Grafen elektronikten, nanoteknolojiye her alanda duymaya başladığımız mucize bir materyal. Grafenden yapılacak elektronik cihazlar sayesinde farklı gazlara duyarlı sensörler yapılarak, patlayıcılar gibi kimyasal bileşikler tespit edilebilir. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nin liderliğinde uluslararası bir ekip grafen-bor amalgamından ppm(milyonda bir) düzeyinde gazları tespit edebilecek malzeme geliştirdiler. Bu madde sayesinde katrilyonda bir konsantrasyonda gazları tespit edebilecek dedektörlerin geliştirileceği belirtiliyor.
Bor atomları ve grafenler eşlenerek heteroatom yapısı oluşturularak , istisnai konsantrasyonlarda (ppb) azot oksitlere(NOx) bakılabiliyor. Bilim insanlarına göre , işlenmemiş grafene göre amalgamdaki azot oksit duyarlığı 27 kat fazla ve amonyak tespit hız 105 kat daha yüksek.
“Bu proje için dört yıldır çalışıyoruz. Başta grafene azot atomu vermiştik, fakat bor çok daha zor oldu. Fakat bor-grafen sentezleyebileceğimize inandıktan sonra ABD ve dünyanın dört bir tarafından uzmanlarla çalışarak materyalin özelliklerini tescillemeye çalıştık,” Fizik,Kimya ve Metalurji Prof.Mauricio Terrones.
Karbon ve bor periyodik tabloda yan yanalar, bu nedenle atomik dizilimleri benzer ve birbirileriyle iyi geçiniyorlar. Buna karşın, bor havaya maruz kaldığında, çabucak bozunuyor. Bu nedenle bu iki elementi normal grafen üretim metotlarıyla üretmek mümkün değil.
Araştırmacılar bunun üstesinden gelmek için ısmarlama gaz takviyeli kimyasal buhar birikim aparatı ile boru atmosferden izole ederek, grafenle bir araya getirdiler ve bor nüfus ettirilmiş 1 cm2’lik grafen yaprakları ürettiler.
Sonrasında ABD, İngiltere ve Honda’dan araştırmacılar belli testler yaparak, grafen-bor bileşenlerinden oluşan sensörlerin, son teknoloji sensörlerden bile daha hassas olacağını gösterdiler.
Araştırmacılar grafen-bor kullanılarak gaz seyileri optimum seviyelerde tutularak, lityum iyon pillerin geliştirilebileceğini belirtiyor.
Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.
Bir Yorum