IBM Research(Araştırma) veOxford Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk kez çok karbonlu siklokarbon yapısını sentezlemeyi başardı. Science dergisinde yayınlanan araştırmada siklokarbon yapısına ulaşmak için uygulanan proses ve bağlar hakkında edinilen bilgi anlatılıyor.
Karbon doğada en çok bulunan elementlerden biridir ve en bilinen formları elmas, kömürdür. Araştırmacılar elmas ve kömür gibi allotropların nasıl bağlandığını araştırdı. Karbonun daha az bilinen formları ise bugüne kadar pek ilgi çekmiyordu.İşte bu formlardan biri siklokarbon tartışmanın esasını oluşturuyor. Acaba iki komşu aynı bağ uzunluklarıyla mı bağlanıyor veya bağlar daha kısa ya da daha uzun mu oluyor? Fakat bu formların aşırı reaktif olmasından dolayı bu soruları cevaplamak zor. Araştırmacılar bu yeni çalışmayla tüm bu soruları bir seferde cevaplamayı kendilerine görev edindi.
Ekip bu yaklaşımla ilk olarak öncül bir molekül oluşturarak, sonra istenilen moleküle ulaşmayı hedefledi. Son olarak da atomik kuvvet mikroskobu (AFM) kullanarak bakır substrat üzerinde(alt yüzeye yapışmayı önlemek için tuzla kaplanmış) karbon atom dizileri yarattı. Sonra bu atom dizilerine üçgen karbon oksit öncülü C24O6 ekledi. Daha sonra ise AFM’ye yüksek voltaj uygulayarak bu köşelerden birini kopararak C22O4 formuna sokuluyor. En son aynı işlem iki köşeye de uygulandığında, C18 yani 18 atomlu siklokarbon elde edildi.
Araştırmacılar halkayı bir arada tutan bağların daha önce oluşturulan simülasyonlara uyduğunu belirledi.
Bilim insanları bu teknik sayede başka deneyler de yapabilir. Örneğin siklo-karbonları farklı moleküllere kaynaklayarak ,yeni moleküller ve dolayısıyla yeni materyaller yapabilir. Araştırmacılar bu yeni tekniğin tekli elektron transferi yapabilen, yeni nesil elektroniklerin üretilerek yeni bir kapı açılabileceğinin altını çiziyor.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-08-ring-shaped-multi-carbon-compound-cyclocarbon.html
İleri Okuma için :
Katharina Kaiser et al. An sp-hybridized molecular carbon allotrope, cyclo[18]carbon, Science (2019). DOI: 10.1126/science.aay1914