Sorting by

×
AstronomiBilimMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Gemini ve Keck 2 Teleskopları İlk Yaşanabilir Dünya Benzeri Gezegeni Onayladı

kepler 186-f

W. M. Keck ve Gemini Gözlemevi’nden yapılan gözlemler sayesinde ilk kez yaşanabilir bölgede dünya büyüklüğünde bir dış gezegen onaylandı. Başlangıçta NASA’nın Kepler Uzay Teleskopu tarafından yapılan keşif ,  Dünya’daki dev teleskoplar tarafından onaylandı. Ayrıca bu sayede Dünya boyutunda gezegenlerin diğer yıldızların yaşanabilir bölgesinde olabileceği gösterilmiş oldu.

“Elde ettiğimiz bulgular  sayesinde Dünya boyundaki bu gezegenin, güneşten daha soğuk bir yıldız etrafında dönen 5 gezegenden biri olduğu ve suyun sıvı halde bulunabileceği bir sıcaklık bölgesinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Buna rağmen diğer olasılıkları elersek,  bu gezegenin gerçekten yaşanabilir bir gezegen olduğunu valide edebiliriz,” diyor SETI  Enstitüsü (Search for Extra-Terrestrial Intelligence; Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması)ve NASA Ames Araştırma Merkezi’nden Elisa Quintana . Bu araştırma en son Science dergisinde basıldı . Yaşanabilir bölge (habitable zone) adı verilen bölgede yer alan gezegenlerde genelde suyun sıvı formda olabileceği belirtiliyor.

Bu kadar küçük bir yıldızı tespit etmek için Kepler teleskopunda yeni bir teknik kullanıldı.Hawai Mauna Kea’ da bulunan  Gemini North Teleskopu kullanılarak yüksek çözünürlüklü gözlemler yapılarak speckle(benek) tekniği kullanıldı . Ayrıca 10 metrelik Keck II teleskopunun da desteğiyle elde edilen veriler ışığında, Kepler’in tespit ettiği sinyalin konak yıldızı etrafında dönen küçük bir gezegenden geldiği anlaşıldı.

Bilim insanları Keck ve Germini gözlemleri sayesinde Dünya büyüklüğündeki bu gezegene dair gözlemlerin ancak onaylanabildiğini belirtiyor.

Gemini teleskopundan elde edilen “speckle “ verisi doğrudan 644 milyon km uzağı doğrudan görüntüleyerek, (4AU –Jüpiter’in Güneş’e uzaklığı) konak yıldızı görüntüleyerek, yıldızın yörüngesinden yıldız benzeri başka bir cisim olmadığı anlaşıldı.

Normalde dünya büyüklüğündeki gezegenleri görüntülemek oldukça zor olduğundan tespit etmek oldukça zor. Kepler 186 M1 tipi bir cüce yıldız ve güneş sistemimize çok uzak değil sadece Kuğu takımyıldızında yer alıyor. 500 ışık yılı uzakta. Bu yıldız oldukça soluk bu yüzden çıplak gözle görülemiyor. Kepler’in daha önce tespit 3800 muhtemel gezegen halen araştırılıyor.

Keck ve Gemini Teleskoplarından elde edilen veriler , Kepler 186-f’in % 99.98 gerçek olduğunu doğruluyor.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140417141946.htm

Araştırma Referansı :

  1. Elisa V. Quintana, Thomas Barclay, Sean N. Raymond, Jason F. Rowe, Emeline Bolmont, Douglas A. Caldwell, Steve B. Howell, Stephen R. Kane, Daniel Huber, Justin R. Crepp, Jack J. Lissauer, David R. Ciardi, Jeffrey L. Coughlin, Mark E. Everett, Christopher E. Henze, Elliott Horch, Howard Isaacson, Eric B. Ford, Fred C. Adams, Martin Still, Roger C. Hunter, Billy Quarles, Franck Selsis. An Earth-Sized Planet in the Habitable Zone of a Cool StarScience, 2014 DOI:10.1126/science.1249403

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu