer atfedilebilmesi için insanların sizin sitenizi bulması ve sitenizde vakit geçiriyor olması gerekmektedir. İnternetteki reklam pastasının mantığı bu şekilde çalışmaktadır. Ne kadar çok insan sizin sitenizde olursa sitenize olan ilgi o kadar fazla demektir. Aslına bakılırsa bu da daha fazla reklam demektir.
Dolayısıyla insanların ilgi alanlarına yönelik yayın yapan ve insanların ilgi ile takip edecekleri bir site yapmak için her şeyden önce sitenizin doyurucu içeriklere sahip olması gerekmektedir.
Aslında işin sırrı her meslekte olduğu gibi burada da şu noktada gizlidir: Bu işten keyif alıyor musunuz? Zira keyif almadan ve tek motivasyon kaynağınız para olarak bir internet sitesi kurmanız ve geliştirmeniz çok da kolay olmayacaktır.
Buraya kadar olumsuz şeyler söylemiş olabilirim. Ancak sizi rahatlatacak bir noktadan bahsetmeden bu bahsi kapatmak doğru olmayacak. Bir internet sitesini en azından beslemeden önce kurmak için ekstra teknik bilgiye artık ihtiyaç duymayacaksınız. Hostinger.web.tr üzerinden pratik bir şekilde sitenizi kurabilir ve dakikalar içerisinde yayına hazır hale getirebilirsiniz. Bunun ardından size kalan ise sabırla ve ilk günkü heyecanla sitenizin içeriklerini zengin tutmak. Bu hangi alanda yayın yapıyorsanız yapın önemlidir. Zira, Google’ın önem verdiği sitelerin tamamı güncel sitelerdir. Güncelliğini yitirmiş sitelerin ne yazık ki internet aleminde var olması uzun vadede mümkün değildir.
Kolaycı mısınız? O zaman sosyal medya yönetimi
Günümüzde pek çok insan günlerinin önemli bir kısmını sosyal medya sitelerinde dolaşarak geçiriyorlar. Bu yüzden internetteki pastanın önemli bir kısmı sosyal medya siteleri tarafından paylaşılıyor.
Artık günümüzde Facebook’ta Twitter’da veya İnstagram’da olmayan ve günlük hayatını paylaşmayan bir ünlü neredeyse yok. Bunun yanı sıra bu sosyal medya sitelerinin birçoğu kendi ünlülerini dahi çıkarmış durumda. Bunlara fenomen dendiğini hepimiz biliyoruz.
İnsanların taleplerinin yoğun olduğu yerde elbette ki reklamın olmaması düşünülemez. Hal böyle olunca büyük markaların neredeyse hepsi sosyal medyada yer alıyorlar.
Tıpkı internet siteleri gibi kurumsal sosyal medya hesapları, fenomen hesapları veya kişisel hesapların sosyal medyada var olabilmeleri için sürekli güncel olmaları gerekiyor. Bu nedenle bu tip işlemler de internetin getirmiş olduğu yeni bir meslek kolunu yani sosyal medya yönetimi alanını doğurdu.
Sosyal medya siteleri ile arası iyi olanlar ve bu sitelerde var olmanın inceliğini bilenler oldukça yüksek ücretlerle iyi firmalar veya sosyal medya fenomenleri ile çalışabiliyor. Onlara içerik üreterek sosyal medya hesaplarının güçlü kalmalarını sağlıyorlar.
Meslek o kadar popüler bir hal aldı ki sosyal medya uzmanlığı diye bir kavramı da beraberinde getirdi. Konu ile ilgili ülke çapında eğitimler ve seminerler düzenleniyor. Sosyal medya üzerine çalışmak şüphesiz internetten para kazanmanın en eğlenceli yollarından biri olarak da görülüyor.
Yazılımsal proje üretimi ve yönetimi
Geldik internet üzerinden para kazanmanın en meşakkatli yöntemine. Yoğun bir teknik bilgi gerektiren bu alanda internet uygulamaları kurmak ve bunları sürekli güncel tutarak geliştirmek geliyor. Aslına bakarsanız bir nevi internet ve uygulama yazılımcılığından bahsediyorum.
Elbette ki bu çok ciddi bir teknik bilgi gerektiren bir alan. Ancak bu yüzden de bu ölçüde oldukça kıymetli. Android veya iOs telefonlar, tabletler için internet destekli uygulama geliştirmek, internet üzerinden oynanan oyunlar yazmak ve aklınıza gelebilecek her türlü internet uygulamasını bu alanda düşünmek mümkün.
Yazılım aşamasında çok ciddi bir emek gerektiği bir gerçektir. Ancak yazılımcılığın en güzel yanı ise projenizi ortaya çıkardıktan sonra projedeki aksaklıklar dışında doğru kurulmuş bir algoritmanın işleyişini seyrederek bunu kara çevirmektir.
Bu konu ile ilgili ülkemizde yoğun bir talep olduğu görülüyor. Zira son dönemlerde üniversitelerin bilgisayar ve yazılım alanındaki bölümlerine olan yoğun talepten gençlerimizin bu alanda kendilerini yetiştirmek istediklerini görmek mümkün.
Geleceğin dünyasında bilgi teknolojileri söz sahibi olacak. Dolayısıyla gençlerimizin dünyanın trendlerini iyi takip ettiğini görmek oldukça sevindirici.
İnternet üzerinden para kazanmak dışarıdan kolay gibi görülse de oldukça emek gerektirdiği de bir başka gerçek. Bir diğer zor yanı ise bu alanda kariyer sürdüren kişilerin kendilerini sürekli güncel tutma mecburiyetlerinin bulunmasıdır.
Ancak avantajlarıyla dezavantajlarıyla internet dünyasının içerisinde bulunmanın büyük bir keyif olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Geleceğin dünyasında kendinize yer ayırmak için daha fazla beklemeyin derim.
Bir Yorum