Sorting by

×
BilgisayarBilimsel GelişmeDeneyselElektronikTeknoloji HaberYeni İcatlar

Havadan Eşzamanlı 5G Sinyali ve Elektrik Aktarımı Yapıldı

Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, hem 5G sinyalini hem de elektrik enerjisini eş zamanlı aktarabilen bir cihaz geliştirdi. Yeni geliştirilen bu alıcı-verici 5G ağ sinyalini tümüyle kablosuz elektrikten alarak çalışıyor. Ayrıca uzun menzil ve büyük açılarda yüksek güç dönüşüm verimliliğiyle Nesnelerin İnterneti’nde(IoT) çığır açacağa benziyor.  

Nikola Tesla ilk kez kablosuz enerji aktarımı fikrini ortaya sürdüğünden beri birçok farklı uygulama alanı doğdu. Bunun en yeni yolu 5G ağlar kurmaktır. 5G ağları kuruldukça, teknolojiyle bağlantılı olarak Nesnelerin İnterneti’nin (Internet of Things-IoT) de artması bekleniyor. Ağdaki cihazların artmasıyla kablosuz elektrikten güç alan ve 5G sinyalle çalışacak cihaz ihtiyacı doğuyor. Fakat kablosuz elektrikle çalışan cihazlar ancak kısa mesafede güç aktarımı yapabiliyor.

İşte Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları kablosuz olarak güç alabilen verici-alıcı geliştirdiklerini duyurdu. Bulgular 2022 IEEE Sempozyumu’nda VLSI Technology & Circuits’da sunuldu.

Dr. Shirane, “milimetre dalga kablosuz güç transferi sisteminin Nesnelerin İnterneti için umut vadeden bir çözüm olduğunu ancak teknik sorunlar nedeniyle sürekli engellendiğini,” ifade ediyor. Bu nedenle, yüksek verimle büyük açılar ve mesafelerde 5G sinyali alıp verebilecek bir gelişmeye imza attık, diyor.

Ekibin ürettiği bu verici-alıcı türünün ilk örneğidir. Cihazın alma ve verme olarak iki modu var. Alma modunda cihaz 5G sinyali ve milimetre dalga güç sinyalini alıyor. Bu güç sinyali cihazı aktive ederek, güç sağlıyor. Sonra cihaz aktarım moduna geçerek 5G sinyalini aynı yönde geri yolluyor. Böylece cihaz kolayca prize gerek duymadan Nesnelerin İnternetinin bir parçası olarak çalışıyor. Fakat cihaz diğer iç ortam IoT cihazlarına benzemiyor. Cihaz geniş açı ve uzun menzilde güç üretebiliyor ve bu sayede daha önceki kablosuz elektrikle çalışan cihazların yaşadığı problemlerle karşılaşmıyor.

Grafik, kablosuz güç iletimi sırasında ışın yönlendirmesi 0°’den 45°’ye çıkarken, mevcut cihazın nasıl %46 güç üretmeye devam edebileceğini gösteriyor. Eski cihazların ulaştığı mesafenin iki katından fazla.  Kredi bilgileri: IEEE

Bu gibi küçük cihazlar az bakım gerektirdiğinden, Nesnelerin İnterneti ağı bu sayede kolayca genişletilerek, dünyamız daha bağlantılı hale getirilebilir. Dr.Shirane geliştirilen bu cihazın dünyanın ilk eşzamanlı güç ve sinyal iletimi sağlayan cihazı olduğunu ve bu teknolojinin IoT ağında devrim yaratarak, ağı zincirlerinden kurtararak birbirine bağlayacağını ifade ediyor.

Referans:

Atsushi Shirane et al, A 28-GHz Fully-Passive Retro-Reflective Phased-Array Backscattering Transceiver for 5G Network with 24-GHz Beam-Steered Wireless Power Transfer, 2022 IEEE Symposium on VLSI Technology & Circuits.

Kaynak: https://techxplore.com/news/2022-06-electricity-over-the-air-simultaneous-transmission-5g.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu