Sorting by

×
Bilimsel GelişmeMakalelerPsikolojiTıp ve SağlıkÜtopya

HAYVANLAR TELEPATİ KURABİLİYOR

ABD ve Brezilya’ dan bilim adamları hayvanlar arasında telepati ile iletişim kurulabileceğini ispatladılar. Telepati aslında çok uzun süredir fizik ve psikoloji çevrelerinde tartışılan bir konu. Telepati sırasında hiçbir fiziksel veya duyusal etkileşim kurulmadan tümüyle beyin gücüyle anlaşabiliyor.

Amerika Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’ nden araştırmacılar 28 Şubat 2013’ de Scientific Reports dergisinde yayınladıkları araştırmada iki sıçanın(fare) beyinlerin duyumsal bölgelerinde başarıyla bağlantı kurduklarını açıkladılar. Deneyin sonucunda bir sıçan diğer sıçanın deneyimlerine maruz kalıyor.

Nörobiyolog Miguel Nicolelis ve meslektaşları, beynin duyumsal bölgelerindeki doğrudan elektrik stimülasyonunu tecrübe ederek duyuların ötesine ulaşmayı denedi.  “Önceki araştırmalarımızda beyin-makine arayüzünün düşündüğümüzden daha fazla plastik çıkması bizi şaşırttı. Bu deneylerde beynin kızılötesi ışınlarla kolayca dışarıdaki vücudun dışındaki sensörlerden girişi kabul edebildiğini gördük.Bu nedenle, beyin yapay sensörlerle asimile edilebiliyorsa farklı bir vücuttan gelen sinyallerle de asimile olabileceğini düşündük, “ diyor Nicolelis.

İşte bunu test edebilmek için eğitimli  sıçanların beyin  korteksi  32 adet submikron mikro elektrot ile  birbirine bağlayarak, hayvanları birbirine telepatik olarak bağlamış olduk.  Sonra bu sıçanlar iki ayrı benzer kutuya konularak birbirinden ayrıldı. Farelerin elektrotlar yardımıyla birbiriyle anlaşabildiğini gördük. İlk kutuda bulunan “kodlayıcı” fare, fiziksel işaretleri takip ederek ulaştığı ödül yiyeceğin nerede olduğunu, diğer kutuda bulunan kod çözücü fareye iletti.  Ödül ise bir yudum su idi. Kodlayıcı farenin beynindeki kortikal sinyaller kod çözücü faredeki sensör motor korteksine mikro elektrotlarla iletilerek beyinden beyine iletişim kurmaları sağlandı. Bu sayede bir şablon kodlayıcı gibi çalışan organik bir bilgisayar yaratılmış oluyor aslında. Yani aslında kod çözücü fare bir bilgisayar.

Denemelerde kod çözücü fare zamanının %  70’inde başarılı oldu.  Bu beklenilenin oldukça üstünde.

Kod çözücü fare çevreden hiçbir yardım almadı. Kod çözücü fare ödüle ulaştığında kaldıraca basarak( aynısı kodlayıcı fare içinde geçerli) kodlayıcı fareye beyinden beyine kortikal sinyaller yollayarak tepki vermiş oldu.

Bu türden kompleks deneyler sayesinde 2000′ e kadar beyin hücresinden gelen sinyal kaydedilebilecek düzeye gelebilir. Araştırmacılar önümüzdeki 5  yıl içinde 10 ila 30 bin arası kortikal nöronun elektriksel aktivitesinin kaydedilebileceğini umuyor.

Bu çapta büyük beyin ağlarının kayıtları sayesinde nöro protezlerin daha etkili çalışması sağlanabilir.  Walk Again” Yeniden Yürü” projesi gibi projelerde engelli insanların böylece motor kontrolleri onarılarak yeniden yürümeleri hedeflendiği belirtiliyor.

 

Kaynak : http://www.gizmag.com/brain-brain-communication-rats-duke/26454/

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130228093823.htm

Araştırma Referansı :

1. Miguel Pais-Vieira, Mikhail Lebedev, Carolina Kunicki, Jing Wang, Miguel A. L. Nicolelis. A Brain-to-Brain Interface for Real-Time Sharing of Sensorimotor Information.Scientific Reports, 2013; 3 DOI: 10.1038/srep01319

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Hayvanlar Telepati Kurabiliyor - firinet - firinet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu